Home » Hondenrassen » Perro de Presa Canario   Het Perro de Presa Canario hondenras heeft een rustige uitstraling en een attente uitdrukking. Hij is vooral geschikt voor bewaking en wordt traditioneel gebruikt voor het hoeden van vee.

Over de Perro de Presa Canario

Een redelijk groot formaat molossoïde, met een rechtlijnig profiel en zwart masker, de Perro de Presa Canario is robuust en goed geproportioneerd. Met een lage, diepe bast heeft hij een evenwichtig temperament en is hij zeer zelfverzekerd. Gehoorzaam en volgzaam met familieleden, hij is zeer toegewijd aan zijn meester, maar kan achterdochtig zijn tegenover vreemden. Wanneer alert, is zijn houding vastberaden en waakzaam.


Voeding voor de Perro de Presa Canario

De Perro de Presa Canario moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Perro de Presa CanarioUiterlijke verzorging

Afgezien van de normale wekelijkse verzorging, zal het occasionele bad de Presa Canario schoon houden en er op zijn best uitzien. Hun sterke, snelgroeiende nagels moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Perro de Presa Canario

Opties voor lichaamsbeweging zijn onder andere speeltijd in de achtertuin, bij voorkeur omheind, of meerdere keren per dag wandelen. Oefening kan ook komen in de vorm van binnenactiviteiten, zoals verstoppertje zoeken, een bal op de grond achtervolgen of nieuwe trucs leren. Bepaalde activiteiten in de buitenlucht, zoals zwemmen, wandelen en ballen of vliegende schijven ophalen, kunnen een goede uitlaatklep zijn voor het uitgeven van energie. Als u in een appartement woont, kunnen zelfs korte wandelingen in de gangen uw hond wat beweging geven, vooral bij slecht weer. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen.

Gezondheid van de Perro de Presa Canario

Sommige honden kunnen worden geconfronteerd met gezondheidsuitdagingen in hun leven, maar de meerderheid van Perro de Presa Canarios zijn gezonde honden. In samenwerking met een verantwoordelijke fokker kunnen potentiële eigenaren de opleiding krijgen die ze nodig hebben om te leren over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras.


Geschiedenis van de Perro de Presa Canario

Er zijn talloze boeken geschreven door historici over de ontwikkeling van de bekende Perro de Presa Canario (de ‘Canarische roofhond’). Documentatie van de oorspronkelijke holdingshonden dateert uit de vijftiende en zestiende eeuw. Na de verovering van de Canarische eilanden, is er een theorie dat honden van grote omvang kunnen hebben bestaan ​​of daarheen zijn gebracht door de Spaanse veroveraars of mogelijk beide. Wat bekend is, was de functie waarvoor deze honden werden ontwikkeld: het bewaken van boerderijen, werkvee en het uitroeien van wilde of zwerfhonden.

Er zijn verschillende theorieën over de genetische bijdragen aan de oprichting van de Presa Canario. Het is vrijwel zeker dat de veehond, de Iberische Presa (Perro de Ganado Majorero), een start vormde voor de oprichting van de Canarische Presa. De Ganado was een mastiff-type van gemiddelde grootte, rustiek, intelligent met een intuïtief instinct; een onverschrokken voogd. Verschillende andere Spaanse rassen hebben bijgedragen aan de Presas-formatie, vooral de Presa Espanol in zijn grote variëteiten en de bulldog-variëteiten (Alano), bekend om zijn grijpende instincten. Na verloop van tijd ontwikkelden de eilandhonden zich tot een volledig gedifferentieerd ras vanwege de invloed van de Spaanse rassen. Het laatste ingrediënt dat de oprichting van de Presa Canario voltooit, was de genetische infusie van de Bardino Majorero, een pre-Spaanse herdershond afkomstig van het eiland Fuerteventura. Deze hond werd geïntroduceerd vanwege zijn intelligentie, fysieke weerstand, het aanbieden van uitstekende voogdinstincten met weinig schors, buitengewone tanden en onvergankelijke moed. Met de combinatie van al deze eigenschappen werd er nog een toegevoegd aan de mix: het vermogen om te vechten.

In de jaren 1940 werd het verbod op hondengevechten op de eilanden opgelegd, hoewel bekend was dat clandestiene gevechten het volgende decennium voortduren. Het was in deze periode dat de cijfers van Presa Canario echt wankelden. De soevereiniteit van het eiland Presa verslechterde verder met de introductie van de Duitse herder, Doberman Pinscher en Deense Dog. De interesse van de eilandhondenliefhebber richtte zich nu op deze nieuwe rassen, waardoor het ras Presa Canario bijna ten onder ging. Tijdens deze verduisterde periode werd de Presa in kleine aantallen gedegradeerd tot boeren en herders als hun primaire waakhond.

De wederopbouw van de bijna uitgestorven Presa Canario begon in de vroege jaren 1970 serieus. Gerenommeerde fokkers fokten sterke Presa’s die rustiek, massief, krachtig en functioneel waren, die acute waakhondeninstincten hadden, een sterk temperament, kalm maar zelfverzekerd en uiterst territoriaal waren met onbeperkte moed. Deze hond, wanneer hij verdedigt wat hij van hem beschouwt, zou de zwaarste straffen weerstaan ​​zonder zijn positie op te geven.

Volledig herstel van het erfgoed van Presa Canario begon in 1982 toen een groep fokkers van het eiland Tenerife een associatie vormde met het doel de heropleving van het Presa Canario te propageren, zoals begonnen in de voorgaande decennia.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Perro de Presa Canario hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*