Home » Hondenrassen » Yorkshire Terrier   Onder de sierlijke, glanzende, vloerlange vacht van een Yorkshire Terrier klopt het hart van een pittige, ouderwetse terriër. Yorkies verdienden hun brood als ratten in mijnen en molens lang voordat ze de beribbon lapdogs van Victoriaanse dames werden.

Over de Yorkshire Terrier

De Yorkshire Terrier is een compacte, speelgoedgrote terriër van niet meer dan zeven pond waarvan de kroon op de vloer een zijdezachte laag staalblauw en een rijke gouden kleur is.

Laat je niet voor de gek houden door de zwakheid van de Yorkie. Vasthoudend, feisty, moedig en soms bazig, vertoont de Yorkie alle eigenschappen van een echte terriër. Yorkies wordt vaak het meest populaire hondenras in verschillende Amerikaanse steden genoemd en verpakt veel grootstedelijke opvattingen in een klein maar zelf belangrijk pakket. Het zijn favorieten van stedelingen over de hele wereld.


Yorkies zijn langlevend en hypoallergeen (de vacht lijkt meer op mensenhaar dan op dierenbont), en ze zijn fijne kleine waakhonden. Dit is een echt “persoonlijkheidsras”, dat jarenlang lacht, liefde en hecht gezelschap biedt.

De Yorkshire Terrier in het kort

Die van een langharige speelgoedterriër waarvan de blauwe en bruine vacht op het gezicht en van de basis van de schedel tot het uiteinde van de staart is gescheiden en gelijkmatig en vrij recht langs elke zijkant van het lichaam hangt. Het lichaam is netjes, compact en goed geproportioneerd. De hoge koets en de zelfverzekerde manier van de hond moeten de indruk wekken van zelfredzaamheid.

Yorkshire terrier hondenrasVoeding voor de Yorkshire Terrier

De Yorkshire Terrier moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De vacht van de Yorkshire Terrier lijkt erg op mensenhaar en moet dienovereenkomstig worden behandeld. Als de vacht lang wordt bewaard, moet deze dagelijks worden geborsteld. Om oogirritatie te voorkomen, moet het haar op het bovenste deel van het hoofd kort worden geknipt of in een topknot worden getrokken. De Yorkie heeft ongeveer elke week een bad nodig . Controleer de oren wekelijks op puin of tekenen van infectie . De nationale ouderclub van het ras, de Yorkshire Terrier Club of America, biedt gedetailleerde verzorgings- en zweminstructies op haar website .

Oefeningen voor de Yorkshire Terrier

Zelfs kleine honden hebben beweging nodig om gezond te blijven, zowel mentaal als fysiek. Yorkies zullen profiteren van zowel matige lichaamsbeweging, zoals wandelingen met hun eigenaar in een gestaag tempo, evenals af en toe korte uitbarstingen van activiteit, zoals het achtervolgen van een tennisbal in de achtertuin. Twee keer per dag een korte wandeling is waarschijnlijk genoeg voor je Yorkie om een ​​nieuw landschap te zien en energie te verbranden. Deelname aan hondensporten zoals gehoorzaamheid of behendigheid zal ook nuttige activiteit bieden om hem gezond te houden, terwijl hij ook zijn geest uitdaagt.

Een jonge Yorkshire Terrier opvoeden

Yorkies houden van hun eigenaren en zijn zeer intelligent en enthousiast om te behagen. Het aanbieden van uitbundige complimenten en lekkernijen voor goed gedrag zal veel beter werken met de Yorkie dan harde correcties. Vanaf een vroege leeftijd moet de Yorkie worden gesocialiseerd naar vreemde situaties, mensen en andere honden. Breng hem langzaam in nieuwe situaties en altijd in een rustige en gelukkige sfeer. Dit moeten positieve ervaringen zijn. Ondanks hun kleine omvang kunnen Yorkies deelnemen aan en uitblinken in hondenactiviteiten zoals rally, behendigheid en gehoorzaamheid, en veel Yorkies dienen met hun menselijke partners in rollen zoals therapiewerk.

Gezondheid van de Yorkshire Terrier

Yorkshire Terriers zijn over het algemeen gezonde honden, en verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals oogafwijkingen en luxerende patella, een ontwrichte knieschijf die ooit een “trucknie” werd genoemd bij mensen. Om dit laatste te helpen voorkomen, moet ervoor worden gezorgd dat de springhoogte van de Yorkie wordt beperkt, vooral als puppy.

Aanbevolen gezondheidstest

Patella-evaluatie
Oogarts Evaluatie


Geschiedenis van de Yorkshire Terrier

De Yorkshire Terrier werd ontwikkeld in het midden van de 19e eeuw in de Noord-Engelse graafschappen Yorkshire en Lancashire. Het werd een modieuze schoothondje voor echte Engelse dames in de late Victoriaanse tijd, maar het begin was duidelijk arbeidersklasse.

Van het ras wordt gezegd dat het de creatie is van wevers uit Schotland die naar het Engelse noorden zijn gemigreerd en hun Schotse terriërs hebben meegenomen. (We pauzeren hier om het onderscheid te maken tussen Schotse terriërs, dat wil zeggen terriërs van Schotland, en het specifieke ras dat is aangeduid als Schotse Terriërs.)

Verschillende rassen van nu uitgestorven Schotse terriërs maken deel uit van de genetische mix van Yorkie, samen met nog steeds bestaande terriërs zoals de Skye en Dandie Dinmont. Een historische bron suggereert de toevoeging van Maltezer bloed.

De Schotse wevers waren trots op hun stoere kleine terriërs, klein genoeg gefokt om zich in de hoeken en gaten van textielfabrieken te wringen, op zoek naar knaagdieren. Grappen werden gemaakt over de lange, zijdeachtige vacht van de Yorkie, waaruit bleek dat het fijn gestructureerde haar een product was van de weefgetouwen. De thuisregio van de Yorkie was een centrum van mijnbouw en textielproductie, en vele Yorkies waren in kolenmijnen werkzaam als uitroeiers.

Het keerpunt in de rasgeschiedenis kwam in 1886, toen de Kennel Club (Engeland) de Yorkie-erkenning verleende. Met deze scheutje publiciteit raakte de Yorkie in de mode als damesmaatje. En toen de populariteit van de Yorkie onder de modieuze mensen toenam, nam de omvang af om beter te voldoen aan de nieuwe functiebeschrijving: schattige, grappige metgezel die in luxe zit.

Yorkies werden voor het eerst gezien in Amerika in de jaren 1870, en de kennel clubs nam zijn eerste Yorkie op, een vrouw genaamd Belle, in 1885.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Yorkshire Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*