Home » Hondenrassen » Welsh Springer Spaniel   De Welsh Springer Spaniel is een krachtige, middelgrote jachthond met een vrolijke aard, bekend om zijn veelzijdigheid in het veld, gezelligheid thuis en overal mooi. De Welshie is een van de oudste sportrassen van Groot-Brittannië.

Over de Welsh Springer Spaniel

Staande tussen de 36 en 42 centimeter op de schouder, worden Welshies door hun fans beschreven als zijnde van “handig formaat”: groter en sterker dan Cocker Spaniels maar kleiner dan Engelse Springers.


Welshies hebben twee kenmerken die hen onderscheiden van andere spaniels: een uniek taps toelopend hoofd en een opvallende jas met gewaagde rode en witte patronen. De prachtige jas is niet alleen sierlijk – het is een waterdicht, weerbestendig en doornbestendig pak waarmee Welshies kan pronken met hun gerenommeerde veelzijdigheid in alle klimaten en op alle terreinen.

De Welsh Springer Spaniel in het kort

De Welsh Springer Spaniel is een aantrekkelijke hond van handig formaat, die substantie vertoont zonder grofheid. Hij is compact, niet langbenig, duidelijk gebouwd voor hard werken en uithoudingsvermogen. De Welsh Springer Spaniel geeft de indruk van lengte als gevolg van schuin gebogen voorhand en goed ontwikkelde achterhand. Als jachthond moet hij in een gespierde staat worden getoond. Zijn jas mag niet zo overdreven zijn dat hij zijn werk als actief doorspoelend spaniel belemmert, maar moet dik genoeg zijn om hem te beschermen tegen zware dekking en weersinvloeden.

Welsh Springer Spaniel rasVoeding voor de Welsh Springer Spaniel

De Welsh Springer Spaniel moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Om zijn aantrekkelijke rood-witte jas er op zijn best uit te laten zien, heeft de Welsh Springer Spaniel minstens wekelijkse verzorging nodig. Een goede overhandiging met een zachte borstel zou hiervoor goed moeten werken, samen met een gladde borstel of metalen hondenkam om alle matten of knopen die zich beginnen te vormen uit elkaar te werken. De nagels moeten om de drie tot vier weken worden getrimd, en een bad elke maand of zo met een zachte shampoo bedoeld voor honden zal helpen om de vacht en de huid schoon en gezond te houden.

Oefeningen voor de Welsh Springer Spaniel

Welsh Springer Spaniels zijn actieve, energieke honden die het gelukkigst zijn als ze voldoende bewegen en veel tijd met hun mensen hebben. Speel sessies met hun gezin in een veilig omheinde tuin of lange dagelijkse wandelingen met hun eigenaar werken goed. Interactie met hun mensen is de sleutel tot een gelukkige Welshie. Het ras is een uitstekende keuze voor mensen met een actieve levensstijl, maar ook voor mensen die op zoek zijn naar een liefhebbende gezinsgenoot. Als je de kans krijgt, zullen deze mooie spanielen je hart stelen.

Een jonge Welsh Springer Spaniel opvoeden

De Welsh Springer is meestal “gereserveerd voor vreemden”, om de rasstandaard te citeren. Dit betekent niet dat een Welshie timide of verlegen is. Vroege socialisatie en puppy opleiding klassen zijn van essentieel belang. Houd er rekening mee dat Welshies jachthonden zijn en dat de drang om vogels en kleine zoogdieren te achtervolgen erin is gekweekt. De meeste puppy’s leren echter snel om uw huisdierkat of een andere hond te respecteren. Een veilig omheinde tuin is het beste. De Welshie blinkt uit als jachtpartner en bij hondensporten zoals gehoorzaamheid, tracking, behendigheid en rally.


Gezondheid van de Welsh Springer Spaniel

Welsh Springer Spaniels zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers testen hun stam op gezondheidsaandoeningen zoals heup- en elleboogdysplasie, auto-immuun thyroiditis en oogziekte. De oren van een Welshie moeten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en de tanden moeten vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontwikkeld voor honden. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controles en parasietenbestrijding helpen de hond een lang, gezond leven te garanderen.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie
Schildklier evaluatie

Geschiedenis van de Welsh Springer Spaniel

Volgens toonaangevende autoriteiten zijn Welshies de oudste van de spaniels van Groot-Brittannië, afstammelingen van de originele spaniels van het Iberisch schiereiland (het woord spaniel is afgeleid van “Spanjaard”). Precies hoe deze honden in de oudheid van Spanje naar Wales reisden, is een van die hondengeheimen die historici opvatten als ‘verloren in de nevelen van de geschiedenis’, maar honden uit het Welshie-type verschijnen in de Britse kunst en literatuur die zo’n 250 jaar voor Christus teruggaan. Welsh en English Springers ontstonden begin 1900 als afzonderlijke rassen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Welsh Springer Spaniel hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*