Home » Hondenrassen » Soft Coated Wheaten Terrier   De Soft Coated Wheaten Terrier is een uitbundige Ierse boerderijhond, is blij, vriendelijk, diep toegewijd en net koppig genoeg om je eraan te herinneren dat hij een terriër is. De unieke wheatenvacht is laaguitlopend maar heeft zorgvuldige verzorging nodig om matten te voorkomen.

Over de Soft Coated Wheaten Terrier

Het kenmerk van deze vrolijke extraverten, en wat hen onderscheidt van andere terriërs, is de zijdeachtige, zacht golvende jas. Het loopt van een lichtbeige tot een glinsterend goud, herinnerend aan de kleur van rijpende tarwe. Wheatens zijn een top van 19 centimeter lang en 40 pond, en zijn vierkante, stevige terriërs met een peek-a-boo kapsel en onstuimige sik. Het algemene beeld is dat van een hard gespierde maar zacht gecoate werkende terriër of, zoals het ras is beschreven, een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen.


De Soft Coated Wheaten Terrier in het kort

De Soft Coated Wheaten Terrier is een middelgrote, winterharde, goed uitgebalanceerde sportieve terriër, vierkant van opzet. Hij onderscheidt zich door zijn zachte, zijdeachtige, zacht golvende jas met warme tarwekleur en zijn bijzonder stabiele karakter. Het ras vereist matiging, zowel in structuur als presentatie, en eventuele overdrijvingen moeten worden gemeden. Hij moet het algemene uiterlijk van een alert en gelukkig dier presenteren, sierlijk, sterk en goed gecoördineerd.

Soft Coated Wheaten Terrier hondenrasVoeding voor de Soft Coated Wheaten Terrier

De Soft Coated Wheaten Terrier moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De zachte, zijdeachtige vacht van de Wheaten vereist behoorlijk wat onderhoud. De dagelijkse verzorgingssessie begint met een grondige behandeling met een speldenborstel of een gladde borstel om vuil en losse haren te verwijderen. Daarna volgt een grondige kamming met een medium- en fijngetande metalen kam. Alle gevonden matten moeten uit elkaar worden getrokken met de borstel, kam en vingers – nooit met een schaar. Zoals bij alle rassen moeten de nagels regelmatig worden getrimd, omdat te lange nagels pijnlijk kunnen zijn voor de hond en problemen kunnen veroorzaken bij het lopen en rennen.

Oefeningen voor de Soft Coated Wheaten Terrier

De Soft Coated Wheaten Terrier heeft een gemiddeld tot hoog energieniveau dat niet afneemt, zelfs niet op oudere leeftijd. Ze hebben elke dag voldoende beweging nodig. Met een sterke prooidrift zullen Wheatens de neiging hebben om achter alles aan te jagen, van eekhoorns tot auto’s, dus de achtertuin of een ander speelgebied moet veilig zijn omheind en wandelingen moeten altijd aan de leiband zijn. Wheatens hechten zich aan hun eigenaars, die kunnen verwachten aan de dagelijkse trainingssessies deel te nemen.

Een jonge Soft Coated Wheaten Terrier opvoeden

Vroege socialisatie en puppy opleiding klassen worden aanbevolen voor alle honden te helpen om ervoor te zorgen dat de ze uitgroeien tot goed aangepast, goed gemanierd metgezellen. De Soft Coated Wheaten Terrier is scherp en eigenzinnig en heeft vaak zijn eigen agenda. Dit maakt het een uitdaging om te trainen. Het biedt ook een andere reden waarom gehoorzaamheidstraining vroeg zou moeten beginnen, voordat slechte gewoonten ingebakken raken. Een Wheaten heeft consistente, stevige discipline nodig, maar is gevoelig voor agressieve behandeling. Wheatens moeten worden getraind om compliant te zijn zonder hun geest te breken.


Gezondheid van de Soft Coated Wheaten Terrier

Wheatens zijn over het algemeen gezonde honden, en verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals eiwitverliezende nefropathie, een nieraandoening; eiwitverliezende enteropathie, een term die wordt toegepast op verschillende gastro-intestinale aandoeningen; De ziekte van Addison; en nierdysplasie. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Wheaten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontwikkeld voor honden.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Blood Chemistry Panel
CBC
urineonderzoek
UPC / Micro Albumin (MA) -test

Geschiedenis van de Soft Coated Wheaten Terrier

Onder de geschenken van Ierland aan de beschaving bevinden zich massa’s literatuur, een machtige soepele whisky en drie prachtige langbenige terriërs: de Wheaten, Kerry Blue Terrier en Ierse Terrier. Allen delen een gemeenschappelijke afkomst en werden gefokt voor soortgelijke doeleinden. Als veelzijdige boerenhonden werd verwacht dat Wheatens een willekeurig aantal rustieke klusjes zou doen, zoals ratten, het bewaken van het kippenhok en zelfs hoeden of vogelhonden. Toen de dag voorbij was, waren ze bezig met haar metgezellen, een rol waar ze nog steeds van houden – zelfs als de haard is vervangen door een tv.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Soft Coated Wheaten Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*