Home » Hondenrassen » Whippet   De slanke en vriendelijke Whippet, is de ‘Poor Man’s Racehorse’, is razendsnel. Hij is een beminnelijke, waardige en zachte ziel, maar geef hem iets om op te jagen en hij is helemaal zakelijk. De naam Whippet staat synoniem voor gestroomlijnde gratie.

Over de Whippet

Op ergens tussen de 36 en 45 centimeter op de schouder ziet de Whippet eruit als een Windhond, maar kleiner. De Whippet vertoont de klassieke “omgekeerde S” -lijnen van de windhond. De diepe borst en trim taille; een magere kop ondersteund door een lange, gebogen nek; en slanke maar stevige benen combineren in een afbeelding van een behendige, vlootvoetige atleet.


Tussen uitbarstingen van intense achtervolging, houden Whippets ervan om zich uit te strekken en te ontspannen voor lange uren, genietend van de rol van een liefhebbende en geliefde metgezel. Whippets houden van een omheinde tuin om in te rennen, maar ze doen het ook goed in gezellige appartementen – zolang ze maar goed worden uitgeoefend. Nog een pluspunt voor stadsbewoners: Whippets blaffen zelden. Ondanks het elegante uiterlijk van het ras, is de Whippet een robuuste, onderhoudsarme hond.

De Whippet in het kort

Keen alert intelligente uitdrukking . Ogen groot, rond tot ovaal van vorm. Kleine en / of amandelvormige ogen zijn ongewenst en moeten worden verweten. Ogen donkerbruin tot bijna zwart van kleur. Oogkleur kan variëren met vachtkleur, maar ongeacht de vachtkleur hebben donkere ogen altijd de voorkeur. Lichte ogen zijn ongewenst en gele ogen moeten strikt worden bestraft. Blauwe ogen of delen van blauw in de ogen, evenals beide ogen die niet dezelfde kleur hebben, worden gediskwalificeerd. Volledig gepigmenteerde oogranden zijn wenselijk. Rose oren , klein, fijn van structuur; in rust, achterover gegooid en langs de nek gevouwen. Vouw moet worden gehandhaafd wanneer op aandacht. Rechte oren moeten zwaar worden bestraft.

whippet hondenrasVoeding voor de Whippet

De Whippet moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De korte, gladde vacht van de Whippet heeft weinig onderhoud nodig, meer dan alleen wekelijkse verzorging met een borstel en af ​​en toe een bad. De oren moeten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en de nagels moeten vaak worden getrimd als ze niet op natuurlijke wijze worden versleten, omdat te lange nagels de hond ongemak kunnen bezorgen.

Oefeningen voor de Whippet

Whippets zijn van nature sprinters en voldoende beweging kan de vorm aannemen van verschillende krachtige ophaalsessies per week met bal of vliegende schijf, regelmatige wandelingen of speelsessies met een andere hond in een veilig omheind gebied. Houd uw Whippet altijd aan de lijn als u zich niet in een omheind gebied bevindt. Georganiseerde activiteiten zoals lokken en behendigheid bieden ook gezonde afzetmogelijkheden voor de energie en atletiek van het ras.

Een jonge Whippet opvoeden

Whippets zijn rustig in huis en bewaren hun energie voor explosieve uitbarstingen van rennen – idealiter in een groot, veilig omheind gebied. Young Whippets zijn slim, behendig en ondeugend, en ze kunnen springen en klimmen, dus ze veilig opsluiten terwijl ze niet onder toezicht zijn, is een must. Vroege socialisatie en puppy trainingen worden aanbevolen en helpen om ervoor te zorgen dat de hond uitgroeit tot een goed afgestelde, goed gemanierd metgezel.

Gezondheid van de Whippet

Het Whippet-frame is niet goed geschikt om overgewicht te dragen. Hoewel jonge Whippets slungelig kunnen lijken en moeite hebben om hun ribben bedekt te houden wanneer ze zich in een periode van snelle groei bevinden, moet een volwassen volwassene niet ribby lijken, maar moet hij twee tot vier zichtbare wervels hebben en mogen de heupbotten niet verzonken lijken in kuiltjes van vet. . Een Whippet met een gezond gewicht zal waarschijnlijk “dun” lijken voor degenen die gewend zijn aan zwaardere, minder vloeiende rassen, maar het handhaven van uw Whippet op het juiste gewicht door levenslange portiecontrole zal zijn leven verlengen en veel van de orthopedische problemen voorkomen die beide zijn pijnlijk en duur om te repareren. Verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, doofheid en oogaandoeningen.

Aanbevolen gezondheidstests

Oogarts Evaluatie
BAER-testen
Cardiaal onderzoek


Geschiedenis van de Whippet

Al duizenden jaren is de Windhond het sjabloon voor latere windhonden, en de zachtaardige Whippet is een zeer succesvol lid van deze clan van razendsnelle sprinters.

Het verhaal van The Whippet begint in Victoriaans Engeland. Mijnwerkers in Noord-Amerika genoten op hun vrije dagen van de hondenrennen en konijnenjacht. Maar ze konden het zich niet veroorloven om grote atleten zoals Greyhounds te voeden en te kennelen, noch hadden ze de ruimte om ze goed te oefenen. De praktische oplossing van de mijnwerkers was het fokken van een kleinere versie van de Greyhound. Hoewel het onzeker is welke rassen werden gebruikt om de Whippet te maken, hebben de mijnwerkers duidelijk hun werk goed gedaan. Hun handwerk, de Whippet, is het snelste ras van zijn omvang, met snelheden tot 35 mijl per uur.

In zijn beginjaren had het Whippet-ras zulke kleurrijke bijnamen als de “Poor Man’s Racehorse” en de “Lightning Rag Dog” (ze zouden een vod achtervolgen die langs een rechte koers werd gesleept in een vroege versie van kunstaas). De naam Whippet lijkt te zijn afgeleid van “whappet”, een antiek woord dat betekent “een kleine hond die jept.”

Tegen het begin van de 20e eeuw emigreerden textielarbeiders uit Lancashire naar New England. Onder de accenten van thuis die ze naar de Nieuwe Wereld brachten, waren hun Whippets. De Whippet was een onmiddellijk succes in Amerika, en Whippet racen – voor geld of gewoon voor de lol – sloeg aan bij mensen uit alle lagen van het leven, net zoals in Engeland. De rassenvereniging registreerde zijn eerste Whippet in 1888. Tegenwoordig biedt kunstcoursing een uitstekende uitlaatklep voor de behoefte van de Whippet aan snelheid.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Whippet hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*