5 tips bij ongehoorzame honden

Honden die niet willen luisteren naar wat jij tegen hem zegt, kan vervelend en vermoeiend zijn. Bovendien kan het ook nog eens gevaarlijk zijn. Zo kunnen ze de weg oversteken of eten ze een stukje chocolade op terwijl jij nog zo hebt gezegd dat hij dit niet mag doen. De hond verzekeren is in dit geval sowieso een goed idee, maar om te voorkomen dat hij dit soort dingen doet moet je hem beter naar jou leren luisteren. Hieronder lees je meer.

1 Wees consequent

Je moet jezelf afvragen wat jij precies wil van de hond. Een hond heeft structuur in het dagelijkse leven nodig, want het zijn nou eenmaal roedeldieren. Daarnaast wil hij jou graag beschermen. Dit kan hij onder andere laten zien door zijn lip op te trekken naar andere honden, of hij gaat grommen. Je wilt natuurlijk niet dat jouw hond dit doet, maar dit doet hij vanuit zijn natuurlijke instinct. Het is dus goed om een lijst te maken met dingen die jij jouw hond wil aanleren.

2 Geef duidelijke commando’s

Een veelvoorkomende fout van baasjes is dat zij onduidelijke commando’s geven. De hond begrijpt het niet en het baasje ziet het in als ‘de hond luistert niet’. De hond vat simpelweg de commando verkeerd op. Vermijd dus onduidelijke commando’s en bovendien moet je deze niet te vaak herhalen. Het steeds herhalen van commando’s zal erg vermoeiend zijn voor jouw hond. Nadat je een commando hebt gegeven, moet je de hond tien seconden de tijd geven om de commando op te vatten.

3 Timing is de sleutel naar succes

In het leerproces is de juiste timing heel belangrijk. Voor de hond is het immers heel verwarrend als de commando op een verkeerd moment komt. Als bijvoorbeeld de bel gaat en de hond begint te blaffen, moet je hem niet gaan aaien. Hierdoor gaat de hond juist meer blaffen als de bel gaat, omdat hij over zijn bol is geaaid. Geef hem juist een bol over zijn aai als hij goed gedrag uitvoert.

4 Van fouten leer je

Het maken van fouten ga je niet uit de weg. Hierdoor leer jij als baas, net als de hond. Als jouw hond toch een keer op de bank springt terwijl jullie hebben geleerd dat dit niet mag, moet je je niet gelijk druk maken. Het is een leerproces dat lang kan duren. Toch is het belangrijk om jouw hond niet zijn eigen gang te laten gaan en hem alsnog in de gaten te houden. Voor je het weet overkomt jouw hond wat; in dat geval is het erg handig om een huisdierverzekering te hebben. Deze dekt de ongelukken van jouw hond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*