Waarom kiezen voor stamboomhond?

Wil je een hond aanschaffen? Dan heb je de keuze uit een hond met stamboom en een hond zonder stamboom. Aan de hond zelf zul je niet merken of dit een stamboomhond is of juist niet en je kunt met beide zeer veel plezier beleven. Wel zijn er een aantal belangrijke verschillen die invloed kunnen hebben op je keuze.

Wat is een stamboomhond?

Een stamboomhond is een hond die een officieel document heeft met hierop de gegevens over de voorouders van de hond. Zo staan er de gegevens van de ouders en grootouders van de hond op. Hier wordt waarde aan gehecht, want zowel de positieve als negatieve eigenschappen heeft de hond van zijn ouders gekregen. Alle stamboomhonden worden geregistreerd in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB). Zij zijn ook de enige instelling in Nederland die een officiële stamboom mag uitgeven. Niet alleen het document is een officieel bewijs dat je met een stamboomhond te maken hebt, er wordt bij de geboorte ook DNA afgenomen. Van iedere stamboompup wordt een DNA-profiel opgesteld, wat vergeleken wordt met het DNA van de ouders. Op de stamboom wordt aangegeven of de DNA van de hond is geverifieerd.

Stamboomhond geeft meer zekerheid

Kies je voor een stamboomhond, dan weet je dat een pup is gefokt door goede fokkers die passie en een hart voor hun honden hebben. De eerste weken groeit de pup ook op bij zijn ouders. Je kunt ook heel gemakkelijk bepalen hoe het uiterlijk en het karakter van de pup gaat worden. Dit komt ongeveer overeen met die van de ouders. Deze eigenschappen zijn bij een hond zonder stamboom altijd onzeker. Lijdt één van de ouders aan een bepaalde aandoening, dan kun je er rekening mee houden dat jouw hond dit van de ouders kan overerven. Dit is vaak een groot probleem bij honden zonder stamboom. Je hebt dan in het geheel geen idee hoe je hond aan bepaalde ziektes komt. Een goede fokker houdt zich aan de regels om inteelt en verwantschap te beperken. Een teef mag bijvoorbeeld niet gedekt worden door een familielid. Dit kan het ras op den duur verzwakken en meer ziektes en aandoeningen voortbrengen. Je hebt met een stamboomhond dus vooral meer zekerheid over de afkomst van je hond.

Een hond in huis nemen

Met een stamboomhond heb je dus meer zekerheid. Maar ook als je een hond in huis neemt zonder stamboom kun je geluk hebben en zal dit niets afdoen aan de liefde die je van je hond ontvangt en het plezier dat je aan je hond hebt. Zorg vooral bij een pup altijd voor een gedegen training. Ondanks dat je hond een stamboom heeft, bepaalt de opvoeding in grote mate het gedrag van je hond. Sluit ook altijd een goede inboedelverzekering af, want met een hond in huis is het risico op schade wat groter. Niet bij elke inboedelverzekering wordt schade dat is aangebracht door een hond gedekt, dus kijk goed naar de voorwaarden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*