Jouw hond trainen: 6 tips

Het trainen van jouw hond kan een leerzame ervaring zijn, voor zowel jouw hond als voor jou. Soms is het zelfs noodzaak om jouw hond goed te trainen. Denk aan situaties als ‘afblijven’ en ‘niet trekken aan de riem’. Je kunt kiezen om jouw hond te trainen bij een hondenschool, maar je kunt ook vanuit huis jouw hond dingen aanleren. Hieronder staan zes handige tips voor het trainen van jouw hond. 

1 Korte trainingssessies

Je kunt beter jouw hond meerdere keren tien minuten trainen, dan elke dag een uur lang aan een stuk. Zowel voor jouw hond als jouzelf is dit prettiger. Zorg wel voor voldoende ontspanning en rust tussen de sessies door, want een training vergt veel concentratie van jouw hond. Ook kun je ervoor kiezen om mini-trainingen te geven van ongeveer een minuut, bijvoorbeeld om jouw hond te leren zitten. Als jouw hond genoeg heeft van de training, laat hij dat zien. Je kunt dit merken aan waterige ogen, honden die weglopen of dat ze gaan graven van verveling.

2 Fysiek of online

Naast fysieke hondenscholen bestaan er ook hondenscholen die online jouw hond kunnen trainen. Vooral honden die veel geprikkeld worden door de omgeving, kan een online hondentraining een uitkomst bieden. Hierdoor krijgt jouw hond minder stress en je kunt jouw hond trainen wanneer het jou uitkomt. Je krijgt bijvoorbeeld video’s, e-books en concrete opdrachten. Zo breng je ook nog eens veel tijd door met jouw trouwe viervoeter. 

3 Vraag niet meer dan één keer

Ga eens liggen. Af. Af. Af! We zijn geneigd om meerdere keren de naam van de hond of de commando te roepen. Toch is dit een grote valkuil voor de hondenbazen. Nadat je een keer de commando hebt benoemd, moet je jouw hond de tijd geven om na te denken. Wanneer je dit niet doet, raken de honden uit hun concentratie waardoor ze in de war raken. Geef de hond tien seconden de tijd om na te denken wanneer jij zijn naam hebt genoemd of een commando hebt gegeven.

4 Belonen

Tijdens de training is het belangrijk om jouw hond te belonen als hij goed werk verricht. Toch is het belangrijk om de lekkernijen te gebruiken als beloning, en niet om mee te lokken. Het komt bij veel honden voor dat ze pas gaan luisteren wanneer er een lekker brokje wordt voorgeschoteld. Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk om met kleine stapjes te werken en laat je hond merken dat die beloning echt wel volgt. 

5 Zorg voor een warme en behaaglijke plek

Nadat jouw hond heeft getraind, is het belangrijk dat jouw hond zijn rust kan pakken in een fijne omgeving. Voldoende slaap, rust en warmte zijn de basisbehoeften van een hond om zich thuis te kunnen voelen. Vooral warmte is belangrijk: een hond kan niet goed tegen kou en tocht. Hierdoor kunnen ze ziek worden, en vooral bij oudere of zieke honden is warmte van groot belang. Zet dus die verwarming een graadje hoger voor jouw harige vriend. Hierbij kunnen de maandelijkse kosten wel oplopen, waardoor het niet overbodig is om voor de goedkoopste energieleverancier te kiezen.

6 Het belangrijkste: maak plezier

Het trainen van jouw hond moet je niet zien als een soort verplichting. Ook voor jouw hond moet het leuk zijn om te trainen. Kwispelt hij en laat zijn lichaamshouding zien dat hij het leuk vindt? Dat is belangrijk, want wanneer jouw hond niet vrolijk is moet je even een pauze inlassen. Ga even met hem spelen door een bal te gooien of geef hem een flinke aai over zijn harige bol. Als jij of jouw hond gespannen is, levert de training vrijwel niets op. Probeer dus te genieten van de tijd die jij doorbrengt met jouw huisdier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*