Home » Hondenrassen » Pembroke Welsh Corgi   Een van de meest aangename van alle kleine huisdieren, de Pembroke Welsh Corgi is een sterke, atletische en levendige kleine herder die aanhankelijk en gezelschap is zonder behoeftig te zijn. Ze zijn een van ’s werelds populairste herdersrassen.

Over de Pembroke Welsh Corgi

Op 20 tot 25 centimeter op de schouder en 14 tot 15 kilo, presenteert een goedgebouwde mannelijke Pembroke een grote hond in een klein pakket. Korte maar krachtige benen, gespierde dijen en een diepe borstkas rusten hem uit voor een dag hard werken. Pembrokes zijn lang en laag gebouwd en zijn verrassend snel en behendig. Ze kunnen rood, sable, fawn en zwart en bruin zijn, met of zonder witte aftekeningen.


De Pembroke is een heldere, gevoelige hond die graag speelt met zijn menselijke familie en goed reageert op training. Als herders gefokt om vee te verplaatsen, zijn ze onverschrokken en onafhankelijk. Het zijn waakzame waakhonden, met acute zintuigen en een blaf van de “grote hond”. Gezinnen die kunnen voldoen aan hun gedurfde maar vriendelijke Pembroke’s behoefte aan activiteit en samenzijn zullen nooit een loyaler, liefhebbend huisdier hebben.

De Pembroke Welsh Corgi in het kort

Laagstaand, sterk, robuust gebouwd en actief, geeft een indruk van substantie en uithoudingsvermogen in een kleine ruimte. Moet niet zo laag en zwaar van bot zijn om grof of overdreven te lijken, noch zo licht van bot om er racy uit te zien. Outlook vet, maar vriendelijk. Uitdrukking intelligent en geïnteresseerd. Nooit verlegen of wreed.

Pembroke Welsh Corgi hondenrasVoeding voor de Pembroke Welsh Corgi

De Pembroke Welsh Corgi moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Pembroke heeft een dikke, weerbestendige dubbele laag – een zachte, lichte ondervacht bedekt met een grove buitenlaag. Het ras werpt dagelijks een behoorlijk bedrag af, en nog meer in de late lente / vroege zomer. Een dagelijkse keertje met een kam en een slickerborstel verwijdert veel van het schuurhaar voordat het overal in huis is. Tijdens het verharingsseizoen helpen baden om de dode haren los te maken – de hond moet volledig droog zijn voordat het borstelen begint – en een hark helpt de ondervacht te strippen. Zoals bij alle rassen, moeten de nagels van de Corgi regelmatig worden getrimd en moeten de oren worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze schoon en gezond zijn.

Oefeningen voor de Pembroke Welsh Corgi

Een sterke, atletische kleine hond ontwikkeld om vee en ander vee te hoeden, de Pembroke Welsh Corgi houdt van lichamelijke activiteit en is het gelukkigst als hij werk heeft. Corgis hebben baat bij matige dagelijkse lichaamsbeweging om hun lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden. Pembrokes kunnen het goed doen op lange wandelingen of langzaam joggen, maar hun korte benen laten hen niet toe om een ​​fietser bij te houden. Vermijd extreme hitte of koude en zorg altijd voor voldoende koel, zoet water na het sporten. Veel Pembrokes genieten en blinken uit in hondenactiviteiten zoals behendigheid, hoeden, gehoorzaamheid en gebeurtenissen volgen.

Een jonge Pembroke Welsh Corgi opvoeden

Zoals bij alle rassen, worden vroege socialisatie- en puppytrainingklassen sterk aanbevolen. Door de puppy voorzichtig bloot te stellen aan een breed scala aan mensen, plaatsen en situaties tussen de leeftijd van 7 weken en 4 maanden, kan hij zich ontwikkelen tot een goed aangepaste, goed gemanierde volwassene. Pembrokes hebben vaak een eigen mening, maar ze zijn energieke, gewillige en zeer intelligente partners die goed reageren op training . Positieve, op beloning gebaseerde training werkt het beste met dit gevoelige ras.


Gezondheid van de Pembroke Welsh Corgi

De Pembroke is meestal een gezond ras en verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals elleboog- en heupdysplasie, oogaandoeningen, hartproblemen, degeneratieve myelopathie en de ziekte van von Willebrand, een bloedingsaandoening. Zoals bij alle rassen moeten de oren van een Pembroke wekelijks worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden regelmatig worden geborsteld.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Pembroke Welsh Corgi

In de middeleeuwen adverteerden de koningen van Europa hun majesteit aan hun onderdanen en bezoekende afgezanten door de rijkdom van hun bezittingen. Tapijten, textiel en wandtapijten waren belangrijke factoren in deze vertoningen van opvallende consumptie.

De beste wevers van de tijd waren gecentreerd in Vlaanderen, nu Noord-België. Het was gebruikelijk dat vorsten talenten plunderden om Vlaamse wevers ertoe te bewegen naar hun koninkrijken te verhuizen. Dus het was dat Henry I van Groot-Brittannië in het jaar 1107 een gemeenschap van deze meester-ambachtslieden uitnodigde om in het zuidwesten van Wales te wonen en te werken. De wevers accepteerden de uitnodiging van Henry en brachten alles wat ze nodig hadden om hun agrarische manier van leven opnieuw te creëren in hun nieuwe thuisland. Dit omvatte de honden die ze fokten om vee en schapen te hoeden. Deze stevige, kortbenige herders vormden de basis voor het ras dat we nu kennen als de Pembroke Welsh Corgi.

De Pembroke is een duidelijk gescheiden ras van zijn neef de Cardigan Welsh Corgi sinds het einde van de 19e eeuw, maar de twee rassen vermengden zich vaak in de oude Welse fokcentra van Pembrokeshire en Cardiganshire. Tegenwoordig zijn de meest opvallende verschillen tussen de rassen de oren (de Pembroke’s zijn puntig en rechtopstaand, de Cardi’s afgerond) en de staart (het Cardi-verhaal is veel langer dan de Pembroke’s).

‘S Werelds meest beroemde Pembroke-fan is Elizabeth II. De koningin kreeg haar eerste Pembroke, Dookie, in 1933 en is sindsdien niet meer zonder geweest.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Pembroke Welsh Corgi hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*