Home » Hondenrassen » Sussex Spaniel   “Rustig, aanhankelijk, gelijkmoedig, echtblauw, loyaal” – het zijn allemaal woorden die worden gebruikt om de Sussex Spaniel te beschrijven, een trage maar gestage jager en sympathieke huisgenoot. Zijn fronsende uitdrukking staat heerlijk haaks op een typisch vrolijke aard.

Over de Sussex Spaniel

Sussex ziet er een beetje uit als een kruising tussen een cocker-spaniël en een torpedo en zijn lange, laag gebouwde vogelhonden met grote kracht en uithoudingsvermogen. Sussex wordt slechts 33 centimeter lang bij de schouder en wordt desondanks beschreven als ‘massief’, met een diepe borst en zwaar bot. Hun handelsmerk is een overvloedige, gevederde vacht met een rijke gouden lever. Het klassieke spanielhoofd, met zijn golvende oren en grote hazelaarogen, projecteert een sombere, fronsende uitdrukking verrukkelijk in strijd met de aangeboren opgewektheid van de Sussex.






De Sussex Spaniel in het kort

Zijn korte poten, massieve bouw, lange lichaam en gewoonte om tong te geven wanneer hij geurt, maakte het ras bij uitstek geschikt voor het penetreren van het dichte kreupelhout en blozen spel binnen het bereik van het pistool. Kracht, wendbaarheid en verlangen waren essentieel voor dit doel. Hoewel het nooit een grote populariteit heeft verworven, blijft de Sussex Spaniel vandaag in wezen ongewijzigd qua karakter en algemene uiterlijk van die 19e-eeuwse sporthonden. De Sussex Spaniel presenteert een lang en laag, rechthoekig en vrij massief uiterlijk in combinatie met vrije bewegingen en mooie staartactie. Het ras heeft een sombere en serieuze uitdrukking. De rijke gouden leverkleur is uniek voor het ras.

Sussex Spaniel pupVoeding voor de Sussex Spaniel

Sussex Spaniels zijn een zeer langzaam groeiend ras. De Sussex-spaniël moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Intact Sussex heeft bijna nooit overgewicht, omdat ze de neiging hebben slechts zoveel te eten als ze nodig hebben. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Algemene verzorging voor het ras is gewoon baden, borstelen en kammen. Het haar op de onderkant van de voeten moet worden getrimd om te voorkomen dat de hond uitglijdt. Als de hond wordt gecastreerd, wordt de vacht wazig en suikerspinachtig en is het veel moeilijker om mee om te gaan. De Sussex mag niet worden geschoren, tenzij absoluut noodzakelijk, omdat het lang duurt voordat de vacht is hersteld. Zoals bij alle rassen moeten de nagels regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Sussex Spaniel

De Sussex-spaniël mag geen inspannende oefeningen doen voordat hij minstens een jaar oud is. Sussex groeit langzaam en te vroeg trainen kan de groeischijven beschadigen. Puppy’s moeten zelf kunnen oefenen door te spelen. Volwassen Sussex houdt van zwemmen en lange wandelingen, maar springen en behendigheidswerk mogen pas beginnen als de hond minstens 18 maanden oud is.

Een jonge Sussex Spaniel opvoeden

Sussex kan koppig zijn; ze hebben lange herinneringen en zullen nooit een ruwe behandeling vergeten of vergeven. Eigenaars van Sussex moeten ernaar streven om de hond duidelijk over te brengen wat ze willen, en de hond veel lof te geven als hij het goed heeft.

Gezondheid van de Sussex Spaniel

Sussex is moeilijk te fokken, en teven slaan vaak seizoenen over, nemen puppy’s opnieuw op en hebben C-secties nodig. Puppy’s zijn kwetsbaar tot een leeftijd van ongeveer twee weken. Verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals hartproblemen. Bloat kan sommige Sussex beïnvloeden en kanker komt meestal voor bij oudere honden. Er is nu een genetische test beschikbaar voor pdp1, een erfelijke stofwisseling, waarmee fokkers dragers kunnen identificeren en voorkomen dat ze getroffen nakomelingen produceren.






Geschiedenis van de Sussex Spaniel

Ergens in de 18e eeuw ontwikkelden sporters in het Engelse graafschap Sussex een spaniel waarvan de korte benen en forse torso perfect geschikt waren om op gevederde dieren te jagen terwijl ze door de zware kleigrond, dichte kreupelhout en dikke hagen ploegen. Omdat de hond zo laag was gebouwd en de dekking zo hoog was, ontwikkelde Sussex een taal van geblaf en gebabbel om hun locatie voor menselijke jagers te markeren. En tot op de dag van vandaag is Sussex meer vocaal dan andere spaniels.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Sussex Spaniel hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*