Rouwen honden om andere honden?

  Verdriet, en de wervelwind van emoties die ermee gepaard gaan, is iets dat we allemaal waarschijnlijk ooit hebben gevoeld, of het nu na het verlies van een vriend, familielid of geliefde huisdier is . Wat moeilijker te weten is, is of verdriet, zoals we het begrijpen, iets is dat onze hondengenoten voelen wanneer ze een mede-viervoetige vriend verliezen.
Hoewel we ze niet alleen kunnen vragen, kunnen we ze ook observeren – en het meeste bewijs lijkt erop te wijzen dat, ja, honden in een bepaalde vorm verdriet ervaren. Het is zelfs waarschijnlijk dat ze alle emoties voelen die gepaard gaan met verdriet wanneer ze tijdens hun leven zowel menselijke als hondengenoten verliezen.
Er zijn veel gevallen waarin honden rouwen om het verlies van hun eigenaren , maar er zijn ook verschillende onderzoeken die aantonen dat honden ook treuren om hun nauwe hondenmaatjes. Lees verder om te ontdekken hoe honden treuren om andere honden, hoe u het kunt identificeren en wat u kunt doen om uw pup te helpen na het verlies van een harige buddy.

Rouwende honden gedragen zich anders

King, emerita professor in de antropologie aan het College van William en Mary, onderzocht dit onderwerp ook in haar boek How Animals Grieve uit 2013 . “We kunnen niet begrijpen hoe een dier de dood begrijpt of erover denkt”, zegt King. “We kunnen alleen evalueren wat we kunnen zien, en wanneer iemand in het leven van een hond sterft, zullen honden reageren met gedragsveranderingen.”

Dat omvat het verlies van een andere hond. “Nadat een hond sterft, kan een andere hond in het huishouden sociale terugtrekking vertonen,” zegt King. “Hij kan niet eten of drinken, hij kan zoeken naar zijn verloren metgezel, of vocalisaties vertonen die laten zien dat hij gestrest is.”

hond is verdrietig

Hoewel we constateren dat honden om andere honden treuren, begrijpen ze misschien niet volledig het concept van de dood en alle metafysische implicaties ervan. “Honden weten niet noodzakelijk dat een andere hond in hun leven is gestorven, maar ze weten dat het individu ontbreekt,” zegt Dr. Marc Bekoff , emeritus hoogleraar ecologie en evolutionaire biologie aan de Universiteit van Colorado Boulder en auteur van het boek van 2018 Canine Vertrouwelijk: waarom honden doen wat ze doen . “Het is een situatie van verlies van gezelschap waar die hond niet meer in de buurt is.”

Uw hond weet eenvoudig dat zijn vriend niet meer aanwezig is en kan een of meer symptomen van rouw vertonen, waaronder:

Intrekking van mensen en andere huisdieren.
Gebrek aan eetlust.
Lethargisch gedrag en meer slapen dan normaal.
Ongewoon agressief of destructief gedrag.
Ongepaste verwijdering binnen het huis.
Op een ongebruikelijke manier roepen of vocaliseren voor de overleden hond.
Op zoek naar de gezelschapshond in het huis en op andere plaatsen die door de andere hond worden bezocht.
Wordt erg aanhankelijk aan de eigenaar en volgt de eigenaar rond.
Als je deze tekenen opmerkt, zijn ze het normale onderdeel van het rouwproces en moeten ze niet hard worden gestraft. Probeer in plaats daarvan uw hond zoveel mogelijk gerust te stellen met liefde en lof en ontmoedig destructief gedrag voorzichtig.

Honden rouwen op basis van de relatie

Honden kunnen emotionele gehechtheden aan mensen en aan andere honden vormen. Maar, net als bij mensen, reageren niet alle honden hetzelfde na het verlies van een andere hond in het huishouden. Als de pups een zeer hechte band delen, dan kan de hond reageren met gedrag dat duidt op een depressie nadat een harige vriend is overleden, zegt Dr. Mary Burch , een gecertificeerde toegepaste dierengedragskundige met meer dan 25 jaar ervaring in het werken met honden.

“De tekenen van rouw voor zowel honden als mensen kunnen hetzelfde zijn,” zegt Dr. Burch. “Depressie is een typisch teken en wordt gekenmerkt door veranderingen zoals slaapproblemen, een verminderde eetlust, een afname van activiteit en verhoogde angst die zich voor honden manifesteert met gedragingen zoals hijgen, pacing en soms de vernietiging van objecten .”

Over het algemeen kunnen rouwende honden die onlangs een goede vriend hebben verloren hun “vonk” verliezen en opeens minder parmantig, attent en actief lijken, zegt Dr. Burch. Aan de andere kant, als de honden niet in de buurt waren, zijn er mogelijk geen tekenen van verdriet. “In feite, in een geval waarin de honden gewoon naast elkaar bestonden en echt niet veel interactie hadden, zou de hond misschien gelukkiger lijken als de eigenaar aandacht en activiteiten begon te besteden aan de resterende hond.”
Merk op dat er niets kwaadaardigs is aan een gebrek aan rouwgedrag bij honden, zegt Dr. Bekoff. Elke individuele hond treurt gewoon anders.

Honden nemen ons verdriet over

Wanneer u een harig familielid verliest, zal uw hond niet alleen gedragsveranderingen ondergaan, maar zult u ongetwijfeld het verwoestende verlies voelen en zich ook anders gedragen.

“Honden merken ons humeur, geuren, gezichtsuitdrukkingen op en lezen zelfs onze houdingen”, zegt Dr. Bekoff. “Ze lezen verschillen in ons en kunnen onze eigen gevoelens voeden, inclusief verdriet en verdriet.”

Er zijn zelfs wetenschappelijke studies geweest die aangeven dat eigenaren die zich gestrest voelen, ook honden hebben die gestrest zijn, volgens Dr. Brian Hare , professor in evolutionaire antropologie Duke University en oprichter van het Canine Cognition Center van Duke . “Een studie in de wetenschappelijke editie van juni 2019 met behulp van cortisolmetingen in het haar of de vacht van mensen en huisdieren betoogde dat mensen die thuis gestrest zijn honden hebben die tekenen van stress vertonen ,” zegt Dr. Hare. Cortisol is een chemische stof die door het lichaam wordt geproduceerd bij honden en mensen wanneer een persoon onder een soort stress staat.

Dus als je je verdrietig voelt omdat je een geliefd huisdier bent kwijtgeraakt, voedt je hond je verdriet . Omdat honden genetisch zijn afgestemd om nauw samen te werken met hun menselijke eigenaren, kan dit in feite de emotionele stress van uw pup verdubbelen.

Om te voorkomen dat je bijdraagt ​​aan het verdriet van je hond, bied je liefde en geruststelling aan na het verlies van een ander huisdier. “Er is niets mis met proberen uw hond op te vrolijken,” zegt Dr. Bekoff. “Geef hem een ​​extra traktatie, een extra wandeling, een knuffel of laat hem naast je slapen.”

Hoe lang kan verdriet duren bij honden?

Een studie gepubliceerd in de novembereditie van Animals vond dat rouwgedrag van honden – en hoe lang ze duren – kan variëren van hond tot hond, volgens Dr. Jennifer Coates, DVM, een adviseur voor Pup Life Today . “Gewoonlijk werd hun gedrag binnen twee tot zes maanden weer normaal.”

Net als bij mensen verschilt het rouwproces voor elke individuele hond die het ervaart, van weken tot maanden. “Je kunt het rouwproces niet normaliseren. Sommige mensen treuren anders en sommige honden treuren anders ”, zegt Dr. Bekoff. Veel dingen kunnen van invloed zijn op hoe lang het rouwproces duurt, inclusief de leeftijd en gezondheid van de hond, de relatie met de andere hond en het rouwproces van de mens in het huishouden.

Hoe u uw rouwende hond kunt helpen

Verdriet en verdriet zijn moeilijk om mee om te gaan en hetzelfde geldt voor uw hond. Je merkt misschien dat je hond zich meer verbergt dan normaal en dat is OK. Laat uw hond rouwen en enige tijd alleen hebben, beveelt Dr. Bekoff aan. Besteed tijd met je pup wanneer hij het wil, zorg ervoor dat hij voldoende beweging krijgt en observeer hem wanneer hij eet, zodat hij de nodige voeding krijgt om gezond te blijven.

“Voor een hond die geniet van het gezelschap van een andere hond, is een oplossing nadat het gezin verdriet heeft, het krijgen van een andere hond ,” zegt Dr. Burch. “Niemand van wie we houden kan worden vervangen, maar als de honden samen renden en speelden of samen tijd doorbrachten terwijl de eigenaar aan het werk was, kan een andere hond helpen.”

Als het toevoegen van een nieuw harig familielid aan uw huishouden geen optie is, raadt Dr. Burch aan om een ​​paar leuke ‘speeldatums’ met andere honden te regelen en nieuwe activiteiten te vinden die u met uw pup kunt doen.

Het belangrijkste is dat uw hond er gewoon is om de liefde en aandacht te geven die hij nodig heeft om te herstellen van het verlies van een goede vriend. Dat zal ook je eigen verdriet helpen.

Wanneer een dierenarts bezoeken

Als je merkt dat je hond niet eet of erg lusteloos is, is het misschien tijd om naar een dierenarts te gaan voor een controle . “Als dierenarts heb ik telkens wanneer ik eigenaren heb geholpen door het verlies van een huisdier in een huishouden met meerdere huisdieren, laten weten dat dierenleed echt en normaal is,” zegt Dr. Coates. “Een huisdier dat bijzonder ernstige of aanhoudende symptomen ontwikkelt, zoals gebrek aan eetlust, braken, diarree of lethargie, moet echter door een dierenarts worden gezien, omdat deze mogelijk niet te wijten zijn aan verdriet.”

Niet alleen kan een dierenarts helpen bij het diagnosticeren en behandelen van een ziekte die uw hond mogelijk ervaart, ze kunnen ook een medicijn voorschrijven om het verdriet van uw pup te helpen. Deze medicijnen helpen bij gedrag dat verband houdt met depressie of angst, zodat uw hond zich weer als zichzelf kan voelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*