Home » Hondenrassen » Field Spaniel   De lieve en gevoelige Field Spaniel is beroemd volgzaam, maar krachtig en spel voor alles tijdens het spelen of in het veld. Deze nauwe neven van Cocker Spaniels en Springer Spaniels zijn misschien klein in aantal, maar hun charme is enorm.

Over de Field Spaniel

Field Spaniels lijken op een familie die lijkt op Cocker, Springer en Sussex spaniels. De opvallende glanzende vacht is zwart, een beetje leverkleur of combinaties van beide. Ze staan ​​35 tot 40 centimeter op de schouder en moeten het beeld weergeven van goed uitgebalanceerde, matig geproportioneerde jachtgenoten. De lange, gevederde oren omlijsten een gezichtsuitdrukking die een ernstige, zachte intelligentie overbrengt.


Field Spaniels zijn lieve, gevoelige zielen met net voldoende onafhankelijkheid om het leven interessant te maken. Ze zijn betrouwbaar met kinderen, tolerant voor hun collega-zoogdieren en reageren op training. De Amerikaanse rasstandaard noemt deze rustige huishonden ‘ongewoon volgzaam’, maar ze zijn niettemin speels en genieten van een goede achtertuin ravotten.

De Field Spaniel in het kort

De Field Spaniel is een combinatie van schoonheid en gebruiksgemak. Het is een goed uitgebalanceerde, aanzienlijke jager-metgezel van gemiddelde grootte, gebouwd voor activiteit en uithoudingsvermogen in een zware dekking en water. Het heeft een nobele koets; een trotse maar volgzame houding; is gezond en vrij bewegend. Symmetrie, gang, houding en doel zijn belangrijker dan enig onderdeel.

fieldspanielVoeding voor de Field Spaniel

Field Spaniels zijn dol op hun maaltijden en traktaties. “Eigenaren maken vaak grapjes dat we Food Spaniels hebben”, zegt een rasliefhebber. Field Spaniels kunnen behoorlijk gemotiveerd zijn in training door hun drive voor voedsel. Over het algemeen is men het erover eens dat het ras zal gedijen op een uitgebalanceerd dieet van goede kwaliteit dat uit voedingsoogpunt biologisch beschikbaar is. Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet.

Uiterlijke verzorging

De mooie enkele jas is een van de meest aantrekkelijke kenmerken van het ras, maar vereist regelmatig onderhoud en verzorging. Wekelijks borstelen en kammen houdt de vacht glanzend en helpt het afstoten te verminderen. Field Spaniels moeten mogelijk minimaal worden bijgesneden rond het hoofd en de voeten. Het ras moet niet worden afgekapt zoals sommige andere spaniels. Hun oren moeten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en de tanden moeten vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontworpen voor honden.

Oefeningen voor de Field Spaniel

Een actief sportras, het Field Spaniel hondenras bezit een energieke geest die het beste doet met regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Ze zijn geschikt voor vele hondensporten en -activiteiten en genieten van levendige activiteiten, evenals downtime thuis met hun families. Field Spaniels zijn te vinden in een grote verscheidenheid aan levensstijlen, van stad tot land, maar doen het het beste wanneer ze uitdagingen voor lichaam en geest krijgen.

Een jonge Field Spaniel opvoeden

De Field Spaniel is een intelligente probleemoplosser die kan worden getraind en kan uitblinken in elk spel wanneer hij naar behoren is gemotiveerd. Deze “denkende honden” gedijen het beste op het gebied van duidelijke communicatie en beloning, met minimale correctie. Ze vereisen vroege socialisatie en een gezin dat gevoelig is voor hun behoeften. Field Spaniels houden van hun mensen en variëren van serieuze tot clowneske houding. Zodra ze de verwachtingen begrijpen, zijn ze goed in training en blinkt het ras uit in meerdere hondensporten en -activiteiten. Field Spaniels zijn een geweldig, zacht ras dat niet voor iedereen geschikt is, maar eigenaren vinden dat hun soms dwaze gewoonten zoals snurken, slordig drinken en het voortdurend afwerpen van jassen hun gezelschap zeker waard zijn.


Gezondheid van de Field Spaniel

Een over het algemeen gezond ras, Field Spaniels hebben enkele problemen gezien die ook andere rassen beïnvloeden. Verantwoordelijke fokkers screenen op genetische ziekten en selecteren op gezondheid gekeurd bestand. Fokkers worden aangespoord zich te houden aan de aanbevolen testen en bij het plannen van paringen rekening te houden met orthopedie, schildklier, ogen, hart- en late aanvallen.

Temperament, structuur en gezondheid zijn allemaal erg belangrijk bij het vormen van dit ras dat een “combinatie van schoonheid en bruikbaarheid” is in een enthousiaste hondenmaat.

Aanbevolen gezondheidstests

Oogheelkundig onderzoek
Heup evaluatie
Auto-immuun schildklierontsteking

Geschiedenis van de Field Spaniel

Tot ver in de 19e eeuw werden de verschillende Britse spanielen die door jagers werden gebruikt om gamebirds door te spoelen niet geclassificeerd per ras, zoals ze nu zijn. Ze waren eerder georganiseerd op grootte en functieomschrijving. Dit veranderde laat in de eeuw, met de komst van hondenshows in Engeland. Plots werd het instellen van bepaalde typen en rassen belangrijk, en een bepaald type spaniel, geboren uit Cocker, Engelse Springer en Sussex-kruisen, werd aangewezen als de Field Spaniel. Deze vroege Fields waren een onmiddellijke hit in de showring maar ook capabele jagers.

Het succes van het ras in de ring moedigde fokkers aan om een ​​opzichtig Field Spaniel te produceren, dat zijn lange, lage vorm overdreven tot het uiterste – een “groteske karikatuur van een spaniel”, zoals een commentator het uitdrukte. Dergelijke kortzichtige fokpraktijken ondermijnden de waarde van het veld als jachthond en introduceerden gezondheidsproblemen bij het ras. De achteruitgang van de populariteit van het Field Spaniel was even snel als de opkomst ervan en het ras wankelde al snel op de rand van uitsterven.

Toch maakten de vertederende kwaliteiten van het Field Spaniel het te goed om te negeren. Toegewijde liefhebbers van de 20e eeuw werkten aan het rehabiliteren van het Field Spaniel. Tegen het einde van de jaren zestig keerden enthousiastelingen terug naar de basis en bouwden de hond met de herintroductie van Cocker- en Springer-bloed de oorspronkelijke lijnen opnieuw op. In de decennia daarna is de opkomst en ondergang van de Field Spaniel een waarschuwend verhaal geweest voor hondenfokkers.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Field Spaniel hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*