Home » Hondenrassen » Ierse Setter   De Ierse Setter is een opgewekt jachthond bekend om genade, snelheid en een flitsende rode jas. Ze zijn beroemd goede familiehonden. Zachtaardige metgezellen voor de mensen, en rollende speelkameraadjes en tennisbal halen voor de kinderen.

Over de Ierse Setter

De Ierse Setter is door zijn partizanen beschreven als de mooiste hondenrassen. De Ieren staan ​​meer dan twee voet op de schouder, met een substantiële maar elegante bouwstijl en staan ​​bekend om een ​​briljante laag mahonie of kastanje. Lange, pezige benen en krachtige achteraandrijving helpen om de Ieren onder de snelste van alle sportieve honden te plaatsen.


De lieve persoonlijkheid van de Ierse Setter heeft het ras al meer dan 200 jaar geliefd bij sporters en eigenaren van huisdieren. Ieren zijn uitgaande honden die graag vrienden maken. Deze onstuimige roodharigen zijn in het hart grote kinderen, maar ze willen graag behagen en zullen reageren op geduldige, positieve training. Er wordt gezegd dat ze moedige en ruige jachtpartners zijn, met een duivelse benadering van hun werk.

De Ierse Setter in het kort

De Ierse Setter is een actieve, aristocratische vogelhond, rijk rood van kleur, substantieel maar toch elegant van bouw. De hond staat meer dan twee voet lang op de schouder en heeft een rechte, fijne, glanzende vacht, langer op oren, borst, staart en achterkant van de benen. Verderop is de Ierse Setter een snel bewegende jager; thuis, een zachtaardige, trainbare metgezel.

ierse setter hondenrasVoeding voor de Ierse Setter

De Ierse Setter moet een hondenvoer van hoge kwaliteit krijgen dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) en activiteitenniveau. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Het ras kan een opgeblazen gevoel , een plotselinge en levensbedreigende zwelling van de buik ervaren , en eigenaren moeten zichzelf informeren over de symptomen en wat te doen bij een opgeblazen gevoel. De oorzaken van een opgeblazen gevoel worden niet volledig begrepen, maar experts zijn het erover eens dat meerdere, kleine maaltijden en het voorkomen van krachtige oefeningen rond de maaltijd het risico op een opgeblazen gevoel kunnen helpen verminderen.

Uiterlijke verzorging

De prachtige rijkrode vacht van de Ierse Setter vereist matige verzorging om er op zijn best uit te zien. Iers moeten minstens twee keer per week worden geborsteld met een speldenborstel of een zachte borstel; een metalen kam met lange tanden kan ook worden gebruikt om klitten of matten die zich beginnen te vormen te helpen. De nagels moeten eenmaal per maand worden geknipt. Af en toe een bad met een zachte shampoo bedoeld voor honden zal helpen om de vacht en de huid schoon en gezond te houden. Verzorgingssessies zijn een goed moment om de hond overal te controleren op nieuwe knobbels of huidproblemen en om te controleren of de ogen en oren gezond en probleemloos zijn.

Oefeningen voor de Ierse Setter

Zoals de meeste Setters hebben Ierse setters dagelijks veel beweging nodig. Dit kan in de vorm van lange dagelijkse wandelingen en speelsessies met hun eigenaars zijn – Ierse Setters zijn graag bij hun mensen. Het ras oefent ook lichaam en geest uit door deel te nemen aan hondensporten zoals gehoorzaamheid, volgen, behendigheid, rally en andere activiteiten waarvan zowel hond als eigenaar kan genieten.


Een jonge Ierse Setter opvoeden

De Ierse Setter is blij, aanhankelijk en enthousiast om het je naar de zin te maken. Hij is vol energie en zal het waarderen om werk te doen. Houd trainingsmethoden consistent, maar sessies leuk en interessant om er zeker van te zijn dat hij zich niet verveelt. Hij reageert het beste op positieve, op beloning gebaseerde trainingsmethoden, en niet goed op hardhandige of harde correcties. Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen. Ierse Setters blinken uit in hondensporten zoals jagen, behendigheid, dokduiken, rally, tracking en flyball, en hun gevoelige aard maakt ze een natuurlijke als therapie- en hulphonden.

Gezondheid van de Ierse Setter

Ierse setters zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers screenen hun fokmateriaal op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie en oogaandoeningen. Net als andere grote rassen met een diepe bovenlijf, kunnen Ierse Setters een opgeblazen gevoel, een plotselinge en levensbedreigende zwelling van de buik ervaren ; eigenaars moeten zichzelf informeren over de symptomen en wat te doen bij een opgeblazen gevoel. De oren van een Ierse Setter moeten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en de tanden moeten vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontwikkeld voor honden.

Aanbevolen gezondheidstest

Heup evaluatie
Schildklier evaluatie
PRA Optigen DNA-test

Geschiedenis van de Ierse Setter

Een setter is een soort hond gefokt om gamebirds te lokaliseren met behulp van hun scherpe reukvermogen. De setter toont een jager die hij heeft gevonden door op zijn buik te “zitten”. Vóór de uitvinding van vuurwapens werkten kolonisten samen met getrainde valken en jagers die netten gebruikten. Tegenwoordig zijn setters jachthonden, dat wil zeggen dat ze met een jager werken die een geweer sleept.

Ierse jagers uit de 19e eeuw fokten hun slanke, stijlvolle “Rode Setters” om vrij en snel te bewegen, des te beter om grond te bedekken in het brede, vlakke landschap van het eiland Emerald. In tegenstelling hiermee werd de bloedverwant van de Ierse Setter uit Schotland, de Gordon Setter, gebouwd om wild te spoelen en op te halen op rotsachtig, straffend terrein en is daarom een ​​zwaardere hond die in een meer doelbewust tempo beweegt.

De Ierse Setter heeft een reputatie opgebouwd als een energieke maar efficiënte werker in de vogelvelden en is, dankzij zijn opvallende uiterlijk en sierlijke manier van lopen, een grote winnaar in de showring sinds het begin van de sport in de jaren 1870. Elf Ieren hebben door de jaren heen de Sporting Group- competitie gewonnen op de Westminster Kennel Club-show. De beroemdste Ierse setter aller tijden was echter fictief, het titelpersonage van Jim Kjelgaard’s roman ‘Big Red’ uit 1945. De Ierse setter van president Richard Nixon, koning Timahoe, werd genoemd naar een klein stadje in Ierland dat het thuisland was van de de voorouders van de president.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Ierse Setter hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*