Home » Hondenrassen » Spaanse Waterhond   De onuitputtelijke Spaanse Waterhond is een ras voor twee doeleinden, waarvan het kenmerk een vacht van wollige krullen is. Gebruikt als zowel een herder en watervogels retriever in zijn thuisland, deze rustieke charmeur is een levendige metgezel en waakzame waakhond.

Over de Spaanse Waterhond

Het unieke uiterlijk van deze onuitputtelijke werkers begint met de vacht. Het is van nature krullend en wollig van top tot teen, en wanneer het is uitgegroeid, vormt het vaak strakke, taps toelopende koorden. In volle vacht bedekt het gezichtshaar de expressieve bruine ogen. Kleuren kunnen zwart, bruin, beige, wit of particolor zijn (zwart, bruin, beige, met wit). ‘Rustiek’ is het woord dat vaak wordt gebruikt om de algehele uitstraling van deze stevige hond van gemiddelde grootte te beschrijven (een mannetje staat iets minder dan 44 centimeter op de schouder).


De Spaanse Waterhond in het kort

Een rustiek ras van het Iberisch schiereiland, de Spaanse waterhond is een stevige, middelgrote, goed geproportioneerde, atletische hond die geschikt is voor het uitvoeren van een verscheidenheid aan taken, waaronder hoeden, jagen en assisteren van vissers. Hij is een loyale, waakzame en intelligente werkhond met sterke herdersinstincten. Zijn werkvermogen wordt toegeschreven aan een intens verlangen om te behagen. In profiel is de Spaanse Waterhond iets langer dan lang. Hij heeft een opvallende krullende vacht, die is aangepast aan de variatie in vochtigheid en droogte in zijn thuisland.

Voeding voor de Spaanse Waterhond

Hoewel sommige eigenaren af ​​en toe voedselallergieën tegenkomen met hun Spaanse waterhonden, zou het ras het goed moeten doen op kwalitatief hoogwaardig hondenvoer, of het nu commercieel is vervaardigd of thuis is bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Eigenaars zullen het activiteitsniveau van de hond willen overwegen bij het kiezen van het soort voedsel en het niveau van eiwit, vet, enzovoort. Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond.

Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelenzijn veilig voor honden, en die niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn. Spaanse Waterhonden zijn ook sterke kauwers en genieten van tijd tot tijd een aanzienlijk knokkel, wat ook kan helpen om hun tanden schoon te houden.

spaanse waterhond rasUiterlijke verzorging

De belangrijkste basisrichtlijnen voor een goed verzorgde Spaanse Waterhond zijn dat de vacht nooit mag worden geborsteld en overal dezelfde lengte moet hebben. De frequentie van knippen is afhankelijk van de voorkeur van de eigenaar voor de lengte van het haar van hun hond, waarbij sommige eigenaren ervoor kiezen om het voor vele maanden te laten groeien om koorden te vormen. Hoewel het ras meestal wordt beschreven als een onderhoudsarme vacht, heeft het cordingproces voortdurende aandacht en enige expertise. Omdat het cordingproces voor dit ras anders is dan dat van andere draadgebonden rassen (zoals de Komondor of Bergamasco), worden eigenaren die dit voor het eerst willen ondernemen aangemoedigd om iemand te vinden die ervaring heeft met Spaanse waterhondenjassen. De nationale ouderclub van het ras, de Spaanse Waterhonden club, heeft leden op haar e-maillijst die altijd bereid zijn om advies en hulp te geven.

Oefeningen voor de Spaanse Waterhond

Spaanse waterhonden profiteren minstens één keer per dag van een goede run. Zodra ze de volwassenheid hebben bereikt en de botgroeiplaten zijn gesloten, kunnen ze langdurig en intensief trainen en zijn ze geweldige metgezellen voor activiteiten zoals hardlopen, wandelen of sneeuwschoenwandelen. Met hun gematigde grootte en natuurlijke atletiek zijn ze graag actief, maar ze hebben ook een goede “uit-schakelaar” voor meer vaste tijd thuis. SWD’s zijn meestal sterke zwemmers, en spelen in het water is een geweldige manier om energie te verbranden zonder het risico van letsel dat herhaaldelijke impact door het ophalen op het land kan veroorzaken.

Een jonge Spaanse Waterhond opvoeden

Dit is een zeer intelligent en actief (zowel mentaal als fysiek) ras. Ze gedijen op het probleemoplossende karakter van positieve training met behulp van een clicker of soortgelijke trainingsstijl. SWD’s zijn extreem biedbaar en bereid om te behagen en laten zien dat ze zeer capabel en zeer veelzijdig zijn. Harde trainingsmethoden kunnen ertoe leiden dat de Spaanse Waterhonden zijn enthousiasme verliest voor de taken die hem worden gevraagd, en hij kan “afsluiten”. Potentiële eigenaars worden eraan herinnerd dat sommige SWD’s als hoedende honden een zeer hoge prooidrift hebben. Ze hebben een betrouwbare terugroepactie nodig. Zelfs met een ijverige training kunnen sommigen de verleiding van een eekhoorn, konijn of hert niet weerstaan. Het temperament van de Spaanse Waterhond verdient speciale aandacht. Deze honden zijn zeer loyaal aan hun eigenaren, maar kunnen op hun hoede zijn voor vreemden.


Gezondheid van de Spaanse Waterhond

Verantwoordelijke fokkers zullen hun voorraad screenen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie en oogafwijkingen. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van de Spaanse Waterhond regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden vaak worden geborsteld, idealiter elke dag, met een tandpasta die is geformuleerd voor honden.

Aanbevolen gezondheidstest

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Spaanse Waterhond

De veelzijdige Spaanse Waterhond is al zo lang een vaste waarde van de meren en weiden van het Iberisch schiereiland dat we niet helemaal zeker weten hoe het daar is gekomen. Een theorie suggereert dat het uit Noord-Afrika werd gebracht door de Moren die ooit Spanje bezette. Een ander beweert dat het ras door Turkse handelaren in Spanje werd geïntroduceerd, vandaar de oude bijnaam ‘De Turkse Hond’. De Spaanse Waterhond was altijd een ras met twee doeleinden, zowel gebruikt als een watervogelretje als een schapenherder.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Spaanse Waterhond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*