Home » Hondenrassen » West Highland White Terrier   Slim, zelfverzekerd en altijd leuk om te spelen, de schattige West Highland White Terrier (kortweg Westie) heeft eigenaren al meer dan 300 jaar gecharmeerd. Deze kleine maar stevige aardhond is een van de meest populaire van de kleine terriërs.

Over de West Highland White Terrier

De looks van de Westie zijn onweerstaanbaar, op een schouderhoogte van 10 tot 11 centimeter, met donkere doordringende ogen, een compacte body en een wortelvormige staart die kwispelt van genot. Onder de buitenkant van het pluchen speelgoed bevindt zich echter een echte werkende terriër van gameness en moed. Westies zijn gefokt om op ratten en andere ondergrondse knaagdieren te jagen en zijn verrassend sterk en stoer. De geheel witte dubbele vacht voelt moeilijk aan, niet zacht en donzig.


Waakzaam en actief, Westies vertonen kenmerken van een moedige en zelfredzame rattenterriër: ze hebben geen verwennerij nodig, ze jagen op alles wat beweegt en hun onafhankelijkheid kan training een uitdaging maken. Maar dankzij hun trouw en scherpe intelligentie zullen Westies mooi trainen met tijd en geduld.

De West Highland White Terrier in het kort

De West Highland White Terrier is een kleine, game, goed uitgebalanceerde, winterharde ogende terriër, die goed showmanship vertoont, bezeten zonder een kleine hoeveelheid zelfrespect, sterk gebouwd, diep in borst- en achterribben, met een rechte rug en krachtige achterhand op gespierde benen, en vertonen in duidelijke mate een geweldige combinatie van kracht en activiteit. De jas is ongeveer twee centimeter lang, wit van kleur, hard, met veel zachte ondervacht. De hond moet netjes worden gepresenteerd, de langere vacht aan de achterkant en zijkanten, getrimd om te mengen in de kortere nek- en schoudervacht. Aanzienlijk haar blijft rond het hoofd om te werken als een kader voor het gezicht om een ​​typische Westie uitdrukking op te leveren.

West Highland White Terrier hondVoeding voor de West Highland White Terrier

De West Highland White Terrier moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Om de Westie er op zijn best uit te laten zien, is regelmatig verzorgen een must. Het oude, dode haar strippen (of plukken) is de traditionele manier om voor de terriërvacht te zorgen en het is de verzorgingsmethode die moet worden gebruikt als u geïnteresseerd bent in het tonen van uw hond. Eigenaren van huisdieren hebben vaak de hondenjassen geknipt voor netheid. De meeste mensen vinden een professionele trimmer die zal helpen die mooie Westie-look te behouden. Meestal zal een bezoek aan de trimmer om de 4 tot 6 weken prima werken. Dagelijks borstelen en kammen zijn belangrijk. Omdat de Westie een harde vacht heeft, kan te vaak baden meer kwaad dan goed doen.

Oefeningen voor de West Highland White Terrier

Westies houden van ravotten en spelen, en ze genieten van een mooie wandeling. Omdat ze van nature alles achterna gaan wat beweegt, doet het ras het beste in een omheind gebied of aan de lijn. Met hun intelligentie, energie en can-do-houding blinken Westies uit in een verscheidenheid aan hondensporten en -activiteiten, waaronder gehoorzaamheid , rally en behendigheid. Trouw aan het oorspronkelijke doel van het ras, hebben ze het instinct om naar de grond te gaan en zijn ze supersterren op earthdog- evenementen.


Een jonge West Highland White Terrier opvoeden

Slim, zelfverzekerd, aanpasbaar en eindeloos vermakelijk tijdens het spelen, heeft de schattige Westie eigenaren al meer dan 300 jaar gecharmeerd. Zoals alle terriërs werden Westies gefokt om alleen te werken. Deze terriëronafhankelijkheid kan training een uitdaging maken, maar dankzij hun scherpe intelligentie nemen Westies geduldige, consistente lessen die upbeat en interessant zijn. Ondanks hun grootte zijn Westies stevige, no-nonsense honden die weinig verwennerij nodig hebben.

white terrierGezondheid van de West Highland White Terrier

West Highland White Terriers zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en patella luxatie. De tanden van een Westie moeten vaak worden gepoetst met een tandpasta die is ontwikkeld voor honden. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controles en parasietenbestrijding helpen de hond een lang, gezond leven te garanderen.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Patella-evaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de West Highland White Terrier

De edelen, landheren en arme boeren van de Britse eilanden van lang geleden hadden allemaal hetzelfde probleem: plagen van knaagdieren die graanvoorraden plunderden en ziekten droegen. De oplossing was de ontwikkeling van een groot aantal terriers die earthdogs worden genoemd, bedreven in het vinden en verzenden van ratten.

Er wordt gedacht dat de terriërs van Schotland – inclusief de terriërs Westie, Cairn, Skye, Scottish en Dandie Dinmont – allemaal takken van dezelfde stamboom zijn. Het exacte begin van de voorlopers van de Westie is, in de poëtische woorden van een historicus, ‘gehuld in de nevelen van de Schotse heuvels’.

Het ras dat we vandaag kennen als de West Highland White Terrier komt in historische focus in de jaren 1700, toen de Malcolm-clan begon met het fokken van de kleine witte vernietigers op hun landgoed, genaamd Poltalloch. Ze werden daar meer dan 100 jaar gefokt en onderhouden voordat ze op hondenshows verschenen. Het is waarschijnlijk dat de afstamming van de Malcolm-honden teruggaat tot de tijd van koning James I, die uit Argyleshire vroeg om een ​​paar ‘aardhonden’. Het ras stond soms bekend als de Poltalloch Terrier; een alternatieve naam was de Roseneath Terrier, genoemd naar een ander Schots landgoed waar vroege veredelingen werden gedaan.

In 1896, toen het ras voor het eerst werd getoond op Schotse hondenshows, stond het bekend als de West Highland White Terrier, verwijzend naar het noordwestelijke deel van Schotland waar Westies hun bekendheid verwierven. Westies werden voor het eerst getoond op AKC-shows in 1906. Amusant, pittig en draagbaar, de Westie is al meer dan honderd jaar een populaire gezelschapshond in Amerika. Juicy Couture en Black & White Scotch whisky zijn twee van de merken die het heerlijke imago van de Westie hebben gebruikt om klanten aan te trekken.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

West Highland White Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*