Home » Hondenrassen » Tibetaanse Spaniel   De speelse en nieuwsgierige Tibetaanse Spaniel werd eeuwen geleden gefokt voor schildwachtwerk aan de muren van Tibetaanse kloosters. Bekend om een ​​platte, zijdeachtige vacht en “leeuwenmanen” rond de nek, vormt de Tibetaanse Spaniel een hechte, aanbiddelijke band met hun mensen.

Over de Tibetaanse Spaniel

Met een stompe snuit en grote expressieve ogen, een “leeuwenmanen” rond de nek en een gevederde staart die elegant over de rug gebogen is, zijn ze duidelijk Tibetaans. Maar zijn het spanielen? Nee, niet in westerse zin, zoals Cockers of Cavaliers. In plaats daarvan herinneren Tibetaanse Spaniels aan de oude tradities die Pekinees, Mopshonden en andere onmiskenbaar Aziatische rassen voortbrachten. Tibetaanse Spaniels staan ​​ongeveer 23 centimeter op de schouder; ze bewegen snel en doelbewust. Ze worden gezien in jassen van vele kleuren en combinaties.


De Tibetaanse Spaniel in het kort

Moet klein, actief en alert zijn. De omtrek moet een goed uitgebalanceerd uiterlijk geven, iets langer in lichaam dan de schofthoogte. Fout – grofheid van het type.

Voeding voor de Tibetaanse Spaniel

De Tibetaanse Spaniel moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior), en als het droogvoer voedt, heeft het ras de voorkeur aan een klein brokje brokken. Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Of het nu show of huisdier is, de Tibetaanse Spaniel is een natuurlijk ras dat geen trimmen vereist, behalve voor het haar op de onderkant van hun voeten, voor netheid. Het gebied achter de oren neigt mat te worden en moet regelmatig worden gekamd, maar anders heeft de vacht van het ras niet de neiging om te matten. Regelmatig borstelen en baden houdt de vacht in goede staat, met aandacht voor de achterste franjes, die regelmatig kammen kunnen gebruiken.

Tibetaanse Spaniels werpen zich af, en kan een goede schuur op elk moment van het jaar doen. Een bad en conditionering kunnen op dit moment helpen. Als de Tibetaanse Spaniel naar een trimmer wordt gebracht, moet hen worden geadviseerd om het haar op de buik of tussen de benen niet te knippen. Veel trimmers doen regelmatig een “sanitaire snede” tenzij de eigenaar hen adviseert om dit niet te doen. Tibetaanse Spaniels zullen likken en jeuken als een sanitaire snede wordt gedaan. Nagels moeten worden getrimd als puppy’s, de Tibetaanse Spaniel trainen om te wennen aan regelmatig nagels knippen. Ze kunnen heel slecht zijn over hun nagels, tenzij ze vroeg worden gebruikt.

Tibetaanse Spaniel hondenrasOefeningen voor de Tibetaanse Spaniel

Een dagelijkse wandeling is altijd leuk voor een Tibetaanse Spaniel. Ze zijn zo blij om in huis te liggen als ze een lange wandeling maken in de tuin. Een omheinde tuin is een must. Ze zijn een geweldig ras voor eigenaren die graag willen dat een hond hen vergezelt tijdens lange wandelingen of joggen, omdat ze hun menselijke partner kunnen bijhouden.

Een jonge Tibetaanse Spaniel opvoeden

Tibetaanse Spaniels zijn slim en enthousiast om te behagen en kunnen uitblinken in hondenactiviteiten zoals behendigheid , geurwerk , rally en gehoorzaamheid. Ze hebben echter een zeer onafhankelijke geest en zullen beslissen of en wanneer ze zullen doen wat van hen wordt gevraagd, dus een vroege start van de training is nodig en het zou een leuke en plezierige tijd moeten zijn. Socialisatie in de puppytijd is ook een must.


Gezondheid van de Tibetaanse Spaniel

Tibetaanse Spaniels zijn een relatief gezond ras en verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals progressieve retinale atrofie (een genetische oogziekte); “Kersenoog”, een ontsteking van weefsel naast het oog dat vaak chirurgisch wordt gecorrigeerd; en patella luxatie. Voordat ze naar hun nieuwe huis gaan, moeten puppy’s worden gecontroleerd op portosystemische shunt (levershunt), waarbij de bloedstroom rond en / of door de lever wordt beïnvloed.

Aanbevolen gezondheidstests

Oogarts Evaluatie
Patella-evaluatie

Geschiedenis van de Tibetaanse Spaniel

Een eerbied voor dieren neemt een speciale plaats in in het oosterse geloof en de legende. In die geest speelden boeddhistische monniken een leidende rol bij het bevorderen en behouden van de inheemse hondenrassen van Tibet. De monniken hielden Tibetaanse Spaniels voornamelijk als metgezellen, maar ook als waakhonden die samenwerkten met hun gespierde neef, de Tibetaanse Mastiff. Tibetaanse Spaniels waren op zoek naar schildwachten die bovenop de kloostermuren zaten en de horizon afzochten op vriend of vijand. En ze hebben ongetwijfeld aangename bedwarmers gemaakt op die nachten onder de Himalaya.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Tibetaanse Spaniel hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*