Home » Hondenrassen » Schnauzer   De gedurfde, betoverde Schnauzer is een opgewekte boerderijhond uit Duitsland. Ze zijn de soms eigenzinnige maar altijd betrouwbare middelgrote leden van de Schnauzer-rassenfamilie. De sportieve look van de Schnauzer is een hondenklassieker.

Over de Schnauzer

Een middelgrote hond die tussen de 35 en 45 kilo weegt, de schnauzer is echt de schnauzer: groter dan miniaturen, kleiner dan reuzen. Schnauzers van alle drie de maten hebben verschillende raskenmerken: een draadachtige, nauwsluitende vacht van puur zwart of “peper en zout”; een robuust, vierkant gebouwd frame; en een langwerpig hoofd ingericht met gebogen wenkbrauwen en borstelige snorharen, omlijstende ogen glanzen met scherpe intelligentie.


Normen zijn sociale metgezellen, waakzame waakhonden, enthousiaste achtervolgers van eekhoorns in de achtertuin, en zijn goed voor kinderen en beschermen van geliefden. Schnauzers trainen prachtig met een stevige maar zachte hand. Eigenaren moeten verkooppunten bieden voor de vrolijke atletiek en de sterk ontwikkelde zintuigen van hun hond.

De Schnauzer in het kort

De Schnauzer is een robuuste, zwaar geplaatste hond, stevig gebouwd met goede spieren en veel bot; vierkant gebouwd in verhouding tot lichaamslengte tot hoogte. Zijn robuuste bouw en dichte harde vacht worden geaccentueerd door het kenmerk van het ras, de gebogen wenkbrauwen en de borstelige snor en snorharen.

Schnauzer hondenrasVoeding voor de Schnauzer

De Schnauzer moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Schnauzers vereisen regelmatige verzorging. Wassen van baarden en beenmeubels, tandverzorging, het houden van vreemd materiaal tussen de voetkussentjes en nagelafwerkingen zijn wekelijkse taken. SS hebben een dubbele laag; als de ruwe, draadachtige buitenlaag wordt geknipt in plaats van met de hand gestript, verliest het zijn vuil-, braam- en waterbestendigheid, wat resulteert in meer vuil en haarverlies in het huis. Door de vacht te knippen, wordt de vacht ook zacht en elke tondeuse verlicht de vachtkleur. Nadat een jas met de hand is gestript, kan deze gedurende een lange periode worden gehandhaafd door eenvoudig lange haren te borstelen en uit te plukken.

Oefeningen voor de Schnauzer

Schnauzers zijn een energiek ras. Ze houden van spelen, zowel met hun mensen als met andere honden. Ze staan ​​erop deel te nemen aan gezinsactiviteiten en doen het niet goed alleen weggelaten of vastgebonden in de tuin. De liefde wandelt lang met hun mensen. Ze zijn uitstekend in prestatiesporten zoals behendigheid, schuurjacht, hoeden en kunstaas. Zolang hun persoon van een activiteit geniet, zullen de meeste SS’ers enthousiast meedoen.

Een jonge Schnauzer opvoeden

Vroege socialisatie in de puppytijd is een must. Schnauzers zijn buitengewoon intelligent, sluw en sluw. Ze ‘krijgen’ een idee of een oefening met heel weinig herhalingen. Een groot probleem met SS is overtraining; na een paar herhalingen vervelen ze zich en kijken ze naar de trainer alsof de trainer dom is. Vanwege hun intelligentie hebben ze training nodig – en als hun persoon hen niet leert, leren ze zelf, maar het is misschien niet wat de eigenaar wil dat de hond leert.


Gezondheid van de Schnauzer

Volgens de gezondheidsonderzoeken die de Schnauzer Club van Nederland om de vijf jaar doet, zijn SS een zeer gezond ras. De Schnauzer is meestal vrij van veel gezondheidsproblemen die andere rassen beïnvloeden. Fokkers zijn nauwgezet bezig met testen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie en oogaandoeningen en registreren de resultaten bij de OFA aan de Universiteit van Missouri. De nieuwe DNA-test voor cardiomyopathie (die in Schnauzer een eenvoudige recessieve is) stelt fokkers in staat om dragers te identificeren en te fokken met niet-dragers, zodat ze de expressie van de ziekte in het ras kunnen elimineren.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
DCM DNA-test

Geschiedenis van de Schnauzer

Dit hondenras is de originele Schnauzer, stamvader van de miniatuur en de reus. In Duitsland staat de Schnauzer bekend als de Mittelschnauzer (“medium Schnauzer”).

Gedurende de lange eeuwen vóór gemechaniseerde landbouw streefden de boeren van de wereld ernaar om veelzijdige honden te fokken om te gebruiken als universele helpers. De boeren van verschillende regio’s vonden verschillende oplossingen voor dezelfde uitdaging, resulterend in variërende rassen als de Kerry Blue Terrier (Ierland), Rat Terrier (Verenigde Staten) en Belgische Tervuren. De deelname van Duitsland aan de zoektocht naar een ideale boerderijhond was het ras dat bekend zou worden als de Schnauzer.

Een creatie van de middeleeuwen, het ras werd volwassen in het groene landbouwland Beieren. Net als de andere schuur-en-stabiele rassen ter wereld, maakten multitasking-Schnauzers hun botten als ratten, herders, voogden en jagers. Normen vertonen een oppervlakkige gelijkenis met verschillende terriërrassen van Groot-Brittannië, maar het ras is een product van continentale herders en werkhonden.

Tijdens de geboorte van de georganiseerde showscene van Europa in de jaren 1870, bleek de “Ruwharige Pinscher” een onstuimige showhond te zijn. Tegen de eeuwwisseling begonnen liefhebbers het ras te vertonen als de Schnauzer (“snorhaarsnuit”). Schnauzers waren sinds minstens 1900 in Amerika, maar het duurde tot de jaren ’20 voordat ze klikten met eigenaren van gezelschapsdieren.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Schnauzer hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*