Duurzaam hondenvoer op insectenbasis

Het milieu wordt door onze levensstijl aanzienlijk belast. Een domein dat in dit opzicht tot nu toe nog niet zoveel aandacht heeft gekregen, is vleesconsumptie. Daarbij leidt de moderne bio-industrie tot aanzienlijke milieuschade en draagt het bovendien bij aan klimaatverandering.

In deze context is het zeker niet voldoende om uitsluitend op duurzamere levensmiddelen voor mensen te concentreren. Het is daarnaast ook voor de voeding van honden, waarvan alleen al in Nederland meer dan 1.7 miljoen exemplaren leven, belangrijk om alternatieven te vinden.

Het hondenvoer met insecten van Bellfor is een mogelijke oplossing waarmee men het milieu ontziet, zonder daarbij af te zien van een op de behoeften afgestemde hondenvoeding.  

Hoe vleesproductie het milieu schaadt

De vleesproductie, en meer precies de daarvoor benodigde bio-industrie, neemt enorme oppervlakten in beslag. Wereldwijd wordt ondertussen meer dan drie vierde van alle landbouwoppervlakten voor de voedingsmiddelen van dieren of voor veehouderij gebruikt.

Tegelijkertijd vormt vlees nog niet een vijfde van de geproduceerde calorieën, wat betekent, dat het om een uitgesproken inefficiënt voedingsmiddel gaat.

Daarnaast worden bij de productie van vlees enorme hoeveelheden water gebruikt, de bodem wordt door pesticiden en mest belast en wereldwijd bijna een miljard runderen produceren dag in dag uit zeer veel methaan. Het broeikasgas is vele malen schadelijker voor het klimaat dan de CO2 die herhaaldelijk door het grote publiek wordt besproken. 

Hoe insectenlarven het milieu ontzien

De wereldbevolking groeit en steeds meer mensen lijden honger. Het is daarom tijd voor zowel mensen als voor huisdieren zoals honden om duurzame alternatieven te vinden.

Bellfor heeft met dit doel voor ogen een reeks voersoorten met insecten ontwikkeld. De fabrikant van hondenvoer gebruikt daartoe de larven van de zwarte soldatenvlieg (Hermetia illucens) als eiwitbron.

De teelt vindt plaats in onverwarmde hallen. De zuinige larven nemen slechts weinig plaats in en hebben in vergelijking een geringe hoeveelheid voer nodig. Daar komt bij dat ook het waterverbruik beduidend geringer uitvalt en de larven in tegenstelling tot runderen geen klimaatschadelijk methaan produceren. Hun inzet als ingrediënt voor hondenvoer vormt daarmee een uitstekende keuze, om de aan de bio-industrie verbonden milieuschade tegen te gaan.

Insectenteelt zonder antibiotica

Een verder voordeel, waarvan zowel het milieu als de kwaliteit van het voer profiteert, is het feit dat de larven van Hermetia illucens niet ziek worden. Terwijl het inzetten van antibiotica bij de conventionele veehouderij standaard is, kan bij de teelt van insecten daarvan worden afgezien. Zo kunnen geen restanten van antibiotica in het grondwater of in het uiteindelijke voer belanden.

Insecten vormen een goed verteerbaar alternatief voor vlees

De door Bellfor gebruikte insecten helpen er niet alleen bij om het milieu te ontzien. Ze vormen daarnaast ook een volwaardig alternatief voor vlees. Het eiwit dat uit ze gewonnen wordt voorziet honden overeenkomstig hun behoeften van alle essentiële aminozuren en kan door hun lichaam net zo goed verwerkt worden als eiwit uit kippenvlees.

Bovendien is het bijzonder goed te verdragen en bezit het zo goed als geen allergiepotentie. Het leent zich bijvoorbeeld perfect om allergische of in het algemeen voedingsgevoelige dieren te voeden en uit de ervaring blijkt dat ook viervoeters met klachten als ontstekingen van het maagslijmvlies of de darmen, het voer uitstekend verdragen.  

Een permanente overstap is daarom zonder problemen mogelijk en een aanvullende voeding met vlees bevattend hondenvoer is voor het waarborgen van een op de behoeften aangepaste verzorging evenmin noodzakelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*