Naast een hond heb je nog meer huisdieren: 3 dieren die ook onder jouw dak wonen

Een hond in huis is een en al gezelligheid. Het is je beste vriend en je trouwe maatje waar je lekker mee kunt ravotten en kunt wandelen. Maar wist je – waarschijnlijk zonder dat je het doorhebt – dat er nog meer dieren onder jouw dak wonen? En dan hebben we het niet over vliegen en spinnen. Nee, het gaat in dit geval over beschermde diersoorten die we maar wat graag een onderdak willen bieden.

Huismus

De huismus is een bedreigde diersoort. Het aantal huismussen is in de loop van de jaren enorm afgenomen. Dat heeft te maken met de bouw van huizen. Zo worden er bijvoorbeeld talloze grasvelden omgetoverd tot een nieuwbouwwijk. De kans is groot dat de huismus in dit grasveld leefde, maar wanneer er huizen op komen te staan is dat niet meer mogelijk. Vooral nieuwbouwhuizen die aan alle kanten worden geïsoleerd, en dus geen ruimte meer bieden voor de vogel. De huismus heeft op deze manier bijna geen plaats meer om te kunnen broeden, laat staan een plaats om genoeg eten te kunnen vinden. Gelukkig kun je door middel van natuurinclusief bouwen een boel verhelpen. Zo kun je bijvoorbeeld nestkasten en broedplaatsen in of op de gevel laten plaatsen, en zorg voor genoeg voedsel in de omgeving.

Vleermuis

Ook de vleermuis heeft het steeds moeilijker om te kunnen overleven. Voor de vleermuis geldt hetzelfde verhaal als voor de huismus. Vleermuizen leven voornamelijk in oude, verlaten gebouwen. Helaas worden verlaten gebouwen vaak met de grond gelijkgemaakt om plaats te maken voor nieuwe woningen of gebouwen. Hierbij gaat ook de leefomgeving van de vleermuis verloren. Gelukkig kun je ook hierbij denken aan natuurinclusief bouwen. Zo bestaan er verschillende tillen en verblijfplaatsen voor de vleermuis die je in en rondom jouw woning kunt plaatsen.

Gierzwaluw

Daarnaast is ook de gierzwaluw in sommige gevallen een huisgenoot van je. Gierzwaluwen maken vaak nesten tussen de ruimtes van dakpannen, in de dakranden en in de dakgoten. Ook hierbij geldt weer: steeds meer nieuwbouwwoningen hebben geen ruimtes meer in bijvoorbeeld de dakpannen, omdat deze uitstekend worden geïsoleerd. Hierbij gaat ook helaas de broedplaats van de gierzwaluw verloren – maar gelukkig met hulp van natuurinclusief bouwen kun je zorgen voor een oplossing.

Het nut van deze dieren

De huismus, de vleermuis en de gierzwaluw zijn erg belangrijk voor ons. Zo eten deze dieren de vervelende insecten op, die anders bij ons in huis binnendringen. Denk daarbij aan vliegjes en muggen. Vogels en vleermuizen zijn nuttige dieren die onze hulp hard nodig hebben. Daarom is het investeren in een broedplaats geen slecht idee, welke je kunt vinden op Unitura.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*