Vers vlees voor het welzijn van je hond

Je twijfelt al een tijdje of je jouw hond vers vlees wil voeren. De buurvrouw is ervan overtuigd dat haar viervoeter een betere gezondheid heeft sinds ze vlees voert in plaats van brokken. Hoe gezond is vers vlees voor een hond?

Voorop gesteld, vers vlees is onverhitte voeding voor honden zoals orgaanvlees, vis, gevogelte en botten. De reden waarom hondenbezitters hun hond vers vlees willen voeren is uiteenlopend; variatie, eliminatiedieet of omdat de hond van de wolf afstamt en daarom vlees een logische keuze is.

Voordelen vers vlees

Het verteringsstelsel van de hond is erop gemaakt om vetten en koolhydraten goed af te breken, doordat het stelsel kort is. Dierlijke grondstoffen sluiten goed aan op de functionaliteit en organen worden bovendien minder belast. Dus waarom zou vers vlees goed voor je hond zijn?

  • 100% natuurlijk
  • Tarwe (gluten) vrij
  • Ondersteuning voor maag- en darmstelsel
  • Goede verteerbaarheid

Hoewel niet wetenschappelijk onderbouwd is waarom vers vlees goed voor de gezondheid van een hond is, zijn de observaties van hondenbezitters veelal hetzelfde: 

  • Betere weerstand
  • Mooie vacht
  • Ruikt minder 
  • Goede ontlasting
  • Minder last van overgevoeligheden

Nadelen vers vlees

Er zijn ook nadelen aan verbonden; puur en alleen vers vlees bevat nauwelijks vezels, vitamines en mineralen. Geen vezels leidt tot verstopping en weinig vitamines kan een afwijking in het skelet veroorzaken. Botontkalking is een gevolg van tekort aan mineralen en heeft zelfs de naam ‘all meat syndrome’. 

Het meest bekende nadeel heeft te maken met de hygiënevoorschriften. Vlees bevat tenslotte bacteriën en mogelijk ook ziekteverwekkers. Je bewaart vlees in de vriezer, maar zodra je vlees ontdooit, ontstaan er risico’s voor mens en dier. Een oplossing is om het vlees lichtelijk te verhitten, zodat ziekteverwekkers worden gedood.

Mogelijkheden

Dus als je jouw hond vers vlees wil voorschotelen in de voerbak, zijn er diverse mogelijkheden:

Kant en klaar vers vlees
Dit vlees wordt diepgevroren verkocht onder verschillende merken. Voor gebruik dus ontdooien en hou rekening met de hygiëne.

Gesteriliseerde vleesvoeding
Ook wel houdbaar gestoomd vlees genoemd, doordat het vlees wordt verhit rond de 120 graden celsius. Zo kun je het product buiten de koeling bewaren zolang de verpakking dicht is gebleven. Meestal zijn deze producten verkrijgbaar als hondenworst of als natvoer in bakjes of blik.

Wat je ook besluit om aan je hond te voeren, let altijd goed op hoe hij of zij reageert. Net zoals mensen is elke hond en ieder ras uniek, en voedsel persoonlijk qua welzijn en smaak. Bij twijfel raadpleeg een dierenarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*