Home » Hondenrassen » Working Kelpie   De Working Kelpie is extreem alert, enthousiast en zeer intelligent. Hij beschikt over een open, vriendelijke, actieve maar rustige instelling met een goede balans tussen werklust en het vermogen om te ontspannen. Met een bijna onuitputtelijke energie heeft de Working Kelpie een duidelijke loyaliteit en toewijding om te werken en een sterk geërfd natuurlijk instinct en aanleg in het werken van schapen en ander vee, zowel in open land als op het erf.

Over de Working Kelpie

Het algemene uiterlijk van de Working Kelpie is dat van een middelgrote, lenige, actieve, sterk gespierde hond die het vermogen van onvermoeibaar werk overbrengt. Hij is met succes gebruikt om een ​​verscheidenheid aan dieren te beheren, waaronder rendieren, geiten, runderen en natuurlijk schapen. Kelpies in Zweden hebben politiehondstitels behaald en sleeën getrokken. Ze worden ook veel gebruikt als zoek- en reddingshonden.


Kelpies hebben gezelschap nodig. Hoewel hij tevreden kan zijn om uren aan de ketting te blijven, moet hij ook elke dag enige tijd bij je zijn en heeft hij oefening, wandelingen of spelletjes met een bal of een stok nodig. Men kan niet verwachten dat deze hond, die is gefokt om te werken, buiten het huis blijft zonder enige mentale of fysieke stimulatie. Het is onvermijdelijk dat hij op zoek gaat naar een bezigheid, waaronder het achtervolgen van auto’s, proberen ze te ‘werken’ zoals hij schapen zou controleren. Een Working Kelpie is een fijne gezinshond, kan goed opschieten met ‘zijn’ kinderen en omdat ze van nature zachtaardig zijn, leven bijna alle Working Kelpies vreedzaam met andere huisdieren.

De Working Kelpie in het kort

Het algemene uiterlijk van de Working Kelpie moet dat zijn van een middelgrote, lenige, actieve, sterk gespierde hond met een grote soepelheid van ledematen en die het vermogen van onvermoeibaar werk overbrengt.

Voeding voor de Working Kelpie

De Working Kelpie moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Working Kelpie hondenrasUiterlijke verzorging

Als een glad gecoat ras met minimale ondervacht, volstaat het om af en toe over je Working Kelpie te gaan met een hondenhandschoen om opgedroogd vuil te verwijderen. Afgezien van de reguliere wekelijkse verzorging, zal het af en toe een bad ervoor zorgen dat uw werkkelpie schoon blijft en er op zijn best uitziet. Verzorging kan een geweldige hechtingservaring zijn voor u en uw huisdier. De sterke, snelgroeiende nagels moeten indien nodig worden getrimd met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. De oren moeten af ​​en toe worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie. Tanden moeten indien nodig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Working Kelpie

Working Kelpies zijn zeer energiek en vereisen veel oefening. Opties voor lichaamsbeweging zijn onder andere speeltijd in de achtertuin, bij voorkeur omheind, of meerdere keren per dag wandelen. Oefening kan ook komen in de vorm van binnenactiviteiten, zoals verstoppertje zoeken, een bal op de grond achtervolgen of nieuwe trucs leren. Bepaalde buitenactiviteiten zoals wandelen en ballen ophalen of vliegende schijven kunnen een goede uitlaatklep zijn voor het uitgeven van energie. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally is ook een mogelijkheid.

Een jonge Working Kelpie opvoeden

Honden moeten vanaf 16 weken worden getraind of naar gerenommeerde trainingsklassen worden genomen om basiscommando’s te leren. Passende adviezen (bijv. Van een gerenommeerde veehondengeleider / trainer of dierenarts, of hondengedragstherapeut) moeten worden gezocht in de vroege stadia van een gedragsprobleem. Trainingssessies moeten kort en regelmatig zijn en moeten worden bepaald door de reacties en toestand van het dier, zonder het dier te overbelasten.


Gezondheid van de Working Kelpie

De meerderheid van Working Kelpie zijn gezonde honden. Werken met een verantwoordelijke fokker, die een Working Kelpie willen bezitten, kunnen de opleiding krijgen die ze moeten weten over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras. Goede fokkers maken gebruik van genetische tests van hun fokdieren om de kans op ziekte bij hun puppy’s te verminderen.

Aanbevolen gezondheidstests

Elleboog
heupen

Geschiedenis van de Working Kelpie

Historisch gezien is het interessant om te zien dat de honden die de basis vormden van de Australian Working Kelpie-herdershond niet, zoals men zou verwachten, in het bezit waren van herders, maar land- / bezitshouders die lid waren van zeer gerespecteerde en bekende families. George Robertson en zijn neef John G. Robertson kwamen van Schotland naar Victoria; de 5 gebroeders Rutherford emigreerden halverwege de 19e eeuw naar Australië en komen uit een zeer gevestigde familie van schapenhouderijen in Sutherlandshire, NSW; Gilbert S. Elliot en William Allan waren beide zonen van zeer goed verbonden families in Engeland en Schotland. De oprichting van het Kelpie-ras is toevallig gebeurd en de resultaten zijn van enorme waarde voor de Australische pastorale industrie.

De oorsprong van het ras begint met een paar zwarte en tan Collies, genaamd Brutus en Jennie, die door Arthur Robinson uit Jedburgh, Schotland zijn gebracht voor zijn zwager Gilbert Elliot. Na de dood van Gilbert Elliot nam William Allan Brutus mee naar Queensland. Caesar, een van het nest geboren op weg naar Australië, werd het eigendom van Mr. John Rich van Narriah station, een eigendom dat grenst aan Yalgogrin. Het was terwijl Jack Gleeson Yalgogrin beheerde dat hij zijn hond, genaamd Kelpie, koppelde met Caesar om het nest te produceren waarvan Kings Kelpie deel uitmaakte.

Vanwege de korte tijd tussen de komst van Brutus en Jennie, de dood van Gilbert Elliot en de verhuizing van Williams Allan naar Queensland, waren de bloedlijnen van dit geïmporteerde Collie-paar beperkt en tot op heden zijn de enige geregistreerde gegevens dat Caesar gekoppeld is aan Gleesons Kelpie-productie Kings Kelpie; Nero eigendom van James Cunningham van Kildary station; Swan II en Wylie II die allemaal goed voortkwamen; Laddie, de nestbroer van Caesar, werd gedekt door King’s Kelpie om de moeder van The Barb te produceren en een paar niet nader genoemde honden gefokt en in eigendom van RM Macpherson. Tijdens de 19e eeuw werden deze vroege voorouders van de Working Kelpie getoond en getoond op verschillende herdershondenproeven en andere wedstrijden, waar ze niet alleen de wedstrijden wonnen, maar ook de liefde en bewondering van de mensen die ze zo snel en moeiteloos zagen werken.

Kelpies zijn over de hele wereld geëxporteerd en worden gebruikt om vee te verzamelen, voornamelijk schapen, runderen en geiten. Ze werden rond de eeuwwisseling naar Noord-Amerika gebracht om de veehouderij te bespoedigen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Working Kelpie hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*