Home » Hondenrassen » Boykin Spaniel   Een middelgrote hond die bekend is om zijn rijke bruine vacht, de Boykin Spaniel is fervent, enthousiast, vrolijk en trainbaar. Deze rustige huisvader en vasthoudende vogelhond was ooit het best bewaarde geheim van South Carolina.

Over de Boykin Spaniel

Boykins zijn middelgrote spaniels, groter en rangier dan Cockers maar compacter dan Springers. Het kenmerk van het ras is een mooie effen bruine vacht. Kleuren variëren van een rijke lever tot een heerlijke chocolade. De grote, gevederde oren hangen dicht bij de wangen en veroorzaken een uitdrukking van soulvolle intelligentie. Gefokt om te werken in de meren en moerassen van hun geboorteland Zuid-Carolina, kunnen web-toed Boykins als zeehonden zwemmen.


Jarenlang waren Boykins alleen bekend bij jagers van Carolina-watervogels en wilde kalkoen. Maar de laatste tijd heeft de wijdere wereld ontdekt dat de Boykin thuis net zo heerlijk is als hij verlangt naar het meer. “Ze zijn heel, heel lieve honden om rond het gezin te hebben,” zegt een oude eigenaar, “maar een absolute tijger in het veld.”

De Boykin Spaniel in het kort

De Boykin Spaniel is van gemiddelde grootte, met de nadruk op zijn jachtvaardigheden, gekenmerkt door blozen en ophalen, met matige snelheid en behendigheid. Zijn hangende oren, intelligente uitdrukking, stevige bouw en vriendelijke kwispelende staart maken hem tot een deel van de spaniel familie.

boykin spaniel

Voeding voor de Boykin Spaniel

De Boykin Spaniel moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De halflange, golvende vacht van de Boykin vereist slechts minimaal onderhoud. Een wekelijkse poetsbeurt helpt om vuil en losse haren te verwijderen en hem er op zijn best uit te laten zien, en af ​​en toe een bad helpt hem schoon te ruiken. Zoals bij alle rassen moeten de nagels regelmatig worden getrimd, omdat te lange nagels ongemak en problemen met lopen en rennen kunnen veroorzaken.

Oefeningen voor de Boykin Spaniel

Boykins hebben matige tot hoge energie en vereisen elke dag veel beweging. Ze doen het het beste met actieve mensen, vooral degenen die een atletische partner zoeken voor activiteiten zoals wandelen, hardlopen of fietsen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt de Boykin gezond en gelukkig te houden. Dit kan in de vorm van lange wandelingen en speelsessies zijn. Het ras oefent ook lichaam en geest uit door deel te nemen aan gehoorzaamheid, volgen, behendigheid, rally, veldevenementen en andere activiteiten waarvan zowel hond als eigenaar kan genieten.

Een jonge Boykin Spaniel opvoeden

De Boykin Spaniel is een stoere, energieke en enthousiaste jachthond, maar toch zachtaardig en tevreden in het huis. Een aanhankelijke en fel loyale persoonlijkheid is een kenmerk van het ras en Boykins zijn prachtige huisdieren. Ze gedijen op gezelschap, genieten van het gezelschap van kinderen en andere honden. Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen om ervoor te zorgen dat de Boykin uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel. Boykins is intelligent en enthousiast om het je naar de zin te maken.

Gezondheid van de Boykin Spaniel

Boykin Spaniel zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie , juveniele staar en door inspanning veroorzaakte collaps. De oren van de Boykin moeten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en indien nodig worden schoongemaakt – dit kan worden gedaan met zacht gaasje en een oorreinigingsoplossing, die de fokker of dierenarts van de hond kan aanbevelen. De tanden moeten vaak worden gepoetst met een tandpasta die is ontworpen voor honden.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Patella-evaluatie
EIC DNA-test
DNA-test van Collie Eye Anomaly (CEA)


Geschiedenis van de Boykin Spaniel

De Boykin Spaniel is een van de handvol AKC-rassen die volledig in de 20e eeuw zijn ontwikkeld. Boykin is een kleine gemeenschap in South Carolina met een bevolking van ongeveer 100 zielen, genoemd naar een van de oprichters, Lemuel Whitaker “Whit” Boykin. Zoals het verhaal over de oorsprong van de Boykin-spaniël luidt, vond rond 1900 een man met de naam Alexander White een klein bruin spaniel buiten de kerk in Spartanburg, South Carolina, waar hij diensten bijwoonde. White gaf de jonge mannelijke spaniel de weinig inspirerende naam Dumpy. White was een fervent sporter en ging met zijn retrievers op jacht naar Dumpy. Tot grote vreugde van Dumpy toonde Dumpy veel enthousiasme en instincten voor het ophalen van water en hield hij zich meer dan alleen staande met de rasechte vogelhonden.

White stuurde Dumpy voor training naar zijn jachtpartner, community patriarch Whit Boykin, die de leidende hondenman van het gebied was. Boykin was gefascineerd door het bruine spaniel, dat net zo bekwaam bleek te zijn in het spoelen en ophalen van wilde kalkoenen als op het jagen op eenden. Boykin bouwde een nieuw fokprogramma rond Dumpy, met behulp van kruisen voor rassen zoals de Chesapeake Bay Retriever , Cocker , Engelse Springer en Amerikaanse waterspaniels. Het resultaat was de vrolijke jachthond die we vandaag kennen als de Boykin Spaniel.

Vanaf het begin van het ras waren sporters die op het moerassige terrein van Carolina werkten verliefd op de intensiteit, veelzijdigheid en moeiteloos evenwichtige loop van het ras. De populariteit van de Boykin was jarenlang beperkt tot het onmiddellijke gebied van zijn geboorte. Uiteindelijk, echter, sloeg de Boykin op met vogeljagers in het hele land, vooral aan de oostkust. De sleutels tot het succes van het ras waren de ongebreidelde energie in het veld, de mogelijkheid om op het land of in het meer te werken en een lieve, zachte manier thuis.

South Carolinians hebben van de Boykin Spaniel hun officiële staatshond gemaakt en vieren 1 september als Boykin Spaniel Day. De Boykin kreeg in 2009 volledige AKC-erkenning door zich aan te sluiten bij de elite-verzameling van de “volledig Amerikaanse” hondenrassen van de Nederlandse Hondenrassenwijzer.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Boykin Spaniel hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*