Top 5 hondensporten in Nederland

Het nemen van en hond is natuurlijk enorm leuk, maar bij het ene ras komt veel meer kijken dan bij het andere. Werkhonden zoals border collies, kelpies en huntaway’s hebben veel meer beweging nodig dan bijvoorbeeld een Sint-Bernard. Kies je voor een werkhond dan gaat dit hand in hand met training en hondensport. Ben jij er klaar voor?

De meest bekende hondensport is hondenraces. Dit wordt gedaan met hazewindhonden. Het slanke en behendige hondenras is perfect voor de sport. Je kan in bijna alle online casino ideal wedden op hondenraces. Dat is niet helemaal de soort sport waar wij het vandaag over gaan hebben. Plezier hebben met je hond staat centraal in deze hondensporten.

Behendigheid/Agility

Agility is een competitieve hondensport. Je begeleidt je hond zo snel mogelijk over de hindernisbaan met tunnels, sprongen en nog veel meer. Je moet een specifieke volgorde volgen om de wedstrijd te kunnen winnen.

Behendigheid is een geweldige sport om je hond tegelijkertijd mentaal uit te dagen en lichaamsbeweging te geven. Alle hondensoorten kunnen deelnemen aan agility. Populaire hondenrassen zijn border collies en andere werkhonden.

Schijf-werpende wedstrijden

Ofwel disc gooien is een hele leuke sport om samen met je hond te doen. Tijdens de wedstrijden worden jij en je hond beoordeeld op afstand en nauwkeurigheid. De freestyle evenementen geven je alle vrijheid om een eigen routine neer te zetten. 

Deze sport vraagt niet alleen veel van je hond, maar ook van de eigenaar. Je moet natuurlijk wel een frisbee kunnen gooien. Een tof avontuur om samen met je hond de frisbee sport uit te proberen en samen meer te leren.

Dock springen

 In het Engels wordt ook wel ‘dock diving’ gebruikt. De honden moeten vanaf het ‘dock’ het water in springen. De sport heeft verschillende evenementen. Zo heb je tijd sprongen waarbij de tijd bepaald wie wint. Bij andere evenementen moet de hond zo ver of hoog mogelijk springen.

Als een hond zo ver mogelijk moet springen wordt er een speeltje in het water gegooid. In andere gevallen wordt het speeltje op een bepaalde hoogte gehangen. De varianten worden ‘Ultimate Air’ en ‘Ultimate Vertical’ genoemd.

 Flyball

We zijn aangekomen bij de honden estafette sport. Teams van vier honden strijden tegen elkaar. Ze moeten zo snel mogelijk het parcours over om bij de flyballbox te komen. Zodra de hond op het paneel stapt wordt de bal vrijgegeven en kunnen ze terugrennen. Het is een sport waarbij je de tijd moet nemen om het aan je hond te leren. Voordat je mee kan doen aan een competitie moet je meestal eerst een flyball-cursus volgen.

Vee drijven 

Dit is een hondensport die voornamelijk beoefend wordt door werkhonden met een natuurlijk drijfinstinct. Alle honden kunnen dit natuurlijk proberen, maar border collies, kelpies en andere ‘herding’ honden zullen hier vrijwel altijd beter in zijn.

Tijdens de proeven moet je samenwerken met je hond om de taken uit te voeren. Een voorbeeld hiervan is het vee over een parcours begeleiden in bepaalde richtingen. De rechters beoordelen vervolgens hoe goed alles wordt uitgevoerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*