Home » Hondenrassen » Sealyham Terrier   De Sealyham Terrier is dapper en pittig, maar niet zo stekelig als kleinere terriërs. Deze stevige, uitgaande metgezellen worden herkend aan hun “val”, de massa haar die het voorhoofd bedekt. Sealy-fans genieten van het sluwe gevoel voor humor van hun hond.

Over de Sealyham Terrier

Sealys is minder dan 23 centimeter op de schouder en weegt ongeveer 12 kilo. Hij is niet groot genoeg om te worden beschouwd als middelgrote honden, maar ze behoren tot de sterkste en meest substantiële van wat we als kleine honden beschouwen.


Een typische Sealy is goed gespierd, laag bij de grond gebouwd en beweegt gemakkelijk met lange, vastberaden passen. De weerbestendige vacht is overwegend wit en een lange, brede kop is uitgerust met weelderig gezichtshaar. Ondanks hun reputatie als de kneuzer onder de kortbenige terriërs, zijn Sealys schattig, grappig, aanhankelijk, extravert en trainbaar, hoewel een beetje koppig. Hun alertheid en een blaffende hond maken Sealys tot uitstekende waakhonden. Gezegend met een aanpasbaar karakter, zijn Sealys geschikt voor stadswoningen of het plattelandsleven.

De Sealyham Terrier in het kort

Lang, breed en krachtig, zonder grofheid. Het moet echter perfect in balans zijn met het lichaam en soepel bij de nek aansluiten. Lengte van het hoofd ongeveer driekwart hoogte bij de schoft, of ongeveer een centimeter langer dan de nek. Breedte tussen oren iets minder dan een halve koplengte. hou op. Wangen – Glad gevormd en plat, zonder zware wangen. Kaken – Krachtig en vierkant. Neus – Zwart, met grote neusgaten. Witte, kers of vlinder slechte fouten.

Sealyham TerrierVoeding voor de Sealyham Terrier

De Sealyham Terrier moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Voor een Sealy die deelneemt aan hondenshows, vermijd voedsel dat extra kleurstof bevat, omdat de kleurstof de neiging heeft om baarden te vlekken en ook de urine kan kleuren, waardoor het haar gelig kan worden. Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewicht van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelenzijn veilig voor honden, en die niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De weersbestendige, dubbele “jas” van het ras en de overvloedige been- en lichaamsinrichting moeten om de twee of drie dagen worden gekamd en geborsteld, omdat Sealy-jassen gemakkelijk mat worden. De jas werpt niet af, maar moet regelmatig met de hand worden gestript of geknipt. Pet Sealyhams kunnen kort worden gehouden met minimale meubels, wat hun verzorging gemakkelijker maakt. Baden om de drie tot vier weken is een goed idee. Voor Sealyhams in een showjas is het vaak een must om minstens de meubels te wassen. De nagels moeten regelmatig worden geknipt en de ogen en oren moeten worden gecontroleerd tijdens de poetsbeurten.

Oefeningen voor de Sealyham Terrier

Sealys houdt van hardlopen in een veilig afgesloten ruimte en geniet van veel beweging . Ze kunnen oververhit raken in warm, vochtig weer, dus sporten is het beste in de vroege ochtend en ’s avonds. Grasvlekken komen vaak voor en het kan nodig zijn om meubels en conditie vaak te wassen. Moedig Sealys aan om te oefenen, zodat ze matig moe worden, maar niet uitgeput, en ze worden rustiger in huis. Sealys kan zeer actief zijn en lichaamsbeweging helpt hen om betere huisdieren te zijn.

Een jonge Sealyham Terrier opvoeden

Zoals bij de meeste terriërs, vereist Sealys een stevige maar geen ruwe trainingstechniek. De Sealy-puppy moet vroeg worden gesocialiseerd en voorzichtig worden blootgesteld aan een breed scala aan honden, mensen en plaatsen, en dit zal later helpen om elke agressie van honden te ontmoedigen. Sealys kan voedselbewaker zijn en dit moet meteen worden gecorrigeerd. Laat de hond er nooit mee wegkomen.


Gezondheid van de Sealyham Terrier

Allergieën komen vrij veel voor in het ras, maar zijn zelden echt serieus van aard. Er zijn verschillende genetische oogziekten waarvoor potentiële vaders en moeders moeten worden getest voordat ze gaan fokken. De American Sealyham Terrier Club biedt gedetailleerde informatie over de gezondheid van rassen. Niet-genetische oogaandoeningen zoals tranen en infecties kunnen optreden vanwege de lange wenkbrauwen van het ras. Als de hond een huisdier is, is een kortere wenkbrauwval een goed idee. Oorinfecties kunnen optreden vanwege het gewicht en de positie van de oren, maar het schoonhouden van de oren is meestal alles wat nodig is voor preventie en onderhoud.

Aanbevolen gezondheidstest

Oogarts Evaluatie
PLL DNA-test

Geschiedenis van de Sealyham Terrier

De naam Sealyham Terrier eert het Sealy Ham-landgoed aan de Seal River, in het zuidwesten van Wales, waar deze stevige en zelfverzekerde terriër voor het eerst werd gefokt. De vader van het ras was een legerkapitein genaamd John Edwardes, die halverwege de 19e eeuw op 40-jarige leeftijd met pensioen ging en de rest van zijn leven de ontwikkeling van zijn droomhond doorbracht.

Het primaire doel van de Sealy was om te werken ter ondersteuning van het Otterhound– pakket van de kapitein. Otters werden in die dagen beschouwd als plagen die de vispopulatie op uitgestrekte landgoederen zoals Sealy Ham uitputten. Edwardes kweekte zijn terriër om sterk en taai genoeg te zijn om scheermes-gekrabde otters uit hun hol te graven. Edwardes liet geen geschreven archieven achter van zijn fokken en moderne autoriteiten zijn het niet eens over de exacte stamboom van de originele Sealys van de kapitein. Onder de rasnamen die rondhangen in hun theorieën zijn de Bull Terrier, Dandie Dinmont en West Highland Whiteterriers. Wat de exacte rasmix ook was, de kapitein slaagde bewonderenswaardig en creëerde een onverschrokken, hardwerkende jager die ook een heerlijke metgezel was bij de open haard. De jaren tussen de wereldoorlogen waren de Amerikaanse hoogtijdagen van het ras. Sealys won in dit tijdperk drie keer de Best in Show-prijs van Westminster, waaronder de meest beroemde showhond van het verbodstijdperk, een Sealy met de naam Bootlegger. Hun hoge profiel werd verder gestimuleerd door A-lijst Hollywood-eigenaren zoals Humphrey Bogart, Gary Cooper en Cary Grant.

De populariteit van sealy bij eigenaren van gezelschapsdieren is sinds die onheilspellende dagen afgenomen – een raadsel, gezien de vele goede eigenschappen van het ras. “Ze kunnen een van de best bewaarde geheimen bij honden zijn”, zegt een liefhebber van Sealy. Het ras is tegenwoordig een beetje groter en vriendelijker dan de pittige terriërs die eerst door Captain Edwardes werden gefokt. Hun vriendelijkheid wordt goed gebruikt als therapeut in verpleeghuizen en kinderziekenhuizen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Sealyham Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*