Uit welk nest?

  Nederland viert elk jaar in oktober Werelddierendag. Op die dag besteden we extra aandacht aan dieren, speciaal natuurlijk het eigen huisdier. De dierendag is bedoeld om de levensomstandigheden van dieren te verbeteren. Naast de dierendag op 4 oktober is er een Zwerfdierendag op 4 april. In Nederland zijn er ruim 1,5 miljoen honden.

Paspoort

Inhoudsopgave

Honden die vanaf 2020 nieuw zijn in Nederland moeten verplicht een paspoort hebben met een aantal basisgegevens. Zo moet eenvoudig na te gaan zijn waar het dier vandaan komt, wat zijn medische geschiedenis is en wie eerdere eigenaren waren. De totale hondenpopulatie in Nederland heeft een grootte van ongeveer 1,5 miljoen. Daarvan is ongeveer eenderde een rashond met stamboom. Een deel daarvan komt met vervalste of incomplete papieren Nederland in.
Keurmerk

Naast een identificatieplicht voor honden werkt het Ministerie in samenspraak met de Dierenbescherming, ook aan een keurmerk voor kleinschalige hondenfokkerijen. Op die manier moet er een zogeheten witte lijst ontstaan met juiste verkopers. Nederlanders adopteren jaarlijks duizenden zwerfhonden uit het buitenland. De meeste dieren komen uit Zuid-Europa en Oost-Europa.

Adoptie

Dat mensen kiezen voor adoptie van een zwerfhond uit het buitenland heeft verschillende redenen. Vaak willen mensen zwerfhonden redden van de dood. Of voorkomen dat hondenrassen in Nederland worden (door)gefokt. De meeste zwerfhond-organisaties vragen voor adoptie een bijdrage van 200 tot 300 euro. Het geld is volgens zwerfhondenstichting ALAS, bedoeld voor financiële steun aan het asiel waar de hond vandaan komt, voor de kosten van medische keuring, vaccinatie en sterilisatie/castratie, voor een chip, paspoort en transportkosten.

Iedereen die voor het eerst een hond in huis neemt, doet er goed aan zich vooraf te verdiepen in wat het betekent om een viervoeter te hebben. Over de kosten en de tijd die het hebben van een hond met zich meebrengen, maar ook over welke omgeving geschikt is voor een hond en welke niet. Kennis over voeding, verzorging, uitlaten en opvoeding is onmisbaar. Voor de juiste producten en advies is dierenwinkel Zoo-enzo een juist adres.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*