Home » Hondenrassen » Vizsla Draadhaar   De Vizsla Draadhaar is een uitbundige jager op land of meer, wiens dichte, draadachtige vacht hem onderscheidt van zijn naaste neef de Vizsla. Kalm en zacht in huis, deze vrolijke Hongaren houden van rennen, zwemmen en vrolijk spelen.

Over de Vizsla Draadhaar

Vizsla Draadhaars zijn naaste verwanten van Vizslas maar een duidelijk gescheiden ras. Het belangrijkste onderscheidende kenmerk is het vachttype. In tegenstelling tot de slanke Vizsla, hebben WV’s een dichte draadachtige vacht, met een ruige baard en wenkbrauwen die een heldere, levendige uitdrukking teweegbrengen.


Beide Vizsla-rassen zijn geclassificeerd als middelgroot, maar een ideale Vizsla Draadhaar zal een schaduw groter zijn en een beetje zwaarder zijn dan zijn neef met gladde vacht. De twee rassen delen dezelfde opvallende rode kleur (gouden roest), met een neus en ogen die de vacht slim aanvullen.

De Vizsla Draadhaar in het kort

De Vizsla Draadhaar is een voorname, veelzijdige jachthond van gemiddelde grootte, gefokt voor stof en een dichte draadvacht. De Vizsla Draadhaar is in balans en grootte en is robuust en slank. Beweging is krachtig maar toch sierlijk met verreikende drive waardoor het ras in alle elementen kan jagen en elk terrein kan bedekken dat de wandelende jager tegenkomt. Het ras heeft een uitstekende neus voor de jachten het volgen van veren en pels op land en in water, evenals een natuurlijk punt en ophalen. De meest onderscheidende kenmerken van het ras zijn de weerbestendige dichte draadlaag en de gezichtsuitrusting, met name de baard en wenkbrauwen. Natuurlijk uiterlijk is essentieel voor het rastype, daarom moet de Vizsla Draadhaar worden getoond met beperkte stripping en mag niet worden gestraft voor het worden getoond in werkende staat.

Vizsla Draadhaar pupVoeding voor de Vizsla Draadhaar

De Vizsla Draadhaar moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Alle energierijke sportrassen hebben een voedingsrijk dieet nodig wanneer ze aan het werk zijn. Dit voedsel is heel anders dan het voedsel dat ze nodig hebben als puppy, of als zittend huisdier, of in verschillende andere levensfasen. WV’s zijn erg voedselgericht, dus let op het calorieverbruik en gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelenzijn veilig voor honden, en die niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Vizsla Draadhaar is iets van een “wassen en dragen” hond, die slechts minimale verzorging nodig heeft om ze in goede staat te houden. Afnemen met een vochtige doek is meestal voldoende tussen de baden door. Het gebruik van een verzorgingshandschoen of een werpend mes op hun jas tijdens het afstellingsseizoen kan helpen de hoeveelheid haar die ze in je huis werpen te beperken. Teennagels moeten om de vier weken worden geknipt. De meeste mensen vinden het het gemakkelijkst om dit te doen terwijl de hond in bad is voor zijn maandelijkse bad. Een tandheelkundig zorgregime moet op jonge leeftijd worden gestart om problemen op latere leeftijd te voorkomen.

Oefeningen voor de Vizsla Draadhaar

De Vizsla Draadhaar is een energieke hond die veel beweging nodig heeft. Ze houden ervan om bij hun mensen te zijn en zijn het gelukkigst om dingen samen te doen. Dit maakt het ras een geweldige kandidaat als hondenpartner voor eigenaren die houden van wandelen, fietsen of joggen. Het is absoluut noodzakelijk dat ze kansen hebben om vrij rond te rennen – bij voorkeur in een veilig omheind gebied, omdat hun jachtinstinct erg sterk is en de hond niet in staat zal zijn om de drang om prooi na te jagen te weerstaan.

Een jonge Vizsla Draadhaar opvoeden

De Vizsla Draadhaar is levendig, gelukkig en enthousiast om het je naar de zin te maken. Ze hebben veel energie en zijn erg slim, maar vervelen zich snel. Dit kan de training soms een beetje moeilijk maken en je moet eraan werken om trainingssessies leuk, interessant en niet te lang te houden. Ze hebben een lichte maar stevige en consistente hand nodig in discipline; een Vizsla Draadhaar heeft structuur en grenzen nodig. Hij heeft echter een zacht temperament en harde woorden of fysieke straffen moeten worden vermeden. Ze hebben een sterke band met hun familie en kunnen verlatingsangst ontwikkelen zonder de juiste conditionering.


Gezondheid van de Vizsla Draadhaar

De Vizsla Draadhaar is een over het algemeen gezond ras en verantwoordelijke fokkers screenen hun fokmateriaal op gezondheidsaandoeningen zoals hyperuricosurie (vatbaarheid voor nier- en blaasstenen), elleboog- en heupdysplasie, subaortische stenose, glaucoom, progressieve retinale atrofie en staar.

Aanbevolen gezondheidstest

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Vizsla Draadhaar

De oorsprong van de Vizsla Draadhaar die in de 20e eeuw zijn gefokt, is veel beter gedocumenteerd dan oudere rassen, dus we weten in detail hoe Vizsla Draadhaars in de jaren 1930 zijn gemaakt. Maar hier is de korte versie: Hongaarse jagers en valkeniers wilden een hond met dezelfde gedrevenheid en veelzijdigheid als hun geliefde Vizslas, maar met een steviger frame en een dichtere vacht, hoe beter om te werken op straffend terrein en bij koud weer. Ze bereikten dit door oordeelkruisen van Vizslas en Duitse Staande Draadhaar.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Vizsla Draadhaar hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*