Home » Hondenrassen » Tornjak   De Tornjak is van vriendelijk, moedig, gehoorzaam, intelligent en vol waardigheid en zelfvertrouwen. Vastberaden in het bewaken van aan hem toevertrouwd eigendom, kan hij niet worden omgekocht en is hij wantrouwig tegenover vreemden. Hij is toegewijd aan zijn baasjes, zeer kalm in zijn aanwezigheid en zeer aanhankelijk naar de mensen die in zijn directe omgeving wonen.

Over de Tornjak

De Tornjak is ook bekend als de Bosnische en Herzegovijns – Kroatische herdershond. Hij is een grote en krachtige hond, goed geproportioneerd en behendig. De vorm van zijn lichaam is bijna vierkant. Als hij staat en beweegt, is hij sterk, harmonieus en evenwichtig. Zijn jas is lang en dik. Volgens studies is de Tornjak hoogstwaarschijnlijk een afstammeling van de Tibetaanse Mastiff, of van het gebied waar het hedendaagse Iran zich bevindt. Die omgeving heeft een gezonde en sterke waakhond gecreëerd, met bescheiden behoeften aan voedsel en onderdak. Tornjaks zijn vriendelijk tegen mensen, maar agressief tegenover andere dieren en honden die zijn eigenaar, huis, schapen, hok of kudde bedreigen. Ze houden van werken en nemen opdrachten van hun eigenaars.


Voeding voor de Tornjak

De Tornjak moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

tornjak hondenrasUiterlijke verzorging

Afgezien van de normale wekelijkse verzorging, zal het af en toe bad je Tornjak schoon houden en er op zijn best uitzien. Verzorging kan een geweldige hechtingservaring zijn voor u en uw hond. De sterke, snelgroeiende nagels moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. De oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Tornjak

Opties voor lichaamsbeweging zijn onder andere speeltijd in de achtertuin, bij voorkeur omheind, of meerdere keren per dag wandelen. Oefening kan ook komen in de vorm van binnenactiviteiten, zoals verstoppertje zoeken, een bal op de grond achtervolgen of nieuwe trucs leren. Bepaalde activiteiten in de buitenlucht, zoals zwemmen, wandelen of ballen ophalen of vliegende schijven, kunnen een goede uitlaatklep zijn voor het uitgeven van energie. Als u in een appartement woont, kunnen zelfs korte wandelingen in de gangen uw hond wat beweging geven, vooral bij slecht weer. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen.

Een jonge Tornjak opvoeden

De Tornjak leert snel en houdt de informatie lang in zijn geheugen en voert graag de hem toegewezen taken uit. Hierdoor is hij gemakkelijk te trainen.

Gezondheid van de Tornjak

Sommige honden kunnen in hun leven worden geconfronteerd met gezondheidsuitdagingen, maar de meeste Tornjaks zijn gezonde honden. In samenwerking met een verantwoordelijke fokker kunnen potentiële eigenaren de opleiding krijgen die ze nodig hebben om te leren over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras.


Geschiedenis van de Tornjak

De bijna uitgestorven afstammelingen van genetisch homogene, inheemse, archaïsche soorten herdershonden zijn de basisvoorraad geweest voor de recreatie van het Tornjak-ras. De honden die tot de oorspronkelijke stam behoorden, waren verspreid in de berggebieden van Bosnië en Herzegovina en Kroatië en hun omliggende valleien. De belangrijkste historische data zijn de jaren 1067 en 1374. Schriftelijke documenten uit deze periodes vermelden voor het eerst het Bosnischherzegovisch-Kroatische ras. Het onderzoek naar hun historische en recentere bestaan ​​en vervolgens een systematische redding van uitsterven begon gelijktijdig in Kroatië en Bosnië en Herzegovina rond 1972 en continue raszuivere fok begon in 1978. Tegenwoordig bestaat de populatie van het ras uit talloze.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Tornjak hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*