Home » Hondenrassen » Old English Sheepdog   De Old English Sheepdog is de archetypische ruige hond, beroemd om zijn overvloedige vacht en piek-a-boo kapsel, een onderscheidend beerachtig looppatroon en een zachte, aangename aard. De OES is een grote, behendige hond die geniet van het verkennen en een goede ravotten.

Over de Old English Sheepdog

Onder de overvloedige dubbele vacht van de Old English Sheepdog bevindt zich een gespierde en compacte drijver, met veel bot en een grote staart, die 43 of 45 centimeter op de schouder staat. Hun ogen (wanneer je ze kunt zien) zijn donkerbruin of blauw, of een van elk. Volgens de OES-rasstandaard is de schedel “ruim en vrij vierkant gevormd, waardoor er voldoende ruimte is voor hersenkracht.”


Old English Sheepdog’s bewegen met een beerachtige shuffle maar staan ​​bekend om hun behendigheid te voet. Regelmatige lichaamsbeweging is vereist voor deze sterke, valide werknemers. Even beroemd zijn hun vele fijne huisstijlkwaliteiten: waakzaamheid, moed, vriendelijkheid en intelligentie. Geweldig met kinderen, Old English Sheepdog maakt geduldige, beschermende speelkameraadjes. Het zijn verstandige waakhonden die bekend staan ​​om een ​​luide, piepende schors.

De Old English Sheepdog in het kort

Een sterke, compacte, vierkante, evenwichtige hond. Hij neemt hem overal mee naartoe, maar is niet overdreven bedekt, dik, gespierd en valide. Deze kwaliteiten, gecombineerd met zijn behendigheid, passen hem bij de veeleisende taken die nodig zijn voor de hond van een herder of drijver. Daarom is degelijkheid van het grootste belang. Zijn blaf is luid met een kenmerkende “pot-casse” ring erin.

Old English Sheepdog hondVoeding voor de Old English Sheepdog

De Old English Sheepdog moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De vacht trekt de meeste mensen naar de Old English Sheepdog. Het ras is dubbel gecoat en vereist een grondige verzorging tot op de huid, over de hele hond, minstens wekelijks om hun volledige vacht te behouden. “Puppytrimmen” zijn goede opties voor honden, maar ze moeten ook regelmatig worden geborsteld tussen baden en kapsels. Door de voeten geknipt te houden (“Poedelvoeten”) worden problemen en opruimen tot een minimum beperkt. Potentiële eigenaars moeten bereid zijn om de tijd te besteden die nodig is om dit te doen, of een professionele trimmer te betalen, voor verschillende sessies per maand voor het leven van de hond. Zoals bij alle rassen moeten de nagels regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Old English Sheepdog

Dit is een ras dat enige fysieke activiteit vereist. Er is een grote variatie in de activiteitsniveaus, maar ze vereisen allemaal enige regelmatige oefening. Gelukkig hebben ze een “uit-schakelaar” als ze binnen komen.

Een jonge Old English Sheepdog opvoeden

Een oude fokker adviseert: “Laat je puppy nooit iets doen dat je niet zou willen dat een grote, ruige, natte, mogelijk modderige hond in je huis doet.” Alle Old English Sheepdog-puppy’s zijn schattig en groeien allemaal op tot grote, ruige honden . De meeste Old English Sheepdogs zijn behoorlijk intelligent en hebben een biedbaar karakter. Nadat ze iets hebben geleerd, vergeten ze het niet meer. Ze vervelen zich wel met repetitieve, robotachtige trainingsoefeningen. Als je aan sommige van die activiteiten wilt deelnemen, moet je dingen veranderen en het nieuw en leuk maken. Zoals bij alle honden, is vroege socialisatie in de puppytijd van vitaal belang.

Old English SheepdogGezondheid van de Old English Sheepdog

Verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie , oogaandoeningen (PRA en erfelijke staar), auto-immuun thyroiditis, hartafwijkingen en erfelijke doofheid. Gelukkig bestaan ​​er nu DNA-tests voor cerebellaire ataxie en primaire ciliaire dyskinesie, twee dodelijke ziekten die fokkers kunnen vermijden door simpelweg dragers te identificeren en niet met andere dragers te fokken. DNA-tests zijn ook beschikbaar voor medicijngevoeligheid en door inspanning veroorzaakte instorting.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Schildklier evaluatie
Oogarts Evaluatie
EIC DNA-test


Geschiedenis van de Old English Sheepdog

De Old English Sheepdog, zoals de Bulldog en Collie, staat tussen de echt iconische honden van de Britse eilanden. De “Bobtail”, zoals het ras vaak bekend staat, werd hoogstwaarschijnlijk ontwikkeld in het westen van Engeland, in de graafschappen Devon en Somerset en het hertogdom Cornwall.

De naam Old English Sheepdog is iets van een verkeerde benaming. Als een wezen uit de late jaren 1700 is de Old English Sheepdog volgens hondenstandaarden niet bijzonder oud. Door bloed zijn ze niet volledig Engels; mogelijke OES-componentrassen zijn honden van Scotch, Europese en Russische afkomst. En technisch gezien zijn het niet eens herdershonden: Old English Sheepdog’s werden voornamelijk ingezet als drovers die vee over stoffige landwegen bewogen, van de weide naar de stadsmarkten. In Duitsland bouwde de Rottweiler rond dezelfde tijd een vergelijkbare reputatie op als een “slagershond.” In sommige weiden scheren herders de Old English Sheepdog blauwgrijze en witte jas eenmaal per jaar en gebruikten de knipsels om garen voor kleding te maken.

Met hun volle vacht, vrije en krachtige gang en warme persoonlijkheid, laat Old English Sheepdog zich goed in de ring zien. Ze waren aanwezig bij het begin van de sport. Veeteeltmannen vertonen hun Old English Sheepdog sinds 1865 in Engeland. De club registreerde zijn eerste Old English Sheepdog in 1888, en in 1914 verscheen het ras voor het eerst in de winnaarskring in de Westminster Kennel Club.

Hun uiterlijk en intelligentie maken Old English Sheepdog natuurlijke acteurs, gezien met goed effect in Disney’s “The Shaggy Dog” en “The Shaggy DA”. Een van de beroemdste echte OES was Martha van Paul McCartney, die het Beatles-nummer “Martha My Dear” inspireerde.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Old English Sheepdog hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*