Home » Hondenrassen » Havanezer   Havanezers zijn het enige hondenras afkomstig uit Cuba, zijn vrolijke kleine honden met een veer in hun stap en een glans in hun grote, bruine ogen. Deze levendige en sociale metgezellen worden vooral populair bij Nederlandse stadsbewoners.

Over de Havanezer

Kenmerkende kenmerken van de Havanezer zijn een gekrulde staart en een prachtige zijdeachtige vacht, die in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Sommige eigenaren vinden het leuk om de vacht uit te doen, op de manier van een Puli, en anderen knippen hem kort om de verzorgingstijd te verkorten. Gelukkig zijn Havenese net zo schattig, ongeacht welk kapsel je ze geeft.


Hun kleine maar stevige lichamen, aanpasbare karakter en sociale vaardigheden maken Havanezer een ideale stadshond, maar ze zijn tevreden om overal te zijn waar ze de aandacht van bewonderaars zowel jong als oud kunnen trekken. Havanezers, slimme en trainbare extraverten met het komische instinct van een geboren clown, zijn natuurlijke truchonden. Havanezers zijn ook uitstekende waakhonden en nemen het werk serieus, maar zullen meestal het blaffen tot een minimum beperken.

De Havanezer in het kort

De Havanezer is een kleine, stevige hond met een enorme charme. De inheemse hond van Cuba, hij is geliefd als een vriendelijke, intelligente en speelse metgezel. Hij is iets langer dan lang, met een lange, ongeschoren, dubbele jas. De Havanezer heeft een korte bovenarm met matige schouderligging en een rechte bovenlijn die iets oploopt van de schoft naar de croupe. De gevederde staart wordt over de rug naar voren gebogen gedragen. De unieke veerkrachtige gang is het resultaat van de structuur van het ras en de speelse, levendige persoonlijkheid. Deze eigenschappen van temperament, vacht, structuur en gang zijn essentieel voor het type.

havanezer hondVoeding voor de Havanezer

De Havanezer moet een hondenvoer van hoge kwaliteit krijgen dat geschikt is voor zijn leeftijd (puppy, volwassene of senior). Sommige Havanezers kunnen vatbaar zijn voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Als u ervoor kiest om uw hond traktaties te geven , doe dit met mate. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

De lange, zachte en zijdeachtige vacht van de Havanezer moet dagelijks worden verzorgd om vrij te blijven van matten en klitten. Dit kan worden gedaan door zachtjes een kam of zachte borstel over de hond te laten terwijl hij op je schoot ligt. Eigenaren van huisdieren kiezen er vaak voor om de vacht van hun hond aan een korte trim te laten knippen om de verzorgingstijd te verkorten. De Havanezer moet ook af en toe worden gebaad als dat nodig is. De hoeken van de ogen moeten dagelijks voorzichtig worden schoongemaakt om scheurvlekken van het lichtere haar in het gebied te voorkomen. Controleer de oren vaak om overtollige was of opgehoopt puin te verwijderen en veeg de binnenkant van de oorflap weg met een licht vochtig gaasje of keukenpapier.

Oefeningen voor de Havanezer

De Havanezer heeft matige trainingsbehoeften. Ze zullen profiteren van een stevige dagelijkse wandeling of een leuke speeltijd met hun eigenaar in de achtertuin, omdat ze het gelukkigst zijn als er iemand bij hen is. Stoeien in het huis kan ook voldoende activiteit bieden. Gebruik nooit een Havanezer van elke leeftijd. Als ze hijgen en moeite hebben om bij te blijven, is het tijd om naar huis te gaan. Havanezers doen het goed in zowel huizen als appartementen, maar ze zijn niet blij om uren achter elkaar alleen te zijn.

Een jonge Havanezer opvoeden

Havanezers zijn zeer intelligent en enthousiast om te behagen, en ze zijn gemakkelijk te trainen zolang je alleen positieve methoden gebruikt. Dit kan een gevoelig ras zijn, dus zorg ervoor dat je ze niet hard berispt. Socialisatie vanaf jonge leeftijd is erg belangrijk. Stel ze rustig bloot aan een breed scala aan nieuwe plaatsen en nieuwe mensen, en zorg er altijd voor dat de ervaringen positief en niet intimiderend zijn. Zachte, geduldige training zal resulteren in een prachtige metgezelhond. Ze zijn aanhankelijk met mensen en kunnen goed opschieten met andere niet-agressieve huisdieren.


Gezondheid van de Havanezer

Havanezers zijn over het algemeen gezond en hebben een lange levensduur. Er zijn verschillende aandoeningen waar het ras vatbaar voor kan zijn, waaronder oogaandoeningen, chondrodysplasie, doofheid, hartgeruis, de ziekte van Legg-Calve-Perthes (die het heupgewricht aantast) en patella luxatie. Een verantwoordelijke fokker doet gezondheidsonderzoeken op alle fokdieren. De Havanezer Club van Amerika reikt prijzen uit voor leden van de honden die de resultaten van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) passeren en registreren voor ten minste vier specifieke gezondheidstests voor het ras: een jaarlijks oogonderzoek (CAER), een gehoortest (BAER), een heup röntgenonderzoek en patella (knie) certificering.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
BAER-testen
Patella-evaluatie

Geschiedenis van de Havanezer

De Havanezer (enkelvoud of meervoud, de naam is hetzelfde) komt uit de oude Bichon-familie van kleine witte honden en claimt rassen zoals de Bichon Frise en Maltezer als waarschijnlijke gemeenschappelijke voorouders. Sinds de vroegste dagen van de menselijke beschaving, werden levendige schoothondjes van dit type over de hele wereld geruild door zeevarende handelaren. Op alle tijden en plaatsen behoorden kleine, slimme honden die geen nuttig werk verrichtten tot de bezittingen die royals en aristocraten onderscheidden van lagere sociale klassen.

De inheemse schoothond van Cuba’s aristocraten en rijke planters was de Havanezer, genoemd naar de hoofdstad Havana, waar het ras de grootste gunst kreeg. Afhankelijk van de bron zouden de voorlopers van het ras naar het eiland zijn gebracht door Italiaanse zeekapiteins of door de Spanjaarden belast met het koloniseren van de Nieuwe Wereld in de jaren 1600.

Gedurende zijn ongeveer 300 jaar in de schoot van Cubaanse luxe, werd het ras verfijnd, misschien met Poedelkruisen, in het Havanezer van vandaag, ooit de Blanquito de la Habana (Havana Silk Dog) genoemd. De belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van het ras kwam in 1959, met de communistische overname van Cuba. Veel welgestelde Cubanen die de revolutie van Fidel Castro ontvluchtten, brachten hun kleine honden mee naar Amerika. Met de hulp van Amerikaanse liefhebbers hebben de vluchtelingen de Havanezer bewaard en in stand gehouden. Het ras is nu een populaire keuze voor veeleisende huisdierbezitters over de hele wereld.

Onder de beroemde Havanezers waren twee van ’s werelds meest gevierde schrijvers. Ernest Hemingway raakte tijdens zijn 20 jaar in Cuba in de ban van de Havanezer. Ongeveer honderd jaar eerder bezat Charles Dickens een kleine Havanezer genaamd Tim.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Havanezer hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*