De wereld door de ogen van een puppy
Home » Blog » De wereld door de ogen van een puppy   Puppies komen ons leven binnenvallen vol uitbundigheid, energie en een oprecht enthousiasme voor het leven. Het is natuurlijk dat we ons afvragen hoe ze de wereld waarnemen en of ze anders zien, horen en ruiken dan wij. We willen hun ervaringen delen. Maar eerst moeten we begrijpen hoe puppyzintuigen werken.

  • De ogen van puppy’s openen op 14-21 dagen oud, maar hun zicht is nog steeds beperkt.
  • Horen is het laatste gevoel dat puppy’s zich volledig ontwikkelen – ze kunnen niet horen tot ongeveer drie weken oud.
  • Puppy’s navigeren door geur vanaf het moment dat ze worden geboren – het is hun sterkste gevoel.

Hoe goed kunnen puppy’s zien?

åDe eerste twee weken van hun leven kunnen puppy’s hun werelden niet zien. Hun ogen openen wanneer ze 14 tot 21 dagen oud zijn, maar hun zicht is nog steeds beperkt. Mensen zijn sterk afhankelijk van zicht, dus we willen natuurlijk weten of onze honden dat ook doen.
Je hebt misschien de populaire overtuiging gehoord dat honden kleurenblind zijn . Dit is niet helemaal waar. De ogen van honden hebben niet zoveel kegels die verantwoordelijk zijn voor het zien van kleuren in hun netvlies als mensen, volgens de Merck Veterinary Manual . Uw puppy kan kleur zien, maar we kunnen veilig concluderen dat hij niet hetzelfde spectrum kan zien als wij. Als je wat speelgoed in kleuren wilt kopen, zal je puppy het kunnen onderscheiden, kies voor blauw of geel.

wat ziet een puppy

Maak je geen zorgen, je puppy loopt niets mis. Puppy’s zien misschien niet hetzelfde kleurbereik als wij, maar ze zien zeker beter in het donker . Puppy’s hebben meer staven in hun ogen, wat betekent dat ze veel beter zien bij weinig licht dan wij.

Als het op detail aankomt, hebben we echter nog steeds de overhand. Heb je je ooit afgevraagd waarom je puppy de traktatie niet altijd recht voor hem kan zien, maar kan hij meestal een traktatie of speelgoed volgen dat je gooit? Dit komt omdat honden natuurlijke jagers zijn. Hun ogen zijn ontwikkeld om beweging te detecteren, geen fijne details.

Hoe goed kunnen puppy’s het horen?

Puppy’s worden doof geboren en dit is de laatste van hun zintuigen om zich volledig te ontwikkelen. Ze kunnen het niet horen tot ze ongeveer drie weken oud zijn. Zodra hun gehoor begint, horen ze ongeveer vier keer beter dan de meeste mensen, inclusief een breder bereik van frequenties .

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je puppy dingen kan horen die je niet kunt horen. Je hebt haar haar hoofd naar opzij zien zien en in de verte wegkijken, lang voordat het object of de persoon in zicht komt.

De oren van honden hebben veel diepere kanalen dan die van ons, wat een betere trechter voor geluid creëert om naar hun trommelvliezen te dragen. Alle honden, maar vooral degenen met rechtopstaande oren, zoals Duitse herders , gebruiken hun oren bijna als radarantennes, dankzij de 18 spieren die ze moeten afstemmen op de positie van het oor en in wezen “het volume harder zetten” op hun gehoor.

“Dit kan honden ook gevoeliger maken voor sommige harde geluiden dan mensen – dit verklaart waarom donder of vuurwerk raadselachtig, beangstigend of zelfs pijnlijk kan zijn”, legt Dr. Jerry Klein uit, AKC Chief Veterinary Officer.

Hoe goed kunnen puppy’s ruiken?

Als het gaat om reukvermogen, zijn uw puppy’s veel beter dan die van u. Het reukvermogen van een hond is ongeveer 10.000 tot 100.000 keer gevoeliger dan dat van jou. Hoewel we ongeveer 6 miljoen reukreceptoren hebben, hebben honden ongeveer 300 miljoen. Een groter deel van het brein van een hond (ongeveer 40 keer groter dan dat van een mens) is gewijd aan het uitzoeken wat die geuren zijn. Ook ruiken mensen dingen en ademen ze door dezelfde luchtwegen, maar de neus van een hond is gestructureerd om deze taken te scheiden.
Het is geen wonder dat we honden gebruiken om explosieven, drugs en vermiste mensen op te snuiven, en dit verklaart ook waarom uw puppy kan ruiken waar u de traktaties heeft verborgen.

Puppy’s navigeren door geur vanaf het moment dat ze worden geboren, wanneer hun ogen dicht zijn en hun gehoor niet is ontwikkeld. Honden hebben zelfs een speciaal orgel op hun dak, het orgel van Jacobson. Puppy’s gebruiken het om hun moeder en haar melk te vinden en volwassen honden detecteren feromonen van vrouwelijke honden in hitte of van hondenurine.

“Uw puppy ziet, hoort en ruikt de wereld anders dan u”, zegt Dr. Klein. “Dit maakt deel uit van wat het opvoeden van een puppy zo opwindend maakt en waarom mensen zo’n speciale relatie met onze hondengenoten hebben ontwikkeld.”

Sommige rassen hebben meer ontwikkelde zintuigen dan anderen. Bloedhonden hebben bijvoorbeeld uitzonderlijk krachtige neuzen, terwijl windhonden zoals windhonden beter zijn in het spotten van spel. Zo veel als je kunt leren over de zintuigen van je puppy en hoe hij de wereld ervaart, is een geweldige manier om zijn behoeften te begrijpen en zal je helpen een beter geïnformeerde en verantwoordelijke hondeneigenaar te worden .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*