Hond koel houden in de zomer

De zomer komt eraan en als het ook maar enigszins lijkt op die van vorig jaar, kunnen we maar beter onze borst weer nat maken. De meeste honden kunnen niet goed tegen hitte en zijn compleet afhankelijk van de verkoeling die hun baasje voor hen regelt. Benieuwd hoe jij de zomer dragelijk kunt maken voor je hond? Lees dan snel verder.

Welke honden zijn hittegevoelig?

Hoewel alle honden profijt hebben van verkoelingsmaatregelen, zijn er een aantal rassen die een verhoogde kans hebben op oververhitting. Denk hierbij aan de honden met een korte snuit, zoals de Franse en Engelse bulldog en de mopshond. Ook honden die zeer groot, oud en/of te zwaar zijn, zullen het extra moeilijk hebben tijdens de zomermaanden. Ten slotte zijn er natuurlijk honden die gewoon niet gemaakt zijn voor warm weer. Dit zijn meestal honden met een extra dikke, lange vacht. Als je hond kortademig wordt, veel meer speeksel aanmaakt dan normaal, een verhoogde temperatuur heeft, duizelig is en/of last heeft van spiertrillingen, kan dit duiden op een zonnesteek. In dit geval moet je direct de dierenarts bellen.

Wat je niet moet doen

Laat nooit je hond achter in de auto. Zelfs met een buitentemperatuur van 20 graden zal de temperatuur snel oplopen in de auto. Ook wanneer je raampjes op een kier openstaan. Zet ook niet de airconditioning aan om vervolgens je hond in je wagen op te sluiten. Mocht de AC er om wat voor reden dan ook mee ophouden, zijn de gevolgen niet te overzien.

Veel hondeneigenaren scheren goedbedoeld hun honden in de zomer. De vacht helpt de hond echter bij zijn warmteregulatie en wanneer je deze scheert, zal hij het sneller warm krijgen. Bovendien zal je viervoeter kunnen verbranden in de zon. Hoewel het misschien tegen je gevoel ingaat, kun je je hond beter niet scheren.

Wat je wel moet doen

Laat je hond vroeg in de ochtend en laat in de avond uit. Probeer de tijden tussen 11.00 en 16.00 uur in ieder geval te vermijden en laat je hond nooit op asfalt of andere hete stenen lopen. Bied je hond ook genoeg water aan. Niet alleen thuis, maar ook tijdens de wandeling. Om je hond thuis af te laten koelen, kun je een koelmat aanschaffen of, als je het er voor over hebt, een ventilator of een airconditioner. Een airconditioner is natuurlijk een geweldige oplossing, maar slurpt ook energie. Mocht je zo’n aankoop overwegen, dan kun je het beste ook meteen een goedkoop energiecontract afsluiten. Vergelijk energie met behulp van een energievergelijker om zo een contract te vinden dat bij je past.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*