Home » Hondenrassen » Tibetaanse Terriër   De Tibetaanse Terriër is de ‘Heilige Hond van Tibet’ en is een oude waakhond en metgezel die al lang wordt geassocieerd met boeddhistische kloosters. Een rijk beklede, kleine tot middelgrote hond met “sneeuwschoenen”, de TT is aanhankelijk, gevoelig en slim.

Over de Tibetaanse Terriër

De Lhasa Apso draagt ​​een voorbijgaande gelijkenis met hun kleinere neef en de Tibetaanse Terriers wonen aan de onderkant van middelgrote rassen, staan ​​ongeveer 32 centimeter op de schouder en wegen tussen de 24 en 29 kilo. Een kenmerk van het ras is de mooie en overvloedige dubbele laag – wollig onderaan, met een lange, fijne toplaag. Tibetaanse Terriërs zijn uniek onder honden vanwege hun grote, platte “sneeuwschoen” -voeten, aangepast door de eeuwen heen om hen te helpen het besneeuwde, bergachtige terrein van hun thuisland te onderhandelen.


De Tibetaanse Terriër in het kort

De Tibetaanse Terriër is een middelgrote hond, rijkelijk bekleed, krachtig gebouwd en vierkant in verhouding. Een haaruitval bedekt de ogen en het voorhoofd. De goed bevederde staart krult omhoog en valt naar voren over de rug. De voeten zijn groot, plat en rond van vorm en produceren een sneeuwschoeneffect dat zorgt voor grip. De Tibetaanse Terriër is goed in balans en in staat tot zowel krachtige als efficiënte bewegingen. De Tibetaanse Terriër wordt zo natuurlijk mogelijk getoond.

Tibetaanse terriër hondenrasVoeding voor de Tibetaanse Terriër

Tibetaanse Terriers evolueerden in een uitdagend land dat zowel feest als snel als een manier van leven ervoer. Een traditioneel Tibetaans dieet omvat nietjes zoals licht verteerbare pap (gekookt gerstmeel) en vleesbouillon. Tibetaanse Terriërs ontvingen vaak de overgebleven pap als voedsel. Natuurlijk magere dieren die van hun eten genieten (ze kauwen het!), Het is niet ongebruikelijk voor Tibetaanse Terriërs om wat in hun kommen te laten. Historisch gezien bevorderde het dieet van boeren de levensduur, terwijl het rijke voedsel van koningen ziekte veroorzaakte. Met dit in gedachten is het het beste om een ​​eerlijk voedsel met echte ingrediënten te voeren en erop te vertrouwen dat een TT eet wat hij nodig heeft in plaats van te vertrouwen op de instructies op een voedingszak. Een magere hond is energieker, gezonder en vol gelukkige levenskracht!

Uiterlijke verzorging

Toekomstige Tibetaanse Terriër-eigenaren kunnen ten onrechte denken dat dit niet de hond voor hen is op basis van de gemanicuurde, vloeiende jassen die te zien zijn op uitgezonden hondenshows. Maar er is een behendige, veelzijdige hond met een multifunctionele vacht die geschikt is voor het dagelijks leven. Tibetaanse Terriërs hebben een dubbele laag, de ondervacht is wol, bestand tegen vocht en een natuurlijke isolator. Vachtstructuren kunnen variëren van zachter tot harder tot min of meer vatbaar voor matten. De natuurlijke vacht van het ras is bestand tegen bijna alles wat de natuur kan uitdelen. Het kan handig zijn om de hond in een puppy gesneden te houden als een volle vacht gewenste buitenavonturen belemmert. Dat gezegd hebbende, het echte voordeel van het verzorgen van een Tibetaanse Terriër is dat het de band in de relatie versterkt, geweldige training is en een manier is om de gezondheid van de hond te bewaken. Het kan een verrassing zijn hoe leuk verzorgen kan zijn.

Oefeningen voor de Tibetaanse Terriër

Tibetaanse Terriërs houden van wandelen en buiten zijn met hun mensen. Individuen binnen het ras kunnen meer of minder zin hebben om te sporten. Een goede fokker kan elke potentiële eigenaar matchen met een compatibele hond. Als je een berg op wilt wandelen, is daar een Tibetaanse Terriër voor. Als je meer een huisgenoot bent en gewoon rond het blok loopt of een paar keer per dag de trap neemt, is daar een Tibetaanse Terriër voor. Veel Tibetaanse Terriërs genieten van een post in het huis waar ze uit een raam of deur kunnen kijken en wachtdienst voor hun huishouden kunnen uitvoeren. Als deze plek een uitzicht is zoals een trap of balkon, des te beter.

Een jonge Tibetaanse Terriër opvoeden

Dit is een onafhankelijk ras dat snel leert en onder obsessieve herhaling of harde methoden zal verwelken. Trainingspraktijken waarbij de hond het juiste gedrag kan kiezen, worden aanbevolen. Instructie voor clickertraining is overal verkrijgbaar en zowel mens als hond zullen genieten van het ontwikkelende partnerschap van samen trainen. Tibetaanse Terriërs zijn enthousiaste studenten die graag nauw samenwerken met hun eigenaar (in zaken als behendigheid, rally en neuswerk) en taken uitvoeren die bijdragen aan het huishouden. Ze zoeken gezelschap op basis van wederzijdse samenwerking, vertrouwen en respect. Ze hebben een grote capaciteit voor liefde en toewijding aan hun mensen.


Gezondheid van de Tibetaanse Terriër

Tibetaanse Terriërs kunnen een winterhard, gezond ras zijn dat sierlijk ouder wordt. Maar net zoals immigranten van de tweede generatie in westerse landen bezwijken aan westerse ziekten, zou hetzelfde fenomeen verband kunnen houden met de verschuiving in Tibetaanse Terriër-gezondheidsproblemen als gevolg van milieuveranderingen in voeding en levensstijl uit het land van herkomst. Vroege castratie en onzijdig kunnen honden vatbaar maken voor gezamenlijke problemen. Veel fokkers vragen dat de hond volwassen wordt voordat hij verandert. Geriatrische hartgeruis en staar zijn niet ongewoon bij ouder wordende Tibetaanse Terriërs. Af en toe worden senior Tibetaanse Terriërs getroffen door vestibulaire ziekte, wat gelukkig iets is waar ze van kunnen herstellen. Kanker is een toenemende zorg bij het ouder worden van Tibetaanse Terriërs. Verantwoordelijke fokkers hun voorraad onderzoeken op gezondheidsproblemen zoals allergieën, schildklierproblemen, blaasstenen, parodontitis, heup- en patellaproblemen. Genetische tests (zoals voor NCL, LL, PRA, enz.) Zijn een waardevol hulpmiddel dat door fokkers wordt gebruikt om de expressie van die ziekten in hun puppy’s te elimineren.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
PLL DNA-test
NCL DNA-test
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Tibetaanse Terriër

De rasnaam krijgt het maar half goed: Tibetaanse Terriers zijn Tibetaans, maar het zijn geen echte terriërs – niet door bloed, temperament of taakomschrijving. Westerlingen hingen achteloos de naam ‘terriër’ aan deze typisch Aziatische hond, en die bleef hangen. Een oud ras ontwikkeld in de prachtige isolatie van de Lost Valley, Tibetaanse Terriërs behoren tot verschillende Tibetaanse honden die worden geassocieerd met boeddhistische kloosters en de Dalai Lama. Tibetaanse Terriërs staan ​​vooral bekend als metgezellen en waakhonden, maar tijdens hun lange geschiedenis hebben ze gewerkt als herders en kudde beschermers.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Tibetaanse Terriër hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*