Home » Hondenrassen » Portugese Herdershond   De Portugese herdershond is uitzonderlijk intelligent en levendig. Zeer toegewijd aan de herder en zijn kudde, kan hij enigszins op zijn hoede zijn voor vreemden en ’s nachts waakzaam. Tegenwoordig is hij ook een uitstekende metgezel, sportieve en waakhond.
Hij staat bekend om zijn bekwaamheid om vee in de weiden te houden en ook voor het zoeken naar zwerfdieren. Hij is altijd waakzaam en waarschuwt met succes als roofdieren in het gebied zijn. Dit ras is buitengewoon toegewijd aan zijn werk en voert het met vreugde en plezier uit.

Over de Portugese herdershond

Portugese herdershonden zijn middelgrote honden met een merkbare rustiekheid en soberheid en zijn uiterst behendig en snel. Hun lange haar heeft een geitachtige textuur, zonder een ondervacht, en kan recht of licht golvend zijn. De dichte en gelijkmatig verdeelde vacht vormt een lange baard, snor en wenkbrauwen die niet zo lang zijn om zijn ogen te bedekken. Vachtkleuren kunnen geel, bruin, grijs, fawn, wolf grijs in tinten variërend van licht tot donker en zwart zijn, vergezeld van tan markeringen. Dit levendige ras heeft een simian-achtige houding en uiterlijk, daarom is het in zijn geboortestreek Portugal bekend als een ‘apenhond’.


Voeding voor de Portugese Herdershond

De Portugese herdershond moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Portugese HerdershondUiterlijke verzorging

Afgezien van de reguliere wekelijkse verzorging, zal het af en toe bad je Portugese herdershond schoon houden en er op zijn best uitzien. Verzorging kan een geweldige hechtingservaring zijn voor u en uw hond. De sterke, snelgroeiende nagels moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. De oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot een infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Portugese Herdershond

Opties voor lichaamsbeweging zijn onder andere speeltijd in de achtertuin, bij voorkeur omheind, of meerdere keren per dag wandelen. Oefening kan ook komen in de vorm van binnenactiviteiten, zoals verstoppertje zoeken, een bal op de grond achtervolgen of nieuwe trucs leren. Bepaalde activiteiten in de buitenlucht, zoals zwemmen, wandelen en ballen of vliegende schijven ophalen, kunnen een goede uitlaatklep zijn voor het uitgeven van energie. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen.

Gezondheid van de Portugese Herdershond

Sommige honden kunnen in hun leven worden geconfronteerd met gezondheidsuitdagingen, maar de meeste Portugese herdershonden zijn gezonde honden. In samenwerking met een verantwoordelijke fokker kunnen potentiële eigenaren de opleiding krijgen die ze nodig hebben om te leren over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras.


Geschiedenis van de Portugese Herdershond

Dacht een relatief recent ontwikkeld ras, de geschiedenis van de Portugese herdershond is gehuld in mysterie. Hoewel er een aantal theorieën zijn, is zeker bekend dat het ras zich in Portugal heeft ontwikkeld, waarschijnlijk in de centrale en zuidelijke gebieden, en sinds het begin van de 20e eeuw in het bergachtige gebied van de Serra de Aires is gevonden. Deze regio staat ook bekend als de geboorteland van andere herdersrassen, zoals de Pyreneese Herder en de Catalaanse Herdershond, en een theorie is dat de Portugese Herdershond is ontstaan ​​uit de kruising van deze rassen die ervoor kwamen, hoewel er geen vaste bewijs.

De meest algemeen aanvaarde theorie is dat de eerste Conde de Castro Guimaraes, Manuel Inácio de Castro Guimarães, in niet eerder dan 1909 een aantal Briards uit Frankrijk importeerde om zijn kuddes schapen te hoeden. (Destijds waren Briards een zeer gewaardeerde herdershond en beroemd in heel Europa voor het succesvol helpen van Frankrijk in WOI.) Hoewel het ras uitstekende herders waren, waren ze slecht uitgerust om het lokale Portugese klimaat en terrein aan te kunnen. De oplossing van de Conde was om zijn Briards te kruisen met lokale herdersrassen, mogelijk de eerder genoemde Catalaanse herdershond en Pyrenese Berghond. Deze theorie is gebaseerd op indirect bewijs, hoewel het zeer waarschijnlijk waar kan zijn vanwege de eigenschappen en het uiterlijk van de Portugese herdershond. Tegen het einde van de jaren 1920 werd dit nieuwe schaapherdersras zeer bekend in zijn inheems bergachtig huis en in de aangrenzende regio Alentejo.

Met de beperkte betrokkenheid van Portugal bij WO I en de volledige afwezigheid ervan tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de Portugese Herdershond gered van de scherpe populatie-afname die in die tijd in andere Europese rassen heerste. In 1932 verleende de Portugese Kennel Club het ras volledige erkenning, met behulp van een standaard geschreven door Dr. Antonio Cabral en Dr. Felipe Morgado Romeiros. Als gevolg van moderne technologieën, de verstedelijking van zijn thuislanden en een gebrek aan internationale erkenning was het ras in de jaren 1970 echter zeer zeldzaam geworden en men dacht dat het op het punt van uitsterven stond.

Begin eind jaren ’70 bracht een groep fokkers en eigenaren een band aan om het ras terug te brengen. Met de behulpzame duw van een nieuwe groep liefhebbers in de jaren ’80 werd de Portugese herdershond gefokt om meer een metgezel te zijn en werd zo ontdekt door Portugese voorsteden uit de middenklasse.

De FCI erkende het ras uiteindelijk in 1996 als een lid van de Herding Group. Het ras is nog steeds zeldzaam buiten Portugal en wordt binnen de grenzen van het land bijna altijd gezien als een metgezel, met slechts een paar honden die nog hoeden in zijn inheems berggebied.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Portugese Herdershond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*