Home » Hondenrassen » Mudi   De Mudi is een uiterst veelzijdige, intelligente, waakzame, behendige, universele Hongaarse boerderijhond. Zijn moed is nuttig voor het bewerken van het meest koppige vee. Het ras is een loyale beschermer van eigendommen en familieleden zonder overdreven agressief te zijn.

Over de Mudi

De Mudi (uitgesproken als “moodie”) is een middelgrote herdershond uit Hongarije die al sinds de 19e eeuw bestaat. Er wordt gezegd dat de Mudi op natuurlijke wijze is ontstaan ​​uit kruisen van de rassen Puli, Pumi en Duitse Spitz. Tegenwoordig wordt de Mudi, hoewel zeer zeldzaam, gezien als een actief, intelligent, biedbaar werkras. Naar schatting zijn er wereldwijd niet meer dan een paar duizend Mudi, met de grootste aantallen in Hongarije, gevolgd door Finland en dan nog schaarser in heel Europa, de VS en Canada. De Mudi blinkt uit in behendigheid, gehoorzaamheid en flyball, evenals andere hondensporten. Hij is een echt werkend ras en schittert bij het hoeden van zowel vee als schapen, en heeft faam gevonden als een zoek- en reddingshond in zowel Finland als de VS.


Voeding voor de Mudi

De Mudi moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

mudiUiterlijke verzorging

De Mudi is een gemakkelijk verzorgd ras. Af en toe baden, een kam of struik om dood haar te verwijderen en regelmatige nagelverzorging zijn voldoende voor dit was-en-draag ras.

Oefeningen voor de Mudi

Mudi zijn zeer energieke honden. Hoewel ze rustig en ontspannen zijn in het huis, waarderen ze een goede loop als ze buiten zijn. Het is niet verrassend dat een Mudi uitblinkt in flyball, gehoorzaamheid, hoeden en frisbee. Ze zijn vrij speels en kunnen ondeugend zijn, vooral als het gaat om graven. Ze staan ​​ook bekend om hun buitengewone springvermogen. Een goed uitgeoefende Mudi is een Mudi die elders geen problemen vindt.

Een jonge Mudi opvoeden

De Mudi is vocaal, alert, energiek, intelligent, biedbaar, aanpasbaar en altijd enthousiast over elke klus die moet worden gedaan. Onnodig te zeggen, deze eigenschappen maken ze zeer trainbaar en enthousiast om te behagen. De Mudi is ook verstandig achterdochtig en daarom een ​​uitstekende waakhond.

Gezondheid van de Mudi

De Mudi is een algemeen gezond ras en verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op verschillende gezondheidsproblemen. De Mudi Club of America heeft aanbevolen testen op de CHIC-website aanbevolen: caninehealthinfo.org

Aanbevolen gezondheidstests

Heupdysplasie
Elleboogdysplasie
Oogonderzoek door een geënterde ACVO-oogarts
Patella Luxatie (optioneel)
Auto-immuun thyroiditis (optioneel)
Meerdere medicatiegevoeligheid (optioneel)
Cardiale evaluatie (optioneel)
DNA Repository (optioneel)


Geschiedenis van de Mudi

De Magyaren (de oorspronkelijke naam voor Hongaren) hielden herdershonden vanaf het einde van de negende eeuw, maar het fokken en classificeren van honden met rassen begon pas in de tweede helft van de 19e eeuw. Voordien waren Hongaarse herdershonden eenvoudigweg in twee categorieën onderverdeeld: groot en klein. Bij het fokken werden de kleine honden gescheiden van de grote (Kuvasz, Komondor), maar de kleine waren onderling gekruist. Daarom is de vroege geschiedenis van de Mudi min of meer hetzelfde als die van de Pumi en de Puli.

Rond 1930 was Dr. Deszö Fényesi, directeur van het museum in Balassagyarmat, een van de eerste fokkers die betrokken raakten bij het afzonderlijk fokken van deze kleine herdershond. Hij is ook degene die het ras Mudi heeft genoemd. Tegen 1936 werd de Mudi officieel erkend als een ras.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leden veel Hongaarse rassen verschrikkelijke verliezen, sommige verdwenen bijna en de Mudi kreeg geen immuniteit als zeldzaam ras. In de jaren 1960 werd het gerehabiliteerd door overlevenden, en in 1966 werd een nieuwe rasstandaard geschreven door Dr. Zoltan Balassy om FCI-erkenning aan te vragen. Deze standaard was gebaseerd op slechts een handvol Mudis en de belangrijkste verschillen tussen de originele standaard en deze waren geaccepteerde maten en kleuren. De FCI keurde de rasstandaard in 1966 goed, maar toen waren er nog maar heel weinig mensen betrokken bij de fokkerij. Dit is nog steeds het geval.

Terwijl de restauratie van het ras de komende decennia doorging, kwam een ​​natuurlijk voorkomende variabiliteit in kleur aan het licht die verschilde van de standaard geschreven in ’66. Een nieuwe standaard werd in 2000 geschreven om de meeste van deze originele kleuren terug te voegen en de huidige FCI-rasstandaard dateert van 2004.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Mudi hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*