Schurft bij honden – Wat u moet weten
Home » Blog » Schurft bij honden – Wat u moet weten   Als je nieuws over honden volgt, weet je hoe een extreem geval van schurft eruit ziet. Het is een veel voorkomende huidziekte bij honden en puppy’s die zwerfdieren zijn, verwaarloosd of misbruikt. Deze honden lijken boven hoop te zijn – haarloos, met huid bedekt met zweren of met verdikte, harde, korstige vlekken. Dergelijke honden worden vaak beschreven als een huid die lijkt te zijn veranderd in steen.
Het is een vreselijke, pijnlijke aandoening, maar zoals je hebt gezien in de vele verhalen over ‘wonderhonden’ in het nieuws, kunnen zelfs ernstige gevallen effectief worden behandeld.
Neem Scarlet bijvoorbeeld. Een jaar geleden werd de toen 4 maanden oude puppy aan de kant van de weg in LaFollette, Tennessee gevonden, kaal en bedekt met druipende zweren en korstige huid, zo broos dat stukjes eraf zouden vallen wanneer reddingswerkers van de vrienden van Campbell County Animals raakte haar aan. Haar oogleden waren gesmolten, dus ze was blind, ze kon nauwelijks bewegen en velen geloofden dat niets haar kon helpen.

Maar een jaar later, na intensieve behandeling door dierenartsen aan de Universiteit van Tennessee , is Scarlet een gelukkig, gezond huisdier. Haar lichaam is nu bedekt met een laag licht karamelkleurig haar, en de enige herinneringen aan haar beproeving zijn littekens op haar gezicht en rug. Ze is een therapiehond en het is nu haar taak om ziekenhuispatiënten op te vrolijken.

De zaak van Scarlet is extreem, maar niet zo ongewoon voor schurftpatiënten. Mange is een vreselijke ziekte en kan dodelijk zijn. Maar net als bij Scarlet zijn er behandelingen die zelfs de meest ernstig besmette dieren weer gezond maken.

Wat is schurft?

Schurft verwijst naar huidziekten veroorzaakt door mijten. De term is afgeleid van een Frans woord mangeue , wat zich vertaalt in “eten of jeuken.” Schurft, veroorzaakt door verschillende soorten mijten, treft veel soorten dieren, waaronder mensen.

Bij honden zijn er twee belangrijke vormen van schurft, elk veroorzaakt door verschillende mijten:

 • Sarcoptic Mange (ook bekend als schurft)
 • Demodectic Mange (ook bekend als red mange of demodex)
 • Sarcoptische schurft

Ook bekend als hondenschurft, deze ziekte wordt veroorzaakt door een cirkelvormig, achtpotige mijt genaamd de Sarcoptes scabiei . Deze vorm van schurft is zeer besmettelijk. De parasiet kan van hond op hond worden overgedragen en kan van hond op mens worden overgedragen, hoewel het niet gedijt op niet-hondengastheren. Vrouwelijke mijten graven zich in de huid om hun eieren te leggen. De eieren komen na ongeveer drie weken uit en de jonge dieren voeden zich met de huid van de gastheer.

Symptomen verschijnen over het algemeen ongeveer 10 dagen tot 8 weken na contact met een hond met schurft. De eerste tekenen van de infectie zijn meestal de randen van de oren, borst, ellebogen, spronggewrichten en buik. Onbehandeld kunnen ze zich snel verspreiden. De meest voorkomende symptomen van sarcoptische schurft zijn onder meer:

 • Extreme jeuk
 • Roodheid en uitslag
 • Dikke gele korsten
 • Haaruitval
 • Bacteriën en schimmelinfecties
 • Verdikking van de huid (geavanceerde gevallen)
 • Lymfeklierontsteking (geavanceerde gevallen)
 • Emaciation (extreme gevallen)

Hoe wordt Sarcoptic Mange gediagnosticeerd?

Een dierenarts neemt een of meer schilfers en kijkt onder een microscoop naar de aanwezigheid van eieren of mijten. Soms verschijnen er echter geen mijten in de huidmonsters, hoewel de symptomen sterk wijzen op een plaag.

Demodectic Mange

Demodectische schurft, of demodex, wordt veroorzaakt door een sigaarvormige mijt, Demodex canis . Het verschil met sarcoptische schurft is dat dit een normaal onderdeel van de huidflora is, altijd aanwezig en meestal onschadelijk. Ze worden in de eerste paar dagen na de geboorte doorgegeven aan pups van hun moeder, maar het is niet besmettelijk voor mensen. De mijten nemen hun intrek diep in de haarzakjes en blijven daar, zonder problemen te veroorzaken. Een normaal immuunsysteem houdt hun aantal onder controle. Maar bij een hond met een verzwakt immuunsysteem kunnen ze uit de hand lopen. Honden met een risico op demodectische schurft zijn onder meer:

 • Puppy’s die een zwakte in hun immuunsysteem erven, zijn vatbaar voor een bijzonder ernstige vorm van demodex, ook bekend als juveniel begin.
 • Jonge gezonde honden kunnen enkele patches van demodex ontwikkelen, die soms alleen verdwijnen of met een plaatselijke plaatselijke behandeling.
 • Oudere, zieke, verwaarloosde of zwerfhonden met een verzwakt immuunsysteem ontwikkelen vaak demodex. Kanker of diabetes kunnen bijvoorbeeld de immuunfunctie aantasten en leiden tot deze vorm van schurft.

Symptomen van Demodectic Mange

 • In gelokaliseerde gevallen verschijnt het als vlekken van haarverlies en rode, schilferende huid.
 • In algemene gevallen kan het hele lichaam bedekt zijn met roodheid, infecties, schilfers, zwelling en korsten. Vaak verliest de hond het meeste, zo niet alle, haar.

Diagnose van Demodectic Mange

Uw dierenarts zal huid schrapen en op zoek gaan naar mijten onder een microscoop.
Behandeling van schurft bij honden

Zowel schurft als demodex hebben behandelingen nodig om de huid te genezen en de mijten te bestrijden. Sommige mensen komen in de verleiding om de aandoening zonder deskundige begeleiding te behandelen, maar het is verstandig om een ​​dierenarts te zien, omdat zelfs een mild geval snel kan groeien. Behandelingen voor beide vormen van schurft omvatten verschillende strategieën:

De hondenvacht knippen

Onderdompelen om de huid te reinigen en te genezen : baden in wekelijks medicinale shampoos helpen de huid te genezen en te verzachten. Uitroeiing en bestrijding van mijten : Van lokale toepassingen van verbindingen om de mijten te doden, zoals selamectine en imidacloprid-moxidectineformuleringen, is aangetoond dat ze gedurende een periode van enkele weken effectief zijn. Orale behandelingen worden soms ook gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*