Maak de auto leuk voor je hond

Heb je een volwassen hond die bang is voor de auto of is je auto in de ogen van je puppy een eng ding? Een hond met auto-angst is erg vervelend, want ritjes naar het bos, richting je vakantiebestemming of naar de dierenarts worden onplezierig of zelfs bijna onmogelijk. Gelukkig kun je jouw hond aan de auto laten wennen met het volgende stappenplan.

Stap 1: goede voorbereiding

Door de beweging van de auto kunnen honden misselijk worden en gaan braken. Voorkom dit door je hond acht uur voor de rit niet meer te laten eten en geef hem indien nodig iets tegen misselijkheid. Als je hond nog aan de auto moet wennen, neem dan iemand mee die op je viervoeter kan letten. Je kunt nog zo goed je auto verzekeren, maar als jouw hond angstig bij jou op schoot springt tijdens de rit zijn de gevolgen niet te overzien. Om dit te voorkomen is het sowieso belangrijk om je hond op een juiste manier vast te maken in de auto. Dit kan met speciale gordels, transportbench of een ander hulpmiddel.

Stap 2: maak de auto leuk

Voordat je echt op weg kunt gaan met je hond, zul je het dier stapsgewijs moeten leren dat de auto leuk is. Doe dit door je hond vlak bij de auto met geopende deur te belonen. Voor een hond die een auto heel eng vindt is dit al spannend. Wees dus geduldig en verdeel deze stap over meerdere trainingssessies. Wanneer je hond zich op zijn of haar gemak voelt naast de auto met open deur, kun je hem of haar in de auto lokken en belonen in de wagen. Als je een puppy of een klein hondje hebt, moet je deze natuurlijk in de auto tillen, maar doe dit zonder je hondje te forceren. Maak je hond, wanneer hij of zij zich compleet op zijn gemak voelt, ook vast in de auto met het hulpmiddel dat je gaat gebruiken tijdens je ritten.

Stap 3: motor aan

De volgende stap is om de hond in de auto te krijgen, terwijl de motor draait. Start de auto niet wanneer je hond al in de auto zit, want hiervan kan hij of zij schrikken. Doorloop stap twee met draaiende motor, totdat je merkt dat je hond dit gewend is.

Stap 4: op weg

Neem iemand met je mee in de auto die je hond in de gaten kan houden, terwijl jullie samen een kort ritje maken. Indien mogelijk kun je de autoritten aan iets leuks koppelen door bijvoorbeeld met je hond naar het bos te gaan. Bouw het autorijden vervolgens steeds meer uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*