10 dingen over de Labrador Retriever
Home » Blog » 10 dingen over de Labrador Retriever   De Labrador Retriever is Nederland’s favoriete hond en staat al 28 jaar op rij bovenaan de lijst met meest populaire rassen , en het is gemakkelijk te zien waarom. Deze gemakkelijke, aanhankelijke, energieke honden zijn gezinsvriendelijke allrounders, even thuis op de bank of in het veld.
Hun naam is echter misleidend, omdat ze niet afkomstig zijn uit Labrador maar uit Newfoundland, waar ze werkten als eendenvangers en vissersvrienden, totdat Engelse edelen het ras in de negentiende eeuw naar het VK brachten en begonnen met het verfijnen en standaardiseren. Hier is alles wat u moet weten over Labrador Retrievers!
1 Ze zijn dol op het water.

Ze zijn er zelfs voor gemaakt! Hun dikke staart (soms een otterstaart genoemd) wordt gebruikt als een krachtig roer, hun zwemvliezen helpen ze snel te zwemmen, en hun dikke, waterdichte jassen houden ze zelfs in koud water gelukkig, zoals de ijzige Newfoundland-wateren waar ze eerst waren gefokt. Al deze eigenschappen maken Labs grote concurrenten in Dock Diving- proeven.

twee labrador retrievers

2 Het zijn speciaal gefokte jachthonden.

Labs begonnen als eendenvangers en nadat ze in de 19e eeuw naar Engeland waren teruggebracht, fokten de Britten ze als gezelschapsspelers. Tegenwoordig zijn het uitstekende retrievers die in verschillende omgevingen kunnen werken, waaronder jacht op watervogels en jacht op wild, vaak vele uren achter elkaar. Labs blinken uit in Retriever Field Trials en Retriever Hunting Tests .

3 Onder de meest veelzijdige werkers van de hondenwereld kan Labs bijna alles doen.

Dankzij hun intelligentie, enthousiasme om te behagen en bereidheid om hard te werken, zijn Labradors van onschatbare waarde op verschillende gebieden. Ze behoren tot de meest populaire keuzes voor hulphondwerk , evenals zoek- en reddingsacties , bom- en drugsdetectie en therapiehondenwerk.

4 Wees voorbereid op eindeloze energie.

Hoewel ze beroemd zijn relaxed, werden Labs gemaakt om te rennen, zwemmen en werken. Labs die niet voldoende bewegen, inclusief minstens één lange, stevige wandeling per dag, kunnen uiteindelijk destructief gedrag vertonen, zoals kauwen op objecten in het huis of ontsnappen aan de tuin .

5 Gezondheidsproblemen kunnen inherent zijn.

Hoewel meestal robuust, zijn Labrador Retrievers vatbaar voor sommige erfelijke aandoeningen, zoals elleboog- en heupdysplasie , hartaandoeningen en aandoeningen die de spieren en ogen beïnvloeden. Young adult Labs zijn ook vatbaar voor door inspanning veroorzaakte instorting . Gerenommeerde fokkers moeten kunnen aantonen dat hun fokdieren op deze voorwaarden zijn gescreend.

6 Labs kunnen vatbaar zijn voor opgeblazen gevoel.

Bloat is een medisch en vaak dodelijk noodgeval waarbij de maag zich vult met lucht en klapt. Zoals alle honden met diepe kisten, zijn Labs vatbaar voor een opgeblazen gevoel en moeten eigenaren zich informeren over de symptomen, zoals vergroting van de buik, kokhalzen, kwijlen en rusteloosheid. De hond kalm houden tijdens de maaltijd helpt, omdat activiteit, hyperactiviteit en stress de kans op een opgeblazen gevoel allemaal vergroten.

7 Puppytraining en gehoorzaamheidscursussen worden sterk aanbevolen.

Deze gewaagde, springerige honden zijn zo sterk en vol energie, dus een goede training en socialisatie zijn essentieel. Gelukkig, met hun enthousiaste, intelligente manieren, kunnen trainingen een vreugde zijn voor zowel hond als eigenaar.

labrador retriever

8 Labrador Retrievers zijn er in drie kleuren: geel, zwart en chocolade.

Onlangs zijn sommige bronnen begonnen met het aanbieden van “silver Labs”, die als lichtere variaties op het chocoladelab worden verkocht. De kleur wordt echter niet herkend als een echte variatie van Labrador Retriever en is vaak gewoon het resultaat van fokken met een ander ras, zoals een Weimaraner . Elk zogenaamd ‘zilveren lab’ is geen echt lab.
9 Ze zorgen voor ongelooflijk veelzijdige sporthonden.

Met hun karakteristieke intelligentie, gehoorzaamheid en gretigheid om te behagen, blinken Labradors uit in een verscheidenheid aan hondensporten. Naast proefduiken en jachtproeven, presteren ze ook erg goed in Agility , Rally en Gehoorzaamheid.

10 Kleur is geen teken van karakter.

Sommigen beweren dat gele Labs de luiste van het ras zijn, terwijl zwarte Labs de beste jagers zijn, maar geen van deze beweringen wordt door de wetenschap ondersteund. Net als mensen is elke hond anders en sommige fokkers ontwikkelen hun voorraad vanwege zijn vaardigheden in het veld, terwijl anderen zich meer bezighouden met de conformiteit met de rasstandaard. Geen van deze verschillen hangt echter rechtstreeks af van de kleur van de hond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*