Home » Hondenrassen » Schapendoes   Deze ruige herdershond van Holland staat ook bekend als de Nederlandse Schapendoes. Dit hondenras is vrolijk, grappig, slim en dapper en zijn zeer goede huisdieren. Ze hebben ook een sterk verlangen om te behagen.

Over de Schapendoes

De Schapendoes waren overal in Nederland in de late 19e en vroege 20e eeuw, maar hun aantal daalde drastisch toen Border Collies werden geïmporteerd. Toen de rasvereniging voor Nederlandse Schapendoes werd opgericht in 1947, werd het ras Schapendoes gereanimeerd.


De Schapendoes is een licht gebouwde, langharige, middelgrote hond. Zijn bewegingen zijn moeiteloos en veerkrachtig en zijn verbazingwekkende vermogen om te springen doet hem uitblinken in behendigheid en andere hondensporten. Met een attent en moedig karakter is hij intelligent, waakzaam, levendig, vriendelijk en opgewekt. Tegenover bekende mensen ontwikkelt hij grote genegenheid en loyaliteit.

schapendoes hondenrasVoeding voor de Schapendoes

De Schapendoes moeten het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Afgezien van de reguliere wekelijkse verzorging, houdt het af en toe een bad de Schapendoes schoon en ziet hij er op zijn best uit. Verzorging kan een geweldige hechtingservaring zijn voor u en uw hond. De sterke snelgroeiende nagels moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Hun oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Schapendoes

Opties voor lichaamsbeweging zijn onder andere speeltijd in de achtertuin, bij voorkeur omheind, of meerdere keren per dag wandelen. Oefening kan ook komen in de vorm van binnenactiviteiten, zoals verstoppertje zoeken, een bal op de grond achtervolgen of nieuwe trucs leren. Bepaalde activiteiten in de buitenlucht, zoals zwemmen, wandelen en ballen of vliegende schijven ophalen, kunnen een goede uitlaatklep zijn voor het uitgeven van energie. Als u in een appartement woont, kunnen zelfs korte wandelingen in de gangen uw hond wat beweging geven, vooral bij slecht weer. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen.

Een jonge Schapendoes opvoeden

Schapendoes willen graag leren en doen dat graag, maar ze hebben soms een onafhankelijke inslag.

Gezondheid van de Schapendoes

Sommige honden kunnen in hun leven met deze problemen worden geconfronteerd, maar de meerderheid van Schapendoes zijn gezonde honden. In samenwerking met een verantwoordelijke fokker, kunnen degenen die een Schapendoes willen bezitten, de opleiding krijgen die ze moeten weten over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras. Goede fokkers maken gebruik van genetische tests van hun fokdieren om de kans op ziekte bij hun puppy’s te verminderen.


Geschiedenis van de Schapendoes

Aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e kwamen de Nederlandse Schapendoes in heel Nederland voor waar het voornamelijk schapenherdershonden waren. De herders waardeerden hen voor het onvermoeibare plezier dat ze namen in hun werk en hun intelligentie. Het ras behoort tot een brede groep langharige herdersrassen, met dicht gecoate koppen, en is verwant aan de Bearded Collie, Puli, Briard en de Bergamasco van de variëteit die voorkomt in Hessen, Odenwald en het district Niederrhein. Al deze vergelijkbare honden zijn kleinere mutaties van berghonden.

De hondenautoriteit, PMC Toepoel, is de oprichter van de Schapendoes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdween het ras bijna, maar hij wist hoe hij de interesse van mensen terug kon wekken in de schapenherdershond en elk exemplaar van de Schapendoes werd gebruikt voor de fokkerij van waar ze ook konden worden gevonden. De Breed Club voor Nederlandse Schapendoes werd opgericht in 1947 en in 1952 werd het ras voorlopig erkend door de Raad van Beheer. In 1954 werd de standaard opgesteld en begon een stamboek. Definitieve erkenning volgde in 1971. Sindsdien zijn alleen geregistreerde honden gefokt.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Schapendoes hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*