Op vakantie met de hond: hier moet je op letten

Niets is leuker dan op vakantie gaan met jouw trouwe viervoeter. Tegenwoordig nemen steeds meer mensen hun hond mee naar het buitenland, wat ook geen probleem hoeft te zijn: steeds meer hotels en campings accepteren huisdieren. Wel zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten als jij jouw hond meeneemt op vakantie. Heb jij al een trip gepland met jouw harige vriend?

Controleer de bestemming

Waar net al werd genoemd dat de meeste huisdieren wel worden geaccepteerd in een accommodatie, is het goed om voor de zekerheid te checken of jouw hond wel is toegestaan in het gebied waar jij heengaat. Zo bestaan er bepaalde stranden en bossen waar geen huisdieren worden toegelaten; er is bijvoorbeeld in Frankrijk een nationaal park waar honden helaas niet welkom zijn.

De temperatuur

Wanneer jij liever naar het zonovergoten Spanje vertrekt, denkt jouw hond hier wellicht anders over. Honden kunnen namelijk veel meer moeite hebben met de warmte dan hun baasje. Zoek dus een bestemming waar het niet warmer zal zijn dan twintig graden. Honden hebben over het algemeen geen moeite met kou: ze vinden sneeuw zelfs geweldig. Bij de kortharige honden moet je natuurlijk wel even een jasje aandoen. 

Vaccinaties

Als baasje zijnde heb jij waarschijnlijk een goede reis- en zorgverzekering afgesloten die jouw kosten kunnen dekken. Het is daarnaast ook belangrijk dat jij goed zorgt voor jouw dier: zo is het belangrijk om een worm- en vlooikuurtje aan te brengen bij jouw hond. Verdiep je daarnaast ook in landen waar parasieten voorkomen zoals zandvliegjes of steekmuggen. Je hebt tegen de zandvliegjes speciale halsbanden die je kunt omdoen bij de hond, zodat de beten van dit insect worden voorkomen. Steekmuggen kunnen hartwormen overbrengen, die in de slagaders van de hond terecht kunnen komen met alle nare gevolgen van dien. Zorg er dus voor dat je een wormmiddel gebruikt die ook werkt tegen hartwormen.

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, geldt meestal de vaccinatieplicht tegen Rabiës. Houd hierbij wel rekening met de wachttijd van het vaccin. Voor sommige landen geldt dat jouw hond een bloedtest moet afnemen of dat er een gezondheidsverklaring moet worden ingevuld. Daarnaast moet je voor de meeste laten een dierenpaspoort bij de hand hebben. Verdiep je dus goed in deze zaken als je een vakantie hebt gepland naar het buitenland.

Onderweg

Als je met de auto op vakantie gaat, is het belangrijk dat je iedere twee uur een pauze inlast. Wanneer je de airco aan zet, zorg er dan voor dat deze niet kouder is dan twintig graden. Probeer ook de reis te beginnen in de ochtend- of avonduren. Op die manier is een autoreis prima vol te houden voor de hond, mits hij voldoende drinkwater tot zijn beschikking heeft.

Wanneer je met de boot een overstap maakt, is een of twee uur op de boot meestal prima. Als de overtocht langer gaat duren, moet je goed uitzoeken wat de regels zijn. Soms moet je zelfs een aparte kamer boeken op de boot waar jij met jouw hond kunt zitten. Voor een verre bestemming is het haast noodzakelijk om het vliegtuig te nemen, wat ook direct de moeilijkste reissituatie is voor jou en jouw hond. Als jouw hond klein is, mag hij waarschijnlijk mee de cabine in en moet hij onder jouw stoel worden geplaatst – controleer dit wel altijd van tevoren bij jouw vliegtuigmaatschappij. Is jouw hond te groot voor de cabine? Dan gaat hij waarschijnlijk het laadruim in. Denk wel goed na of jij dit wel wil: een hond vervoeren in het laadruim levert waarschijnlijk veel stress op en hiervoor heeft hij veel tijd nodig om bij te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*