Home » Hondenrassen » Franse bulldog   De unieke Franse Bulldog, met zijn grote vleermuisoren en zelfs karakter, is een van de populairste rassen voor kleine honden ter wereld, vooral onder stadsbewoners. De Frenchie is speels, alert, aanpasbaar en volledig onweerstaanbaar.

Over de Franse Bulldog

De Franse Bulldog lijkt op een Bulldog in het klein, behalve de grote, rechtopstaande “vleermuisoren” die het kenmerk van het ras zijn. Het hoofd is groot en vierkant, met zware rimpels gerold boven de extreem korte neus. Het lichaam onder de gladde, schitterende vacht is compact en gespierd.


De heldere, aanhankelijke Frenchie is een charmeur. Honden van weinig woorden, Fransen blaffen niet veel, maar hun alertheid maakt ze uitstekende waakhonden. Ze passen zich gelukkig aan het leven aan met alleenstaanden, koppels of gezinnen en vereisen niet veel buitenoefeningen. Ze kunnen goed omgaan met andere dieren en genieten van het maken van nieuwe vrienden van de menselijke variëteit. Het is geen wonder dat stadsmensen van Parijs tot Peoria zweren bij dit enorm vermakelijke en companionable ras.

De Franse bulldog in het kort

De Franse Bulldog heeft het uiterlijk van een actieve, intelligente, gespierde hond met zwaar bot, gladde vacht, compact gebouwd en van gemiddelde of kleine structuur. Expressie alert, nieuwsgierig en geïnteresseerd. Elke andere wijziging dan verwijdering van dauwklauwen wordt beschouwd als verminking en is een diskwalificatie. Aandeel en symmetrie – Alle punten zijn goed verdeeld en hebben een goede relatie met elkaar; geen kenmerk is zo opvallend vanwege overmaat of gebrek aan kwaliteit dat het dier slecht geproportioneerd lijkt.

franse bulldogVoeding voor de Franse bulldog

Een hondenvoer van hoge kwaliteit dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) heeft alle voedingsstoffen die het ras nodig heeft. Frenchies zijn gevoelig voor obesitas , wat hun fysieke structuur kan beschadigen en een hoger risico voor sommige gezondheidsproblemen van het ras met zich meebrengt, dus het is van vitaal belang om hun calorie-inname en gewicht in de gaten te houden. Als u ervoor kiest om uw hond traktaties te geven , doe dit met mate. Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedsel met veel vet. Lees meer over welk voedsel voor honden veilig is en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

De korte jas van de Frenchie werpt minimaal af. Wekelijks borstelen met een borstel met medium haar, een rubberen verzorgingshandschoen of hulpmiddel of een hondenhandschoen helpt bij het verwijderen van schuurhaar en zorgt ervoor dat hij er op zijn best uitziet. Borstelen bevordert nieuwe haargroei en verspreidt huidoliën door de vacht om het gezond te houden. De gezichtsvouwen van een Frenchie moeten schoon en droog worden gehouden. De nagels van de Frenchie moeten regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels hem pijn kunnen doen.

Oefeningen voor de Franse bulldog

Een korte wandeling of buitenspeelsessie met hun eigenaar elke dag zou voldoende oefening moeten bieden om de Franse Bulldog in vorm te houden. Fransen genieten van deelname aan hondensporten zoals gehoorzaamheid, behendigheid en rally. Als een ras met een plat gezicht, zijn ze echter vatbaar voor ademhalingsmoeilijkheden en mogen ze zich nooit in heet of vochtig weer inspannen.

Een jonge Franse bulldog opvoeden

Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen. Als de puppy wordt blootgesteld aan een breed scala aan mensen, plaatsen en situaties, kan hij zich ontwikkelen tot een goed aangepaste volwassene. Puppytrainingslessen dienen als onderdeel van het socialisatieproces, bevorderen goed gedrag en helpen de eigenaar om slechte gewoonten te leren herkennen en corrigeren. Fransen hebben grote persoonlijkheden en kunnen behoorlijk wat training nodig hebben om hen beschaafde metgezellen te maken. Ze kunnen koppig zijn, maar in wezen zijn ze mensenliefhebbers en daarom gemakkelijk te trainen. De juiste motivatie (zoals voedsel) en het maken van een game-proces zorgen voor hun samenwerking.


Gezondheid van de Franse bulldog

Vanwege hun frontzware structuur kunnen Fransen niet zwemmen en mogen ze nooit zonder toezicht in de buurt van een badkuip, zwembad of waterlichaam worden achtergelaten. Zoals alle rassen met een plat gezicht, zijn Fransen gevoelig voor ademhalingsproblemen en doen het slecht in warm of vochtig weer. Rassen met een plat gezicht zijn ook gevoeliger voor anesthesie. Frenchies hebben af ​​en toe oogaandoeningen zoals kersenoog, juveniele cataract of entropion, en van huidallergieën en auto-immuunziekten is ook bekend dat ze optreden. Een verantwoordelijke fokker zal gebruik maken van beschikbare testen om fokdieren te screenen op omstandigheden die het ras kunnen beïnvloeden.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Patella-evaluatie
Oogarts Evaluatie
Cardiaal onderzoek

Geschiedenis van de Franse bulldog

Halverwege de 19e eeuw vond een Bulldog in speelgoedformaat de voorkeur in sommige Engelse steden, waaronder Nottingham, toen een centrum voor kantklossen. De speelgoedbuldog werd iets van een mascotte voor de kantmakers van Nottingham. Dit was het hoogtepunt van de industriële revolutie in Engeland, en dergelijke ‘huisnijverheid’ zoals kantklossen werd in toenemende mate bedreigd. Velen in de kanthandel verhuisden naar Noord-Frankrijk, en natuurlijk namen ze hun speelgoed Bulldogs mee.

De kleine honden werden populair op het Franse platteland, waar kantwerkers zich vestigden. Gedurende een periode van tientallen jaren werden de speelgoedbuldoggen gekruist met andere rassen, misschien terriërs en pugs , en ontwikkelden ze ondertussen hun nu beroemde vleermuisoren. Ze kregen de naam Bouledogue Français.

Parijs ontdekte uiteindelijk het heerlijke nieuwe ras en begon daarmee de reputatie van de Frenchie als stadshond bij uitstek. Het ras werd geassocieerd met het caféleven in Parijs, en met de levensgenieters en chique dames die nachtelijk genot zochten in Parijse danszalen. Edgar Degas en Toulouse-Lautrec hebben de Frenchie afgebeeld op schilderijen van de Parijse demimonde.

Tegen het einde van de 19e eeuw had de populariteit van de Frenchie zich over Europa en Amerika verspreid. Het ras was moeilijker te verkopen in Engeland. De Bulldog was een nationaal symbool en het rangschikte vele Engelsen dat hun eeuwenoude rivalen, de Fransen, het zouden durven aanpassen aan hun doeleinden.

Amerikaanse liefhebbers van de vroege jaren 1900 droegen bij aan het ras door erop te staan ​​dat het vleermuisoor, in tegenstelling tot het “rozenoor”, het juiste Frenchie-type was. Het is door dit onderscheidende kenmerk dat de Frenchie onmiddellijk over de hele wereld herkenbaar is.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Franse bulldog hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*