Home » Hondenrassen » Hokkaido   De Hokkaido is een hond van opmerkelijke uithoudingsvermogen en waardigheid. Zijn temperament is trouw, volgzaam, zeer alert en gewaagd. Hij toont ook een nauwkeurig oordeel en een groot uithoudingsvermogen.

Over de Hokkaido

De Hokkaido is een middelgrote, sterk gebouwde hond. Ze hebben langere, dikkere jassen dan de andere Japanse rassen, en hebben ook bredere kisten en kleinere oren. Net als alle Nihon Ken, hebben ze een dubbele laag bestaande uit beschermende, grove buitenharen en een fijne, dikke ondervacht die seizoensgebonden wordt afgeworpen. Het ras is verkrijgbaar in verschillende kleuren: wit, rood, zwart, gestroomd, sesam en wolfsgrijs. Met vroege training is de Hokkaido een zeer loyale en toegewijde metgezel die zijn menselijke familie wil behagen.


Ze zijn ongelooflijk intelligente denkers en probleemoplossers, en ze blinken uit in taken die hen worden gegeven. Als het echter niet goed gesocialiseerd wordt, kan Hokkaido op zijn hoede zijn voor vreemden en hun families beschermen. Het ras is uiterst zeldzaam buiten zijn geboorteland. In Japan is er een geschatte bevolking van ongeveer 10.000-12.000.

Voeding voor de Hokkaido

De Hokkaido is een actief ras dat een hoogwaardig dieet van uitgebalanceerde eiwitten, vetten en koolhydraten vereist. Wat u uw hond geeft, is een individuele keuze, maar werken met uw dierenarts en / of fokker is de beste manier om de frequentie van maaltijden als puppy te bepalen en het beste dieet voor volwassenen om zijn levensduur te vergroten. Goed gevoed Hokkaido moet dikke, glanzende vachten en schone tanden hebben. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

HokkaidoUiterlijke verzorging

De Hokkaido is een redelijk zelf beheerd ras. De natuurlijke oliën op hun huid en vacht helpen om ze schoon en droog te houden ondanks ongunstige weersomstandigheden. Trimmen of scheren van hun vacht is niet vereist of aanbevolen, alleen regelmatig borstelen om dode vacht te verwijderen en de vacht gezond te houden. Hokkaido blaast hun ondervacht ongeveer twee keer per jaar. Gedurende deze tijd is een bad en regelmatig borstelen om de dode vacht te verwijderen noodzakelijk. Hun nagels moeten regelmatig worden geknipt om overgroei en barsten te voorkomen. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Hokkaido

Hokkaido is over het algemeen een zeer actief ras. Ze zijn het meest geschikt voor een actief gezin dat graag buiten zijn tijd doorbrengt met wandelen, fietsen, joggen en / of kamperen. Zoals alle werkende rassen, is het het beste om ze een “taak” te geven. Hokkaido blinkt uit in prestatie-evenementen zoals behendigheid, rally, flyball, gewichtstrekking, kunstaascours, dokduiken en meer. Zonder de juiste fysieke en mentale stimulatie kan Hokkaido zich thuis vervelen, angstig en hyperactief worden. Als je je Hokkaido in je achtertuin laat rennen, moet je een hek van zes voet hebben, want het zijn goede truien. Voor dagelijkse wandelingen wordt een sterke riem en een goed passende martingale kraag of harnas aanbevolen.


Gezondheid van de Hokkaido

Goed gefokte Hokkaido zijn over het algemeen zeer gezond en leven gemiddeld 12-15 jaar. Zoals alle rassen zijn ze echter vatbaar voor erfelijke ziekten. Hokkaido is gevoelig voor collie-oogafwijking, heupdysplasie, luxerende patella, hartgeruis, idiopathische aanvallen, angst, psychogene polydipsie en pica. Als je met een Hokkaido samenwoont, is het belangrijk om ze regelmatig in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat ze niet kauwen op items die schadelijk kunnen zijn. Inspecteer al het speelgoed zorgvuldig en vaak en gooi speelgoed weg dat kapot is of kleine stukjes bevat die kunnen worden ingeslikt.

Geschiedenis van de Hokkaido

De Hokkaido is een van de oudste van de zes inheemse Japanse spitzrassen die ook de Akita, Shiba Inu, Kai Ken, Shikoku en Kishu Ken omvatten. Ze zouden afkomstig zijn van middelgrote Japanse honden die het Ainu-volk vergezelden van Honshu, het hoofdeiland van Japan, naar Hokkaido tijdens het Kamakura-tijdperk in de jaren 1140, toen er uitwisselingen plaatsvonden tussen Hokkaido en het Tohoku-district.

Na verloop van tijd pasten het Ainu-volk en hun honden zich aan om het zwaar koude winterklimaat en het ruige landschap te overleven. De honden werden vereerd door de Ainu-mensen voor hun vrome loyaliteit, moed en jacht op groot wild. De Ainu waren beren- en hertenjagers van cultuur, en hun levensonderhoud hing af van hun beroemde berenhonden.

De Hokkaido werd in 1937 door de Japanse overheid geclassificeerd als een Living Natural Monument. Er zijn twee belangrijke rassenregisters: de Hokkaido Ken Hozonkai (Hokkaido Dog Preservation Society) en de Hokkaido Ken Kyokai (Hokkaido Dog Association). Bijna geen Hokkaido is geregistreerd buiten deze twee clubs.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Hokkaido hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*