Home » Hondenrassen » Peruaanse Naakthond   De Peruaanse Naakthond is behendig, slim en snel en een elegante windhond die zich in Peru heeft ontwikkeld. Het ras kan haarloos of gecoat zijn en is verkrijgbaar in drie maten: small, medium en large. Levendig en alert, deze honden kunnen zeer goede jagers zijn en doen het goed in coursing, rally en behendigheid. In de haarloze variëteit kan de huid elke kleur hebben. In de gecoate variëteit worden alle kleuren geaccepteerd, inclusief zwart, bruin, grijs, roze, bruin en wit.

Over de Peruaanse Naakthond

Deze aanhankelijke metgezelhonden zijn in wezen windhonden (denk aan de Italiaanse Windhond en Whippets) en hebben dezelfde elegante contouren van hun pittige neven en nichten. Peruaanse Naakthonden zijn er in verschillende groottes: de kleinste kan net iets minder dan 22 centimeter zijn; de grootste top op bijna 56 centimeter. Hun onderscheidende kenmerk is natuurlijk haarloosheid. De delicate huid kan een effen kleur hebben of gevlekt met niet-gepigmenteerde gebieden. Gecoate PIO’s zijn in de minderheid en de gecoate en haarloze variëteiten kunnen in dezelfde kleintje voorkomen.


Gaan door zijn algemene conformatie, is het een elegante en slanke hond, wiens aspect snelheid, kracht en harmonie uitdrukt zonder ooit grof te lijken. Een ander bijzonder kenmerk is dat het gebit in de haarloze variëteit bijna altijd onvolledig is, geassocieerd met de aangeboren alopecia. Adellijk en aanhankelijk thuis met degenen die hem na staan, is hij tegelijkertijd levendig en alert. Hij is misschien op zijn hoede voor vreemden en is een goede waakhond. Het ras is loyaal en beschermend voor zijn familie, maar moet net als alle honden toezicht houden op jongere kinderen. Voorzichtigheid is ook geboden bij kleine huisdieren die als prooi kunnen worden gezien.

Voeding voor de Peruaanse Naakthond

De Peruaanse Naakthond zou het goed moeten doen op een hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Peruaanse NaakthondUiterlijke verzorging

Dit zijn geen buitenhonden en vereisen zonnebrandcrème op zonnige dagen. Afgezien van regelmatig verzorgen, zal af en toe een bad je Peruaanse Inca-orchidee schoon houden en er op zijn best uitzien. Hun nagels kunnen indien nodig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Oren moeten af ​​en toe worden gecontroleerd om ophoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie. Tanden moeten indien nodig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Peruaanse Naakthond

De Peruaanse Naakthond vereist een flinke hoeveelheid activiteit om gezond en gelukkig te blijven. Opties voor lichaamsbeweging zijn onder andere speeltijd in de achtertuin, bij voorkeur omheind, of meerdere keren per dag wandelen. Oefening kan ook komen in de vorm van binnenactiviteiten, zoals verstoppertje zoeken, een bal op de grond achtervolgen of nieuwe trucs leren. Als u in een appartement woont, kunnen zelfs korte wandelingen in de gangen uw hond wat beweging geven, vooral bij slecht weer. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen.

Een jonge Peruaanse Naakthond opvoeden

Peruaanse Naakthonden vereisen veel socialisatie en moeten in huis worden gehouden, omdat ze geen goede buitenhonden zijn. Dit ras is intelligent en kan een uitdaging zijn om te trainen. Nieuwe eigenaren moeten in staat zijn zich te concentreren op een aanzienlijke hoeveelheid tijd die nodig is om hun nieuwe Peruaanse Naakthond-puppy te trainen en te socialiseren. Omdat ze een primitief ras zijn, hebben ze een breed scala aan temperamenten, van een typische volgzame windhond tot een meer wild temperament. PIO’s worden niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen, maar ze kunnen het goed doen met oudere, meer attente kinderen. Ruw spel wordt afgeraden bij puppy’s, omdat dit agressief gedrag kan bevorderen. Ze kunnen worden opgevoed met kleinere honden of katten, maar vereisen toezicht.


Gezondheid van de Peruaanse Naakthond

De meerderheid van de Peruaanse Naakthond zijn gezonde honden. Werken met een verantwoordelijke fokkers, die een Peruaanse Naakthond willen bezitten, kunnen de opleiding krijgen die ze moeten weten over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras. Goede fokkers maken gebruik van genetische tests van hun fokdieren om de kans op ziekte bij hun puppy’s te verminderen.

Geschiedenis van de Peruaanse Naakthond

De oude geschiedenis van de Peruaanse Naakthond kan worden verteld via aardewerk en textiel. Het ras verscheen voor het eerst in Moche-aardewerk in 750 AD. Ze werden ook afgebeeld in Chimu, Chancay en Incan aardewerk. De Chancay-mensen gebruikten de honden als metgezellen, en bepaald aardewerk beeldt ze zelfs uit in truien. Men geloofde dat hun urine en ontlasting in medicijnen werden gebruikt. De Chimu beschouwden hen als veel geluk en gebruikten de warmte van de honden voor de behandeling van artritis en luchtwegaandoeningen.

De originele haarloze honden waren kleine gezelschapsdieren, maar toen Peru werd veroverd door de Conquistadors, werden de kleine honden gekruist met de honden van de buitenlanders en in de loop der jaren ontwikkelden zich drie verschillende maten. In de bergachtige gebieden beschermde het Andes-volk de honden, maar het ras deed het niet goed in de steden langs de kust. Daar werden de haarloze honden beschouwd als ziek en paria’s en werden vaak uitgeroeid.

In 1966 bezocht een Amerikaan, Jack Walklin, Peru en bracht acht honden terug naar de VS. Er wordt aangenomen dat hij het ras de Peruaanse Inca-orchidee heeft genoemd en het ras is onder die naam in de VS en Europa opgericht. Duitsland registreerde het ras bij de FCI in 1981.

In 1985 accepteerde de Kennel Club van Peru het ras en verzocht de FCI de naam te wijzigen in Perro sin Pelo de Peru (Peruaanse haarloze hond). In 2001 verklaarde Peru het ras tot nationaal patrimonium en de honden worden nu in Peru beschermd.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Peruaanse Naakthond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*