Groenten en fruit die honden wel en niet kunnen eten
Home » Blog » Groenten en fruit die honden wel en niet kunnen eten   Het is niet ongewoon om je hond te willen verwennen door tafelresten of je favoriete snack te delen. Als het voor u veilig is om te eten, moet het tenslotte wel goed zijn om te eten, toch? Niet noodzakelijk. Hoewel veel menselijke voedingsmiddelen volkomen veilig zijn voor honden, zijn sommige erg ongezond en ronduit gevaarlijk, dus het is van cruciaal belang om te weten welke groenten en fruit honden kunnen eten.
Honden verteren anders dan mensen, en het eten van verkeerd voedsel kan leiden tot gezondheidsproblemen op de lange termijn en in extreme gevallen zelfs tot de dood. Als carnivoren hebben ze geen echte behoefte aan fruit en groenten als onderdeel van hun dieet, maar af en toe een fruit of veggie als traktatie is OK. Lees verder om erachter te komen welke groenten en fruit OK zijn om met mate te delen en welke moeten worden vermeden.

wat mag een hond eten

Fruit die honden wel & niet kunnen eten

Appels

Ja , honden kunnen appels eten . Appels zijn een uitstekende bron van vitamine A en C, evenals vezels voor uw hond. Ze bevatten weinig eiwitten en vet, waardoor ze de perfecte snack zijn voor oudere honden. Zorg er wel voor dat je eerst de zaden en de kern verwijdert. Probeer ze ingevroren voor een ijzig snack voor warm weer.

Avocado

Nee , honden mogen geen avocado eten . Hoewel avocado een gezonde snack kan zijn voor hondenbezitters, mag het helemaal niet aan honden worden gegeven. De put, de huid en de bladeren van avocado’s bevatten persin, een toxine die bij honden vaak braken en diarree veroorzaakt . De vlezige binnenkant van het fruit heeft niet zoveel persin als de rest van de plant, maar het is nog steeds te veel voor honden om te hanteren.

Bananen

Ja , honden kunnen bananen eten . Met mate zijn bananen een geweldige caloriearme traktatie voor honden. Ze bevatten veel kalium, vitamines, biotine, vezels en koper. Ze bevatten weinig cholesterol en natrium, maar vanwege hun hoge suikergehalte moeten bananen als traktatie worden gegeven, geen onderdeel van het hoofddieet van uw hond.

Bosbessen

Ja , honden kunnen bosbessen eten . Bosbessen zijn superfood rijk aan antioxidanten, die zowel bij mensen als bij honden schade aan cellen voorkomen. Ze zitten ook boordevol vezels en fytochemicaliën. Je hond leren traktaties in de lucht te vangen? Probeer bosbessen als alternatief voor in de winkel gekochte traktaties.

Meloen

Ja , meloen is veilig voor honden . Meloen zit boordevol voedingsstoffen, weinig calorieën en een geweldige bron van water en vezels. Het is echter rijk aan suiker, dus moet met mate worden gedeeld, vooral voor honden met overgewicht of diabetes.

Kersen

Nee , honden mogen geen kersen eten . Met uitzondering van het vlezige deel rond het zaad, bevatten kersenplanten cyanide en zijn giftig voor honden. Cyanide verstoort het cellulaire zuurstoftransport, wat betekent dat de bloedcellen van uw hond niet genoeg zuurstof kunnen krijgen. Als je hond kersen eet, kijk dan uit naar verwijde pupillen, ademhalingsproblemen en rood tandvlees, omdat dit tekenen kunnen zijn van cyanidevergiftiging.

Veenbessen

Ja , veenbessen zijn veilig voor honden om te eten. Zowel veenbessen als gedroogde veenbessen zijn veilig om in kleine hoeveelheden aan honden te voeren. Of uw hond deze scherpe traktatie leuk vindt, is een andere vraag. Hoe dan ook, matiging is belangrijk bij het voeren van veenbessen aan honden, zoals bij elke traktatie, omdat te veel veenbessen kunnen leiden tot maagklachten.

Komkommers

Ja , honden kunnen komkommers eten . Komkommers zijn vooral goed voor honden met overgewicht, omdat ze weinig tot geen koolhydraten, vetten of oliën bevatten en ze zelfs het energieniveau kunnen verhogen. Ze zitten boordevol vitamine K, C en B1, evenals kalium, koper, magnesium en biotine.
Druiven

Nee , honden mogen nooit druiven eten . Druiven en rozijnen (krenten en rozijnen) zijn zeer giftig gebleken voor honden, ongeacht het ras, geslacht of leeftijd van de hond. In feite zijn druiven zo giftig dat ze kunnen leiden tot acuut plotseling nierfalen. Houd altijd rekening met deze gevaarlijke vrucht voor honden.

Mango

Ja , honden kunnen mango’s eten . Deze zoete zomerse traktatie zit boordevol vier verschillende vitamines: A, B6, C en E. Ze hebben ook kalium en zowel bètacaroteen als alfa-caroteen. Vergeet niet, zoals bij de meeste vruchten, eerst de harde put te verwijderen, omdat deze kleine hoeveelheden cyanide bevat en verstikkingsgevaar kan opleveren. Mango bevat veel suiker, dus gebruik het als een incidentele traktatie.

Sinaasappels

Ja , honden kunnen sinaasappels eten . Sinaasappels zijn prima voor honden om te eten, volgens dierenartsen, maar ze zijn misschien geen fans van sterk ruikende citrusvruchten. Sinaasappels zijn een uitstekende bron van vitamine C, kalium en vezels, en in kleine hoeveelheden kan het sappige vruchtvlees van een sinaasappel een smakelijke traktatie zijn voor uw hond. Dierenartsen raden aan om de schil te gooien en alleen uw hond het vruchtvlees van de sinaasappel aan te bieden, minus eventuele zaden. Sinaasappelschil is ruw op hun spijsverteringsstelsel, en de oliën kunnen ervoor zorgen dat uw hond letterlijk zijn gevoelige neus opduikt.

Perziken

Ja , perziken zijn veilig voor honden om te eten. Kleine hoeveelheden vers gesneden of ingevroren perziken zijn een geweldige bron van vezels en vitamine A en kunnen zelfs helpen infecties te bestrijden, maar net als kersen bevat de put cyanide. Zolang je eerst helemaal rond de put snijdt, kunnen verse perziken een geweldige zomerse traktatie zijn. Sla perziken in blik over, omdat deze meestal grote hoeveelheden suikerhoudende siropen bevatten.

Peren

Ja , honden kunnen peren eten . Peren zijn een geweldige snack omdat ze veel koper, vitamine C en K en vezels bevatten. Er is gesuggereerd dat het eten van het fruit het risico op een beroerte met 50 procent kan verminderen. Zorg ervoor dat je peren in hapklare brokken snijdt en eerst de pit en zaden verwijdert, omdat de zaden sporen van cyanide bevatten. Sla peren in blik over met suikerhoudende siropen.

Ananas

Ja , ananas is veilig voor honden om te eten. Een paar stukjes ananas is een geweldige zoete traktatie voor honden, zolang de stekelige buitenste schil en kroon eerst worden verwijderd. Het tropische fruit zit vol met vitamines, mineralen en vezels. Het bevat ook bromelaïne, een enzym dat het voor honden gemakkelijker maakt om eiwitten op te nemen.

Frambozen

Ja , honden kunnen frambozen eten . Frambozen zijn prima met mate. Ze bevatten antioxidanten die geweldig zijn voor honden. Ze bevatten weinig suiker en calorieën, maar veel vezels, mangaan en vitamine C. Frambozen zijn vooral goed voor oudere honden omdat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben, die kunnen helpen bij het ouder worden van gewrichten. Ze bevatten echter kleine hoeveelheden xylitol , dus beperk uw hond tot minder dan een kopje frambozen per keer.

Aardbeien

Ja , honden kunnen aardbeien eten . Aardbeien zitten vol met vezels en vitamine C. Daarnaast bevatten ze ook een enzym dat kan helpen de tanden van je hond witter te maken als hij of zij ze eet. Ze bevatten suiker, dus geef ze met mate.

Tomaten

Nee , honden moeten tomaten vermijden . Terwijl de gerijpte vrucht van de tomatenplant over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor honden, bevatten de groene delen van de plant een giftige stof genaamd solanine. Hoewel een hond een grote hoeveelheid tomatenplant zou moeten eten om hem of haar ziek te maken, is het beter om tomaten allemaal samen over te slaan om veilig te zijn.

Watermeloen

Ja , honden kunnen watermeloen eten . Het is belangrijk om de schil en zaden eerst te verwijderen, omdat ze darmblokkade kunnen veroorzaken, maar watermeloenvlees is anders veilig voor honden. Het zit vol met vitamine A, B-6 en C, evenals kalium. Watermeloen is 92 procent water, dus het is een geweldige manier om uw hond gehydrateerd te houden op warme zomerdagen.

Groenten die honden wel & niet kunnen eten

Asperges

Nee , honden mogen geen asperges eten . Hoewel asperges niet noodzakelijk onveilig zijn voor honden, heeft het echt geen zin om het aan hen te geven. Het is te moeilijk om rauw te eten, en tegen de tijd dat je het kookt, zodat het zacht genoeg is voor honden om te eten, verliest asperges de voedingsstoffen die het bevat. Als je echt een veggie wilt delen, is iets voordeliger waarschijnlijk het beste.

Broccoli

Ja , broccoli is veilig voor honden om in zeer kleine hoeveelheden te eten en kan het best worden geserveerd als een incidentele traktatie. Het bevat veel vezels en vitamine C en weinig vet. Broccoliroosjes bevatten echter isothiocyanaten, die bij sommige honden milde tot potentieel ernstige maagirritatie kunnen veroorzaken. Verder is bekend dat broccolistelen obstructie in de slokdarm veroorzaken.

Spruitjes

Ja , honden kunnen spruitjes eten . Spruitjes zitten boordevol voedingsstoffen en antioxidanten die geweldig zijn voor mens en hond. Geef ze echter niet te veel aan uw hond, omdat deze veel gas kunnen veroorzaken. Kool is ook veilig voor honden, maar heeft dezelfde gasachtige waarschuwing!

Wortelen

Ja , honden kunnen wortelen eten . Wortelen zijn een uitstekende caloriearme snack met veel vezels en bètacaroteen, die vitamine A produceert. Plus, knapperig op deze oranje veggie is geweldig voor de tanden van uw hond (en plezier).

Selderij

Ja , selderij is veilig voor honden om te eten. Naast vitamine A, B en C bevat deze knapperige groene snack de voedingsstoffen die nodig zijn om een ​​gezond hart te bevorderen en zelfs kanker te bestrijden. Alsof dat niet genoeg was, is het ook bekend dat selderij de hondenadem opfrist.

Groene bonen

Ja , honden kunnen groene bonen eten . Gehakt, gestoomd, rauw of ingeblikt – alle soorten sperziebonen zijn veilig voor honden om te eten, zolang ze gewoon zijn. Sperziebonen zitten vol met belangrijke vitamines en mineralen en ze bevatten ook veel vezels en weinig calorieën. Kies voor zoutarme of zoutloze producten als u groene bonen in blik aan uw hond geeft.

Paddenstoelen

Nee , honden moeten paddenstoelen vermijden. Wilde paddestoelen kunnen giftig zijn voor honden. Hoewel slechts 50-100 van de 50.000 paddenstoelensoorten wereldwijd bekend zijn als giftig, kunnen degenen die giftig zijn je hond echt pijn doen of zelfs tot de dood leiden. Gewassen witte champignons uit de supermarkt kunnen in orde zijn, maar het is beter dan genezen; sla de schimmels voor Fido allemaal samen over.

Uien

Nee , honden mogen uien nooit eten . Uien, prei en bieslook maken deel uit van een plantenfamilie genaamd Allium die giftig is voor de meeste huisdieren, vooral katten. Het eten van uien kan de rode bloedcellen van uw hond doen scheuren en kan ook braken, diarree, maagpijn en misselijkheid veroorzaken. Vergiftiging door uien is ernstiger bij Japanse hondenrassen zoals Akitas en Shiba Inus, maar alle honden zijn er zeer vatbaar voor.

Erwten

Ja , honden kunnen erwten eten . Groene erwten, peultjes, sugar snaps en tuin- of Engelse erwten zijn allemaal oké voor honden om af en toe in hun kom te vinden. Erwten bevatten verschillende vitamines, mineralen en zijn rijk aan eiwitten en veel vezels. Je kunt je hond verse of bevroren erwten voeren, maar vermijd erwten in blik met natrium.

Spinazie

Ja , honden kunnen spinazie eten , maar het is niet een van de topgroenten die je met je pup wilt delen. Spinazie bevat veel oxaalzuur, dat het vermogen van het lichaam blokkeert om calcium op te nemen en tot nierbeschadiging kan leiden. Hoewel uw hond waarschijnlijk een zeer grote hoeveelheid spinazie zou moeten eten om dit probleem te hebben, is het misschien het beste om met een andere groente te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*