Home » Hondenrassen » Lapinporokoira   De Lapinporokoira is een middelgrote hond met een gemiddelde vacht, waardoor ze gemakkelijk te onderhouden en perfect zijn voor elke ervaren hondenbezitter. Ze zijn een prachtig, afgerond, gediversifieerd hondenras dat klaar staat om elke taak op te lossen.
Ze kunnen in de meeste woonomgevingen passen, zolang ze maar een baan hebben. Dit ras is verkrijgbaar in vele kleuren, waaronder grijsbruin, zwart, vaak met lichtere onderlagen en witte of bruine aftekeningen. Ze zijn afstandelijk tegenover vreemden, maar houden van hun mensen.


Over de Lapinporokoira

De Lapinporokoira is een onafhankelijk, leuk ras. Ze zijn erg intelligent en over het algemeen enthousiast om te behagen. Als een energierijk herdersras blinken ze uit in vele andere hondensporten naast het hoeden, zoals gezelschapsevenementen. Zijn liefde voor hard werken maakt het een prachtig ras in elk geval dat competitief en leuk is. Vroege socialisatie is belangrijk vanwege hun herdersmentaliteit en ze gedijen goed als ze werk hebben. Hoewel hij graag wil behagen, is de Lapinporokoira zeer vocaal en blaft hij vaak tijdens het werken.

Voeding voor de Lapinporokoira

De Lapinporokoira moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

LapinporokoiraUiterlijke verzorging

De Lapinporokoira heeft een dikke dubbele vacht. Hij werpt zijn ondervacht een of twee keer per jaar, meestal in de lente en de herfst. Hoewel zijn vacht glad is en niet in de knoop raakt, kan af en toe borstelen en baden helpen om gezond, glanzend en vrij van parasieten te blijven. De nagels moeten indien nodig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Lapinporokoira

De Lapinporokoira doet het het beste als hij werk moet doen, of dat nu hoeden is (zijn ingeteelde eigenschap) of een andere vorm van oefening, verrijking of training. Hij blinkt uit in vele sporten zoals gehoorzaamheid, behendigheid, rally, dokduiken, neuswerk, schuurjacht, zoeken en redden, en exterieur. Net als veel andere rassen kunnen Lapinporokoira’s destructief worden als ze niet voldoende fysieke en mentale stimulatie krijgen. Wanneer hij regelmatig verrijkt is, is hij een kalme en prachtige metgezelhond.

Een jonge Lapinporokoira opvoeden

De Lapinporokoira is volgzaam, kalm, vriendelijk, energiek en bereid om te dienen, en blaft gemakkelijk tijdens het werken. Hoewel hij onafhankelijk is, wil hij graag plezieren en houdt hij van taken. Ze kunnen gereserveerd zijn voor vreemden, vooral vrouwen, maar ze zijn vriendelijk en zijn een lief huisdier wanneer ze je leren kennen.

Gezondheid van de Lapinporokoira

In tegenstelling tot veel andere rassen, wordt de Lapinporokoira nog steeds als primitief beschouwd. Als zodanig heeft dit ras weinig tot geen consistente of prominente gezondheidscomplicaties. Het is door de eeuwen heen gezond gehouden en goed verzorgd. In samenwerking met een verantwoordelijke fokker kunnen potentiële eigenaren de opleiding krijgen die ze nodig hebben om te leren over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras.


Geschiedenis van de Lapinporokoira

Al honderden jaren gebruiken de Lapps (Sami-mensen) honden van hetzelfde type als de Lapinporokoira om rendieren te hoeden. Vanwege dit oorspronkelijke doel heeft het ras de bijnaam ‘de rendierherder’ gekregen. De acceptatie van het rassenregister werd in de jaren vijftig gestart. In die tijd werden de moderne Finse Lappenhond en de Lapinporokoira nog steeds als hetzelfde ras erkend. De Lapinporokoira werd op 12 oktober 1966 gescheiden in zijn eigen ras, omdat was vastgesteld dat er twee verschillende rendierhoedenrassen bestonden. In veel regio’s, waaronder het geboorteland van Finland, bewaakt het ras nog steeds rendieren. De Lapinporokoira werd in april 2017 toegelaten tot het Foundation Stock Service-programma.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Lapinporokoira hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*