4 tips als je een pup in huis neemt

Een harig diertje mag eindelijk deelnemen aan jullie gezin. Het is je vast niet ontgaan dat een hond een boel verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Zo neemt een hond al gemiddeld twee uur van jouw tijd in beslag. Hieronder worden nog meer zaken besproken waar je op moet letten als je een viervoeter in huis neemt.

1 Herken een broodfokker

Als je van plan bent om een hond te kopen, is het van belang dat je een hond koopt uit een goed nestje. Je wilt natuurlijk niet dat jouw hond afkomstig is van een broodfokker. Je kunt een broodfokker herkennen aan de volgende punten:

  • Je krijgt de ouders van de pup niet te zien. Je kunt hieruit al gauw opmaken dat het nestje niet helemaal koek en ei is. Bovendien moeten de broers en zusjes van de pup ook aanwezig zijn. Als de moeder niet aanwezig is, kan de broodfokker de pups hebben geïmporteerd. Ook kan de moeder van de pups te zwak zijn omdat ze als ‘machine’ wordt gebruikt.
  • Het nestje bestaat uit verschillende hondenrassen. Als de fokker een groot aanbod heeft, zegt dit meestal al genoeg.
  • Wanneer de pups en moeder niet in huis wonen, kan dit een teken zijn van broodfok. Jonge honden hebben namelijk sociaal contact nodig met mensen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Als ze dus buiten in de schuur zitten, weet je dat het misse boel is.
  • Als de pups het nest mogen verlaten wanneer ze jonger zijn dan zeven weken, is dit geen goed teken. Een pup mag pas het nest verlaten als ze tien weken of ouder zijn. 

Je kunt aan de dierenarts vragen of zij goede fokkers weten die zijn aangesloten bij een rasvereniging. Ook kun je op internet genoeg informatie hierover vinden. Verdiep je dus goed in verschillende fokkers voordat je een pup in huis neemt.

2 Genoeg ruimte

Een hond heeft over het algemeen niet heel veel ruimte nodig in huis. Dit hangt echter wel af van het ras, de grootte en of hij veel beweging nodig heeft. Als je op een flat woont, is het belangrijk dat je geen grote hond neemt die veel ruimte nodig heeft. Wanneer je op een boerderij woont, kun je beter kiezen voor een hond die veel beweging nodig heeft. Bovendien moet de hond zijn eigen plekje hebben om zich terug te kunnen trekken. Je kunt kiezen voor een mand of een bench. Dit laatste is vooral voor een pup fijn: hierdoor voelt de pup zich geborgen.

3 Gezondheid

Sluit allereerst een hondenverzekering af voor jouw trouwe vriend. Je wilt natuurlijk dat jouw hond niets overkomt. Wanneer dit wel gebeurt, kunnen de dierenartskosten flink oplopen. Met een hondenverzekering voorkom je dat je de kosten niet kunt veroorloven. Daarnaast is het belangrijk dat je vacht goed verzorgd en de hond regelmatig controleert op teken en vlooien. Ook bepaalde vaccinaties zijn aan te raden om jouw hond te beschermen tegen ziektes.

4 Aandacht

Vooral als je een pup in huis neemt, kan deze niet lang alleen thuis zijn. Dit komt omdat de pup moet wennen aan de nieuwe omgeving en je moet ze natuurlijk aanleren om alleen thuis te kunnen zijn. Nadat hij gewend is om alleen thuis te zijn, moet je de hond niet langer dan zes uur per dag alleen laten. Daarnaast heeft een hond veel aandacht nodig. Speel dus regelmatig met hem en knuffel veel. Bovendien moet je regelmatig op een dag een wandeling met hem maken. Ga jij regelmatig op vakantie? Denk dan alvast na over een oplossing. Er bestaan hondenpensions of je kunt een oppas regelen. Nóg leuker is om jouw hond natuurlijk mee te nemen op vakantie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*