Home » Hondenrassen » Russische Tsvetnaya Bolonka   Russkaya Tsvetnaya Bolonka vertaalt zich in “Russian Coloured Lapdog”. Dit hondenras werd oorspronkelijk gefokt als het ultieme huisdier voor het wonen in een appartement. Lief, liefdevol, intelligent en bereid om te behagen, hij is vriendelijk voor iedereen en vertoont geen tekenen van agressie.

Over de Russische Tsvetnaya Bolonka

De Russische Tsvetnaya Bolonka, of kortweg Bolonka, is een lid van de Bichon-familie die bijna uitgestorven was tot na de Koude Oorlog. Het is een kleine gezelschapshond die hypoallergeen, grappig, onverklaarbaar en intens loyaal is aan zijn familie. Sommige zijn uitstekende imitaties; anderen zijn tevreden om bij de deur te zitten en te controleren wie naar binnen of naar buiten mag. De Russische Tsvetnaya Bolonka is pittig, maar toch gemakkelijk in de omgang en sociaal, en is geweldig met kinderen. Hoewel ze snel waarschuwen, zullen ze geen constante blaffer zijn met vroege training over passend gedrag.


Ze zijn redelijk onafhankelijk voor een speelgoedras en vereisen vroege socialisatie met mensen. Bolonki kan echter goed opschieten met honden en andere dieren. Heel slim en slim, ze doen het goed in formele training zoals gehoorzaamheid, rally, tracking en behendigheid wanneer getraind met een stevige, maar zachte hand.

Tsvetnaya BolonkaVoeding voor de Russische Tsvetnaya Bolonka

De Russische Tsvetnaya Bolonka moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Russische Tsvetnaya Bolonka vereist regelmatig borstelen en routinematige verzorging van ogen, oren, tanden en nagels. Borstel of kam de vacht regelmatig meerdere keren per week met een kam met wijde tanden om de vorming van matten te voorkomen. Honden die in volle vacht worden gehouden, moeten mogelijk hun gezicht, snor en baard dagelijks wassen. Voor showdoeleinden is geen ander trimmen behalve de voeten toegestaan, en de jas op de rug moet op natuurlijke wijze vallen en mag niet opzettelijk gescheiden worden. De ogen en oren moeten regelmatig worden gecontroleerd op vreemde stoffen, letsel en irritatie. Door de ogen schoon te houden, kunt u infecties voorkomen. Haar in de ogen kan irritatie veroorzaken, wat kan leiden tot pijnlijke cornea-krassen en zweren. Oren zijn gevoelig voor infecties, vooral na het baden of zwemmen, dus houd de oren schoon en droog.

Oefeningen voor de Russische Tsvetnaya Bolonka

Als klassieke schoothondjes geniet Bolonki van wandelingen en speeltijd, maar vereist niet veel oefening. Ze kunnen echter zeer energiek en speelgedreven zijn en moeten minstens twee keer per week ravotten. Naast wandelen kunnen oefeningen ook in de vorm van indoor-activiteiten plaatsvinden, zoals verstoppertje zoeken, een bal op de vloer achtervolgen of nieuwe trucs leren.

Een jonge Russische Tsvetnaya Bolonka opvoeden

De Russische Tsvetnaya Bolonka is onafhankelijker dan normaal voor een speelgoedras en vereist een vroege socialisatie met mensen. Ze zijn echter erg vriendelijk met kinderen en andere dieren, hoewel toezicht altijd een goed idee is. Bovendien kan Bolonki je graag op de hoogte brengen van alles wat er om hen heen gebeurt, dus het kan nodig zijn ze te trainen om te begrijpen wanneer vocalisaties nodig zijn. Dit ras is erg slim en slim en doet het goed in gehoorzaamheid, rally, tracking en behendigheid wanneer het wordt getraind met een stevige, maar zachte hand.

Gezondheid van de Russische Tsvetnaya Bolonka

Routine gezondheidscontroles moeten oog-, patella- en hartonderzoeken omvatten. Om patella-verwondingen te voorkomen, moeten jonge honden niet worden aangemoedigd om te springen totdat ze volwassen zijn. Als u topknopen vasthoudt, voorkomt u schaafwonden aan de ogen. Hoewel ze niet vaak in Bolonki worden gevonden, screenen verantwoordelijke fokkers hun voorraad ook op gezondheidsproblemen zoals levershunt.


Geschiedenis van de Russische Tsvetnaya Bolonka

De oorsprong van de Russische Tsvetnaya Bolonka kan dateren uit het begin van de 18e eeuw, toen koning Lodewijk IV van Frankrijk een kleine hond van het Maltezer type presenteerde als een geschenk aan de Russische adel. Later migreerden meer honden (de voorouders van de Russische Tsvetnaya Bolonka) met Napoleons leger naar Rusland en ze stonden bekend als de Franse Bolonka.

Rusland stond nooit bekend om zijn speelgoedrassen, deels vanwege de barre omgeving en de economische behoefte aan werkhonden. Kleinere rassen werden overbodig en onnodig geacht, nog meer tijdens het Sovjet-tijdperk onder Stalin, toen vrijwel geen andere rassen werden gefokt dan werkende.

Toen Chroesjtsjov in 1960 aan de macht kwam, namen de beperkingen van het verspreiden van kleine hondenrassen enigszins op en groeide de vraag naar deze kleine honden. Gedurende deze tijd werden honden niet geïmporteerd naar Rusland, dus rassen werden ontwikkeld door selecties uit reeds bestaande rassen, waaronder Lhasa Apso, Toy Poedels, Shi Tzus, Franse Bolognese en Pekinezen, evenals kleine, lokale, donzige bastaardhonden uit de regio Moskou en St. Petersburg, waar de fokkerij was gecentraliseerd. De zachte, zijdeachtige krullen van de hedendaagse Bolonki werden ontwikkeld in reactie op en binnen de parameters van de schaarste en noodzaak die men tegenkwam om in een communistische staat te leven, omdat water en fijne shampoos en conditioners niet gemakkelijk toegankelijk waren. De gerichte ontwikkeling van een sociaal speelgoedras was gedeeltelijk een reactie op schaarse huisvesting en de groei van appartementen, waar het houden van grote werkhonden niet uitvoerbaar was. In een poging om enkele ‘werkende’ eigenschappen in het ras op te nemen, werd de voogdij over zijn grondgebied echter ingebracht in de Russische Tsvetnaya Bolonka.

De belangstelling voor de Russische Tsvetnaya Bolonka herleefde na de val van het IJzeren Gordijn in 1991. De standaard voor het ras werd bevestigd door de Russische Kennel Federatie (RKF) in de zomer van 1997.

Tegenwoordig worden de Russische Tsvetnaya Bolonki steeds populairder en worden ze de honden van de 21e eeuw genoemd. Bolonki kon slechts incidenteel in de Verenigde Staten worden gevonden vóór 2002 toen, na lange onderhandelingen en overeenkomsten met de Russische Kennel Federatie en de president van de Nationale Russische Bolonka Club om de standaard van zijn thuisland te eren en te handhaven, Candace Mogavero van Faireland Kennel importeerde de eerste Bolonka uit Rusland. Wat nog belangrijker is, de Bolonka kwam met de vertaalde stambomen en legitieme papieren die nodig zijn om een ​​zeldzaam ras de erkenning van de American Kennel Club (AKC) te laten verkrijgen. Ladushki Ocharovashka, een teef van fokker Elvira Romanenkova, werd in april 2000 geïmporteerd en de volgende jaren werden nog twee Tsvetnaya-bolonka’s geïmporteerd.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Bolonka Zwetna hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*