Hoe lees je de lichaamstaal van een hond?
Home » Blog » Hoe lees je de lichaamstaal van een hond?   Lichaamstaal van honden omvat een reeks unieke methoden voor het communiceren van emoties en intenties. Het kan heel anders zijn dan hoe mensen communiceren. Veel communicatie tussen honden bestaat uit blaffen , janken en grommen, dus het is belangrijk om te weten wat hondengeluiden betekenen . Vaker vertrouwen honden echter op non-verbale lichaamstaal. Dat kan leiden tot veel misverstanden tussen mens en hond.
Soms is de lichaamstaal van honden gewoon onbekend (mensen hebben immers geen staarten). Op andere momenten staat het in direct contrast met wat datzelfde signaal voor een mens betekent, zoals geeuwen of wegkijken. Leer enkele tips over het lezen van de lichaamstaal van uw hond om beter te communiceren met uw hondgenoot.
Kwispelende staart

Staart kwispelen lijkt een duidelijk lichaamstaal signaal. Als de staart van een hond kwispelt, is de hond gelukkig, toch? Mis. Mensen interpreteren dit signaal voortdurend verkeerd. Het enige wat een kwispelende staart betekent, is dat de hond emotioneel opgewonden is. Het kan opwinding zijn, maar het kan frustratie of erger zijn. Om de emoties en bedoelingen van de hond te interpreteren, kijk naar de snelheid en de richting van de kwispeling en de positie van de staart.

Kortom, hoe sneller de kwispeling, hoe opgewonden de hond. Denk aan die lange, langzame, zij-aan-zij staartvegen die uw hond maakt bij het begroeten van u – het type dat het hele lichaam van de hond kwispelt. Dat is een ontspannen hond. Een snellere trekkingsachtige zwaai duidt op een hoger niveau van opwinding en mogelijk op een negatieve manier. Denk aan een waakhond die alert is.

De richting van de wag kan ook aanwijzingen bevatten. Een recent onderzoek naar staartkwispelen toonde aan dat honden de neiging hebben om meer naar rechts te kwispelen wanneer ze ergens positief over zijn, zoals interactie met hun eigenaar. Staarten kwispelden meer naar links toen honden met iets negatiefs geconfronteerd werden. Dan is er de helikopterstaartzwaai waar de staart van de hond in een cirkel ronddraait. Zonder twijfel, dat is een gelukkige kwispeling. Je zult het meestal zien wanneer een hond een geliefde begroet.

Ten slotte bevat de positie van de staart van de hond ten opzichte van de grond belangrijke aanwijzingen over hun emotionele toestand. In wezen, hoe hoger de staart, hoe assertiever de hond. Honden met hun staart naar de grond wijzend of zelfs tussen hun benen gestoken, voelen angst en stress. Honden met hun staart omhoog als een vlag voelen zich zelfverzekerd, misschien zelfs agressief. Ontspannen honden houden hun staart in een neutrale positie, maar neutraal is afhankelijk van het ras. Sommige rassen, zoals Chow Chows , hebben staarten die van nature over hun rug krullen, terwijl rassen zoals de Italiaanse windhond een zeer lage neutrale staartpositie hebben. Als u de neutrale staartpositie van uw hond leert kennen, zult u sneller herkennen wanneer hun emoties zijn verschoven.

Opgeheven Hackles

Wanneer de hackles van een hond worden opgeheven, betekent dit dat het haar langs hun rug rechtop staat. Technisch piloerectie genoemd , de vacht kan opwaaien over de schouders of langs de rug en helemaal naar de staart. Dit is een duidelijk teken dat de hond is opgewonden, maar niet noodzakelijk op een negatieve manier. De hond kan overstuur of gestrest zijn, maar kan ook opgewonden zijn of ergens in geïnteresseerd zijn. Het is vaak een onvrijwillige reactie, zoals kippenvel bij mensen.

Houding van de hond

De gewichtsverdeling van een hond kan veel vertellen over humeur en intentie. Overweeg een hurkende hond die in de richting van de grond is gebogen. Dat is een teken van angst of stress . De hond probeert mogelijk weg te komen van iets en de houding doet de hond kleiner lijken. Met andere woorden, er staat: “Ik bedoel geen kwaad.” Het uiterste van deze houding is een hond die op hun rug rolt en de buik blootlegt. Dit kan eruit zien als een hond die om een ​​buikwrijving vraagt, en bij een ontspannen hond is dat vaak het geval. Maar het kan eigenlijk een teken zijn van veel stress en angst. De hond kan zelfs een beetje kalmerend urineren.

De tegenovergestelde houding is een hond met zijn of haar gewicht naar voren verschoven. Deze hond probeert dichter bij iets te komen. Dit kan eenvoudigweg de interesse van de hond aangeven. Maar het kan ook wijzen op aanstootgevende bedoelingen, vooral in combinatie met andere agressieve lichaamstaal signalen zoals een trillende staart hoog gehouden. In dit geval probeert de hond groter te lijken.
Een gemakkelijk te lezen aspect van de lichaamstaal van honden is de speelboog . Dit is wanneer honden hun borst op de grond plaatsen met hun achterwerk in de lucht. Zoals de naam al aangeeft, wordt het gebruikt om te spelen met andere honden en zelfs met mensen.

Een minder gemakkelijk te begrijpen signaal is de poot omhoog. In de aanwijsrassen zoals de Engelse Setter , maakt de pootverhoging deel uit van aanwijsgedrag waarbij de hond prooi in de buurt aangeeft. Maar buiten deze context geeft een opgeheven poot vaak aan dat een hond onzeker is over een situatie of zich misschien een beetje onzeker voelt.

Gezichtsuitdrukkingen

Honden hebben vergelijkbare gelaatstrekken als mensen, maar ze gebruiken ze niet op dezelfde manier. Overweeg geeuwen. Mensen geeuwen als ze moe of verveeld zijn, maar honden geeuwen als ze gestrest zijn. Volgens Turid Rugaas, auteur van On Talking Terms With Dogs: Calming Signals , gebruiken honden geeuwen om zichzelf te kalmeren in gespannen situaties en om anderen, inclusief hun eigenaars, te kalmeren. Ze stelt voor om naar je hond te geeuwen om comfort te bieden op stressvolle momenten zoals een dierenartsbezoek. Maar wees niet verrast als uw hond terug geeuwt. Net zoals geeuwen besmettelijk is bij mensen, kunnen honden ook geeuwen “vangen” .

Liplikken is een ander stukje lichaamstaal van honden dat mensen vaak verkeerd interpreteren. Net als mensen likken honden hun lippen na een heerlijke maaltijd, maar ze zullen het ook doen als ze zich angstig voelen. Soms is de tongbeweging zo snel dat het lastig is om op te merken. Uw hond signaleert niet het verlangen om uw gezicht te likken , maar eerder ongemak met een bepaalde situatie.

De meest verwarrende gezichtsuitdrukking is glimlachen. Ja, sommige honden glimlachen, en als je niet bekend bent met de uitdrukking, kan het er angstaanjagend uitzien. Meestal dient het als honden hun tanden bloothouden als een waarschuwing, alsof ze zeggen: “Kijk naar mijn wapens.” Het is moeilijk om de agressieve intentie van een grauw te verwarren, vooral wanneer het gepaard gaat met een dreigend gegrom. De hoeken van de lippen van de hond vormen de vorm van een C en de voortanden worden volledig weergegeven.

Glimlachende honden vertonen ook hun voortanden, maar de betekenis is het tegenovergestelde. Ook bekend als een onderdanige grijns, wordt deze uitdrukking vaak gevonden op een gelukkige hond met een losse en wiggly houding. De algemene houding van de hond zegt: “Hallo, ik kom in vrede.”

Ogen van de hond

Je kunt veel leren over de interne toestand van je hond door naar de ogen te kijken. Ten eerste kunnen de ogen van een hond zacht of hard zijn. Zachte ogen hebben ontspannen deksels en zien er soms uit alsof de hond loenst. Ze geven aan dat de hond kalm of gelukkig is. Het tegenovergestelde zijn harde ogen waar de ogen koud lijken te worden. Deze duiden op een negatieve gemoedstoestand en je zult ze kennen wanneer je ze ziet. De hond bewaakt mogelijk speelgoed of voelt zich agressief. Een harde blik, waarbij de hond ergens aandachtig naar kijkt, vooral voor een lange tijd, duidt meestal op een bedreiging.

Oogcontact is een belangrijk signaal voor honden. Net zoals de harde blik een voorloper van agressie kan zijn, is wegkijken bedoeld om een ​​situatie te kalmeren. Wanneer honden zich gestrest voelen, zullen ze nadrukkelijk wegkijken en oogcontact vermijden. Mensen interpreteren dit vaak als hun hond die ze negeert of koppig is, maar de hond drukt ongemak uit.

Het wit van de ogen is een andere belangrijke indicator. Bekend als “walvisoog”, wanneer een hond het wit van de ogen toont, is dit een signaal dat ze zich angstig of gestrest voelen in een situatie. Je kunt ze zien wanneer je je hond ongemakkelijk maakt, zoals wanneer je je hond op het hoofd aait , of wanneer ze bang zijn dat iemand een bot of speelgoed zal stelen.

Lichaamstaal van de hond ontcijferen

Geen van deze signalen van de lichaamstaal van de hond werkt alleen. Ze maken allemaal deel uit van een pakket. Dus als je de communicatie van een hond leest, kijk dan naar elk signaal dat de hond gebruikt, van de staarthoogte tot de oogvorm. Je hond praat altijd tegen je. Als je leert wat je hond zegt, zul je een diepere band van vertrouwen en respect ontwikkelen. Bovendien zal je nieuwe inzicht in de emotionele toestand van je hond je helpen het gedrag van je hond te voorspellen en problemen voorkomen voordat ze zich voordoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*