Kennelhoest bij honden – symptomen, behandeling en preventie
Home » Blog » Kennelhoest bij honden – symptomen, behandeling en preventie

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest (ook bekend als infectieuze tracheobronchitis bij honden) is een zeer besmettelijke luchtwegaandoening. Honden krijgen meestal kennelhoest op plaatsen waar grote hoeveelheden honden samenkomen, zoals internaten en kinderdagverblijven, hondenparken, trainingsgroepen en hondenshows. Honden kunnen het op elkaar verspreiden via druppeltjes in de lucht, direct contact (bijv. Neus aanraken) of vervuilde oppervlakken (inclusief water / voerbakken). Het is zeer behandelbaar bij de meeste honden, maar kan ernstiger zijn bij puppy’s jonger dan zes maanden oud en immuungecompromitteerde honden.
Wat zijn de symptomen van kennelhoest?

Als uw hond last heeft van kennelhoest, kunt u een of meer van de volgende symptomen opmerken: een sterke hoest, vaak met een “toeterend” geluid – dit is het meest voor de hand liggende symptoom

  • loopneus
  • niezen
  • loomheid
  • verlies van eetlust
  • lage koorts

Het hondenziektevirus en het hondengriepvirus beginnen beide met symptomen die vrijwel identiek zijn aan kennelhoest,” zei hij. Andere aandoeningen die hoesten kunnen veroorzaken, zijn een instortende luchtpijp , bronchitis, astma en zelfs hartaandoeningen.

Hoe wordt kennelhoest behandeld?

Meestal worden milde gevallen van kennelhoest behandeld met een week of twee rust, maar een dierenarts kan antibiotica voorschrijven om een ​​secundaire infectie te voorkomen en hoestmedicatie om de symptomen te verlichten.

“Verstuivers en verdampers met behulp van geïnhaleerde antibiotica of bronchusverwijders zijn gerapporteerd als gunstig, maar worden meestal niet voorgeschreven,” zei Dr. Fitzgerald. Neem contact op met uw dierenarts voor behandelaanbevelingen. Het is ook nuttig voor eigenaren om een harnas in plaats van een halsband te gebruiken om een ​​hond met kennelhoest uit te laten, omdat irritatie van de tracheale hoest kan verergeren en mogelijk zelfs de luchtpijp kan beschadigen. Als u een huishouden hebt met meerdere huisdieren en er één vertoont hoest, is de kans groot dat alle honden in het huis zijn blootgesteld.

Kan kennelhoest worden voorkomen?

Er is een vaccin beschikbaar voor de bordetella-bacterie, het meest voorkomende middel om kennelhoest te veroorzaken. Honden die vaak aan boord gaan, hondenopvang bezoeken, meedoen aan hondensporten of anderszins worden blootgesteld aan grote groepen honden, kunnen baat hebben bij het vaccin, en veel training-, boarding- en kinderdagverblijven vereisen een bewijs van vaccinatie. Het vaccin is verkrijgbaar in orale, intranasale en injecteerbare vormen, en afhankelijk van de vorm, wordt het meestal in het begin gegeven in twee doses met een tussenpoos van twee tot vier weken, gevolgd door een booster elke zes maanden tot een jaar.
Hoewel de meeste gevallen van kennelhoest worden veroorzaakt door bordetella, worden sommige veroorzaakt door andere middelen, waaronder de bacterie bordetella bronchiseptica, canine adenovirus type 2, canine parainfluenza virus, canine respiratoir coronavirus en mycoplasma’s, dus het vaccin kan mogelijk niet voorkomen dat uw hond vangt de ziekte.

Als u merkt dat uw huisdier hoest of als u van plan bent uw hond aan grote groepen dieren voor te stellen, neem dan contact op met uw dierenarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*