Home » Hondenrassen » Staffordshire Bull Terrier   Uit zijn vechtende verleden behoudt de gespierde maar behendige Staffordshire Bull Terrier de eigenschappen van moed en vasthoudendheid. Gelukkig veranderde goed fokken deze voormalige gladiator in een milde, speelse metgezel met een speciaal gevoel voor kinderen.

Over de Staffordshire Bull Terrier

Op 31 tot 35 centimeter, Staffordshire Bull Terriers staan ​​niet bijzonder lang. Maar met een gewicht tussen 24 en 38 kilo, gieten Staffordshire Bull Terriers een gallon hond in een kwart-liter container. Dit zijn oerdegelijke, gespierde terriërs. Het hoofd is kort en breed, met uitgesproken wangspieren en de nauwsluitende vacht is verkrijgbaar in verschillende kleuren.


Staffordshire Bull Terriers lijken nog steeds op de strijdlustige vechters die ooit de Engelse gevechtskuilen regeerden. Maar de verantwoordelijke fokkers van vandaag produceren liefdevolle, familiegerichte Staffordshire Bull Terriers met de reputatie geduldig te zijn met kinderen. Dit zijn echtblauwe loyale metgezellen, maar het oude vechtinstinct ligt nog steeds op de loer – waardoor het van vitaal belang is dat Staffordshire Bull Terrier-pups worden gesocialiseerd met andere honden om goede hondenmanieren te leren.

De Staffordshire Bull Terrier in het kort

De Staffordshire Bull Terrier is een hond met een gladde laag. Het moet van grote kracht zijn voor zijn grootte en, hoewel gespierd, actief en behendig moeten zijn.

Voeding voor de Staffordshire Bull Terrier

De Staffordshire Bull Terrier moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Staffordshire Bull Terrier hondUiterlijke verzorging

Er is niet veel werk voor nodig om een ​​Staffordshire Bull Terrier er mooi uit te laten zien. Af en toe baden en wekelijkse poetsbeurten met een paardenhaarhandschoen of hondenhandschoen om dode haren weg te trekken, houden hem in een mooie staat. Zijn nagels moeten minstens maandelijks worden geknipt. Laat ze niet te lang uitgroeien, want te lange nagels kunnen behoorlijk pijnlijk voor hem zijn. Reinig de oren regelmatig om overtollig was en vuil te verwijderen, wat een oorontsteking kan veroorzaken. Je fokker en je dierenarts kunnen een goede routine en schoonmaakmiddelen voorstellen en laten je zien hoe je dit kunt doen zonder zijn binnenoor te beschadigen.

Oefeningen voor de Staffordshire Bull Terrier

De Stafford vereist regelmatige oefening om mentaal en fysiek fit te blijven. Deze oefening kan een bal achtervolgen die door de achtertuin wordt gegooid, naast een fiets- of jogging-eigenaar rennen, of gewoon een mooie, lange wandeling door het bos. Hoewel een Stafford in goede fysieke conditie een atletische eigenaar kan bijhouden, vestigen ze zich meestal meteen in wanneer ze na een goede trainingssessie terug in huis komen. Het ras kan hitte-intolerant zijn en mag nooit worden overwerkt bij warm of vochtig weer.

Een jonge Staffordshire Bull Terrier opvoeden

De Stafford is intelligent, leert gemakkelijk, reageert snel, is kalm beschermend en kan een liefdevolle en leuke metgezel zijn. Ze hebben een vurig verlangen om de verzoeken van hun eigenaren te behagen en gemakkelijk te beantwoorden. Vergeet echter niet dat ze oorspronkelijk zijn gefokt om met andere honden te vechten, en de meeste hebben een sterke prooidrift behouden. Ze moeten worden getraind om hun temperamenteigenschappen te beheersen om echt een perfect huisdier te worden. Het is absoluut noodzakelijk dat een Stafford-puppy vanaf het begin een duidelijke en consistente training heeft. Ze moeten niet alleen de regels leren, maar ook accepteren dat ze zich er altijd aan moeten houden.


Gezondheid van de Staffordshire Bull Terrier

Verantwoordelijke hondenfokkers screenen hun voorraad voor de gezondheid van aandoeningen zoals elleboog en heupdysplasie, patella luxatie en oog afwijkingen, waaronder erfelijke juveniele cataract, persistent hyperplastische primaire glasvocht (PHPV) en posterior polar subcapsulaire cataract (PPSC). SBT’s kunnen verschillende vormen van huidallergieën ontwikkelen, waarvan sommige genetisch kunnen zijn. De DNA-test voor L-2-HGA, een metabole aandoening, stelt fokkers in staat om dragers te identificeren en te voorkomen dat ze getroffen nakomelingen produceren. Wees een geïnformeerde eigenaar en bespreek eventuele gezondheidsvragen of -problemen met de fokker van uw hond en uw dierenarts.

Aanbevolen gezondheidstests

L2HGA DNA-test
Erfelijke staar DNA-test
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Staffordshire Bull Terrier

Het verhaal van de Staffordshire Bull Terrier is relatief kort in het grote schema van de hondengeschiedenis, maar het kan worden verward door de verschillende namen die op verschillende tijdstippen aan het ras hingen. De Bull-and-Terrier, de Patched Fighting Terrier, de Staffordshire Pit-dog en de Brindle Bull zijn enkele van de historische aliassen van de Staffordshire Bull Terrier.

Staffordshire Bull Terriers behoren tot de terriërs, zoals de Bull Terrier en American Staffordshire Terrier, geclassificeerd als ‘stiertypen’. Ze hebben allemaal een vergelijkbaar achtergrondverhaal. Een paar eeuwen geleden, in de dagen dat gokken op de uitkomst van hondengeoriënteerde bloedsporten in Engeland woedend was, fokten gokkers woeste honden om uit te blinken in deze gruwelijke zaken. De grootvader van deze rassen was de Bulldog, gemaakt voor het gruwelijke spektakel van bull-baiting.

Bloedsporten werden verboden in 1835, maar weddenschappen met pitdogs gingen door als ondergrondse activiteit. In deze illegale kuilen, meestal gehuisvest in een kelder, weg van de nieuwsgierige blikken van de wet, zouden honden tegen elkaar strijden, in gladiatorstijl, of tegen een zak vol ratten worden geplaatst. Gokkers namen Bulldogs, werklozen na bull-baiting gingen langs de planken en kruisten ze met snelle, pittige terriërs. De resultaten waren vechthonden met de straffende kaken van een Bulldog en de vurige geest van een terriër.

Uit de overvloed aan rassen die op deze manier zijn gemaakt, de meeste nu uitgestorven, ontstond de Staffordshire Bull Terrier, geperfectioneerd door een James Hinks, uit Birmingham, Engeland, in het midden van de 19e eeuw als een van de meest succesvolle en duurzame. De rasnaam die uiteindelijk naar deze potige, breedgeschoolde terriërs kwam, is een knipoog naar het graafschap Staffordshire, waar het ras vooral populair was.

Nadat de Staffordshire Bull Terrier in de jaren 1880 in Noord-Amerika was aangekomen, ontwikkelden fokkers een langere, zwaardere uitloper, de American Staffordshire Terrier of AmStaff. Sindsdien heeft meer dan honderd jaar van verantwoord fokken beide rassen getransformeerd van vechters tot betrouwbare gezinsgenoten.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Staffordshire Bull Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*